Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens expert är imponerad av landslagets nya kaxighet – Tim Sparv beskriver den helt förändrade kravbilden: ”Vi vann och fick höra helvete vad dåliga vi var”

Från 2020
Uppdaterad 20.11.2020 07:48.
Tim Sparv och landslaget firar mål.
Bildtext Tim Sparv säger att landslaget numera har känslan att de har chansen oavsett motstånd.
Bild: EPA

Ny höst – nya resultat att bygga vidare på för Finland. Nu beskriver lagkaptenen Tim Sparv hur kravnivån i laget har växt i takt med framgångarna. "Nu räcker det inte bara med att vinna. Vi vill gärna vinna med vår stil", säger Sparv till Yle Sporten.

I onsdags avslutade Finland landslagshösten i Cardiff – med en besvikelse. 1–3-förlusten mot Wales betydde att Finland inte tog hem gruppen och säkrade avancemang till A-ligan i Nations League.

Det där säger mycket om var fotbollslandslaget står 2020. Wales är 20:e på världsrankningen och EM-semifinalist från 2016, men Finland var verkligen på besök för att vinna.

– Det här är väldigt spännande. Kravnivån i laget är mycket högre nu än för ett par år sedan. Man måste alltid komma ihåg varifrån vi kommer, vårt segerlösa 2016 och hur mycket kritik vi fick då, säger Tim Sparv till Yle Sporten.

– När man sitter i omklädningsrummet efter en seger mot Bulgarien och är lite besviken över spelet, är det värt att minnas. Nu räcker det inte bara med att vinna. Vi vill gärna vinna med vår stil.

Finland jublar efter mål.
Bildtext Finland slog Irland och Bulgarien både hemma och borta i höst.
Bild: Lehtikuva

Sparv ger ett annat konkret exempel från Nations League-hösten.

– Vi slog Irland på hemmaplan och det första vi fick höra i omklädningsrummet är när Mika Nurmela (red. anm. assisterande tränare) säger ”Helvete vad dåliga vi var”. Jag var nöjd, jag älskar att vinna, men där ser man hur det kan låta om prestationen inte har varit på topp.

"Ett par spelare i laget håller hög Europaklass"

Det är snart fyra år sedan Markku Kanerva tog över jobbet som förbundskapten. Kurvan har pekat rakt uppåt – och hösten fortsatte i tangentens riktning.

– Det som har hänt är att Kanerva kastat bort alla julgranssystem och andra konstigheter som satte spelarna i ovana situationer. Han har satt en stabilitet i laget, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

– Spelare för spelare har Finland ett par stycken som håller hög Europaklass och några stabila pjäser som omger dem. Med den grunden kan man utmana vem som helst när helheten sitter.

Lukas Hradecky i landslaget.
Bildtext Lukas Hradecky har visat vad han går för mellan stolparna ett bra tag, säger Jani Lyyski.
Bild: EPA

Lyyski lyfter fram ”världsmålvakten” Lukas Hradecky, stabila mittbackarna Paulus Arajuuri och Jonna Toivio, löpstarke Glen Kamara och kreativa telepatiduon Robin Lod och Teemu Pukki.

– Det börjar finnas ingredienser för att både kunna försvara sig bra och skapa framåt. Laget utvecklar ständigt offensiven.

Blev ingen transportsträcka

Sparv säger att han befarade att Nations League kunde bli en transportsträcka på väg mot EM nästa år. Så blev det sannerligen inte.

Han sätter plus i kanten för framför allt två nya element i landslagets repertoar.

– Vi har visat flexibilitet i taktiken. Nu har vi två system som vi känner oss trygga i och kan nå resultat med.

– Vi har förbättrat bortaspelet och varit smarta. Vi slog Irland, Bulgarien och Frankrike.

– Dessutom har konkurrensen hårdnat ytterligare. Nikolai Alho har spelat utmärkt som högerback, Marcus Forss och Onni Valakari visade direkt att de är duktiga.

Finlands herrlandslag jublar.
Bildtext Marcus Forss och Onni Valakari kom in med besked i Paris.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jani Lyyski tycker också att det finns en sund kaxighet i det finländska laget.

– Finland går från klarhet till klarhet. Det behövs inga stora justeringar inför nästa år. Finland kan till och med överraska i EM. Det gäller att spelarna håller sig skadefria.

”Behöver lite flyt i lottningen i VM-kvalet”

Inga stora justeringar är Lyyskis budskap. Sparv håller med – och faktumet är att tiden är väldigt knapp. I december lottas grupperna till VM-kvalet och i mars startar kvalspelet.

Det är landslagets enda återstående samling innan EM-uppladdningen ska inledas i månadsskiftet maj–juni.

– Vi ska inte gå från fundamentet. Vi har ett spelsätt som fungerar, alla kan sin roll och känner sig bekväma, säger Sparv.

Tim Sparv och Markku Kanerva firar seger.
Bildtext Tim Sparv och Markku Kanerva.
Bild: EPA

Finland har avancerat till den tredje seedningskorgen inför VM-kvalet, men landslagskaptenen lägger inte för stor vikt vid det.

– Det berättar att vi har spelat bra och det hjälper en aning. Det ska ju bli lite enklare motståndare, men vi behöver ändå lite flyt i lottningen. Ett mål för kvalet är att ha något att spela för i de sista matcherna.

När VM-kvalet startar har Sparv fyllt 34 år. Landslagets framfart ger också honom och övriga i det äldre gardet en skjuts.

– Jag tror fortfarande att vi har en roll att spela och vi bevarar också kulturen som skapats i landslaget. Det är viktigt med en balans i åldersstrukturen. Men visst sporrar resultaten oss och det är enkelt att motivera sig med ett EM på gång.

– Jag hoppas verkligen att EM kan spelas med publik. Det var klar skillnad i höst under våra hemmamatcher. Det var inte så många tusen på plats, men det är roligare att vinna och fira med våra supportrar.

Diskussion om artikeln