Misstroendekrisen på Kårkulla gör att annat arbete stampar på stället - "tidpunkten är mycket kritisk med tanke på vårdreformen"

Misstroendekrisen på Kårkulla göra att annat arbete står stilla
Åsikterna om misstroende för Kårkullas samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt, delar samkommunens styrelse i två läger. Det har lett till att styrelsens verksamhet stagnerat.
Det oroar Kårkulla samkommuns ordförande Anna-Lena Karlsson-Finne, som befarar att misstroendefrågan försenar arbetet med vårdreformen.
- Jag hoppas att det inte har effekter, men jag tycker att tidpunkten är mycket kritisk med tanke på vårdreformen. Samarbete mellan olika instanser behövs just nu och Sofia Ulfstedt har jobbat jättebra i samarbete med många olika parter inför vårdreformen, säger Karlsson-Finne.
Styrelsearbetet är lagt på is
När styrelsen röstade om samkommunsdirektörens förtroende ansåg sex medlemmar att det fanns ett misstroende och fem medlemmar röstade för fortsatt företroende. Styrelsen är därmed väldigt splittrad i frågan och det gör att styrelsearbetet nu har stagnerat.
- Den värsta tiden är nu då vi bara väntar. Styrelsen är helt lamslagen före vi har fått ett avgörande i fullmäktige, säger styrelsemedlemmen Kim Lindstedt.
Misstroendediskussionen har pågått redan en längre tid och den har tagit ett stort utrymme under mötena. Den tiden hade Karlsson-Finne och Lindstedt gärna använt till andra saker.
- Vi borde fokusera på Kårkullas verksamhet och jobba framåt för att garantera servicen också i framtiden, säger Karlsson-Finne.
"Kårkulla är inte bara en människa"
Styrelsemedlemmen Kjell Grönqvist,som var en av dem som röstade för ett misstroende mot samkommunsdirektören, tror däremot inte att misstroendekrisen påverkar arbetet med vårdreformen.
- Jag tror inte att misstroendediskussionen påverkar vårdreformen, för Kårkulla är ju inte bara en människa, utan många. Det här arbetet går nog vidare ändå, säger Grönqvist.
"En del styrelsemedlemmar förstår inte sin roll"
De sex styrelsemedlemmar som röstade för misstroende anser att Ulfstedt inte tillräckligt snabbt och tillräckligt ofta presenterat ärenden för styrelsen. Grönqvist är kritisk till att många ärenden inte ens kommit till styrelsen via Ulfstedt utan medlemmarna har fått höra dem via andra vägar.
- De styrelsemedlemmar som röstade för fortsatt förtroende förstår inte sin roll. För om det händer något i Kårkulla som styrelsemedlemmarna inte känner till, så får vi skulden ändå, för styrelsen måste veta, säger Grönqvist.
Också Grönqvist tycker att det är viktigt att utveckla verksamheten, men då måste också ärendena komma till styrelsen.
Viktigt att få ett beslut så arbetet kan gå vidare
Det är ännu inte klart när Kårkulla samkommuns fullmäktige röstar om samkommunsdirektören får fortsatt förtroende. Men styrelsemedlemmarna hoppas att det beslut som tas gör att arbetet kan gå vidare.
- Jag önskar att Sofia får fortsatt förtroende så att vi har en möjlighet att återgå till det normala och jobba med det vi ska. Jag hoppas verkligen att den här krisen inte går ut över brukarna och personalen, säger Karlsson-Finne.
- Den känslan jag har är att Ulfstedt har ett stort förtroende i fullmäktige. Då blir ju följande ärende om man måste byta ut styrelsen, säger Lindstedt.
- Jag hoppas att det här ärendet får en lösning på ett eller annat sätt så att vi kan arbeta med annat. Men jag som har ett misstroende mot henne tror nog inte att det kommer så snabbt tillbaka, för att jag vet vad hon har lämnat ogjort, säger Grönqvist.