Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tränaren Pep Guardiola förlängde med Manchester City: "Jag har allt som krävs för att kunna göra ett bra jobb"

Från 2020
Pep Guardiola coachar sitt lag under en match.
Bildtext Pep Guardiola har inte lyckats lotsa sitt Manchester City till Champions League-framgång.
Bild: Cath Ivill / POOL / AOP

Samtidigt som fotbollstränaren Pep Guardiola försöker få ordning på torpet i Manchester City har han kritat på en förlängning. Om spanjoren stannar kontraktstiden ut blir det hela sju säsonger i Premier League-storklubben.

Den 49 år gamle Joseph "Pep" Guardiola hör till de välkändaste fotbollstränarna i världen. Under hans fyra år i England har det blivit två ligamästerskap med Manchester City, men den eftertraktade Champions League-framgången har lyst med sin frånvaro.

Nu får Guardiola åtminstone tre chanser till att bärga CL-bucklan till Manchester.

Spanjoren har nämligen tecknat ett nytt tvåårskontrakt som håller honom i Manchester till och med säsongen 2022–23. Fullföljer han kontraktet blir det åtminstone sju säsonger i klubben.

– Jag har allt som krävs för att kunna göra ett bra jobb, säger Guardiola.

Förenas Guardiola och Messi?

Tränaren har trivts på jobbet – inte minst på grund av de ekonomiska musklerna som gör att laget kryllar av världsspelare.

– Sedan jag kom till Manchester City har jag känt mig så välkommen. Det gäller spelarna, personalen, supportrarna, invånarna i Manchester samt klubbledaren och ägaren.

Till nästa säsong kan en ny jätteförstärkning vara på gång. Lionel Messi ryktas nämligen vara på väg bort från Barcelona och Guardiola och Messi har ett gemensamt förflutet från tiden i Katalonien. Ihärdiga rykten har placerat argentinaren i Manchester från och med säsongen 2021–22.

Säsong och lagLigaplaceringCL-resultat
2008–09 BarcelonaMästareMästare
2009–10 BarcelonaMästareSemifinalförlust
2010–11 BarcelonaMästareFinalförlust
2011–12 BarcelonaTvåaSemifinalförlust
2013–14 Bayern MünchenMästareSemifinalförlust
2014–15 Bayern MünchenMästareSemifinalförlust
2015–16 Bayern MünchenMästareSemifinalförlust
2016–17 Manchester CityTreaÅttondelsförlust
2017–18 Manchester CityMästareKvartsfinalförlust
2018–19 Manchester CityMästareKvartsfinalförlust
2019–20 Manchester CityTvåaKvartsfinalförlust

Guardiola flyttade till England och Manchester City inför säsongern 2016–17. Under sina fyra år i klubben har det blivit två Premier League-mästerskap (2017–18 och 2018–19).

Han inledde karriären som tränare på elitnivå med fyra säsonger i hemmaklubben Barcelona (2008–2012) och efter det blev det tre år i tyska Bayern München (2013–16).

Förra säsongen blev något av ett magplask då topptippade City blev tvåa och hade hela 18 poäng upp till vinnande Liverpool. Inte heller den pågående säsongen har börjat särskilt bra då City inför veckoslutets matcher ligger på en blygsam tionde plats.

I Premier League möter City på lördagskvällen Tottenham på bortaplan. I Champions League är avancemanget från gruppspelet mer eller mindre säkrat då saldot efter tre matcher är fulla nio poäng.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln