Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polen och Ungern försvarade veto mot EU:s coronafond - ingen lösning i sikte i budgetbråket

Från 2020
Uppdaterad 19.11.2020 23:37.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki med ungerska kollegan Viktor Orbán.
Bildtext Polens premiärminister Mateusz Morawiecki (t.v.) och ungerska kollegan Viktor Orbán.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU-ledarna förde vid sitt videomöte en kort diskussion om dödläget i förhandlingarna om EU:s långtidsbudget och den tillhörande coronafonden. Polen och Ungern hotar att fälla budgetpaketet om EU-bidragen görs avhängiga av att rättsstatens principer följs.

Bryssel

Videotoppmötet, som i första hand handlade om att samordna insatserna mot coronapandemin, inleddes med en diskussion om läget i EU:s budgetförhandlingar.

Krisstämning råder efter beskedet i måndags då Ungern och Polen lade in vet mot det budgetpaket som EU:s stats- och regeringschefer enades om i somras.

Det är kravet på att skydda EU:s budgetmedel mot länder som bryter mot rättsstatens principer som har fått Ungern och Polen att resa ragg.

Tvist om rättsstatens principer

Rättsstatsmekanismen som ingår i budgetpaketet är en nagel i ögat på Ungern och Polen som ser förslaget som ett angrepp från EU:s sida.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och ungerska kollegan Viktor Orbán försvarade i sina anförande ländernas position.

Sloveniens premiärminister Janez Janša uttalade sig också i ärendet.

Janša har nyligen uttryckt sina farhågor om att rättsstatsmekanismen kan komma att missbrukas.

Någon ytterligare debatt blev det ändå inte om ämnet.

Förutom Morawiecki, Orbán och Janša så var det bara ordförandelandet Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Europeiska rådets permanenta ordförande Charles Michel som uttalade sig i ärendet.

Finland håller fast vid sommarens kompromiss

Finland betonar att EU-länderna redan enades om budget- och räddningspaketet som går på 1800 miljarder vid EU-toppmötet i juli.

Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) måste man jobba vidare utgående från slutsatserna från sommarens toppmöte.

- En möjligast effektiv rättsstatsmekanism är en central del av helheten.

Röster har höjts för att de återstående 25 länder ska sätta hårt mot hårt gå vidare med återhämtningsfonden utan Ungern och Polen.

- Som en sista utväg tittar vi på möjligheter att gå vidare utan de länder som blockerar, eftersom Europa inte kan låta sig tas som gisslan av ett visst antal regeringar som inte framskrida, sade Frankrikes Europaminister Clement Beaune tidigare enligt nyhetsbyrån AP.

Förslaget får uppbackning av långvariga belgiska Europaparlamentarikern Guy Verhofstadt från den liberala Renew-gruppen.

- Vi kunde finansiera återhämtningsfonden via bidrag och nya egna medel från 25 medlemsländer för projekt som föreslås av de 25 länders regeringar som tillämpar kriterierna, inklusive en solid mekanism för rättsstatsprincipen.

Statsminister Marin vill däremot inte att budgetpaketet tas isär i mindre delar.

- Finland ser det som viktigt att man följer slutsatser från Europeiska rådets möte i juli noggrant och att de centrala delarna i återhämtningsinstrumentet inte tas isär.

Stora frågor hopar sig till toppmötet i december

En allmän uppfattning är att videotoppmötena inte lämpar sig för svåra och känsliga frågor. Det är alltså möjligt att toppmötet den 10-11 december måste ordnas fysiskt i Bryssel om inte budgetkonflikten fått en lösning innan dess.

Då återstår endast några veckor till årsskiftet då långtidsbudgeten för 2021-2027 väntas träda i kraft.

Förutom budgetfrågan är förhandlingarna mellan EU och Storbritannien också inne i en avgörande fas. Chefsförhandlaren Michel Barnier kommer att uppdatera de EU-länderna om hur förhandlingarna framskrider på fredag morgon.

Vid toppmötet i december väntas EU också ta ställning till förslaget om att skärpa klimatmålen till 2030. Även på den här punkten kommer Ungern och Polen at tvara svåra att övertyga.

Ett stort ansvar faller på ordförandelandet Tyskland och förbundskansler Angela Merkel som måste försöka sammanföra de motstridiga viljorna under de närmaste veckorna.

- Vi vill arbeta, vi vill sondera alla alternativ och vi är fortfarande bara i början, sade Merkel vid en presskonferens efter videomötet.

Det som talar för en kompromiss i budgetfrågan är att Polen och Ungern hör till EU:s främsta bidragstagare.

Om länderna väljer att blockera en kompromiss om budgeten och återhämtningsfonden så riskerar de själva att gå miste om stöd i miljardklassen.

Kl. 23:51: Artikeln har bearbetats i sin helhet efter toppmötet.