Hoppa till huvudinnehåll

Sport

The Hockey News: Ishockey-VM flyttas till Moskva

Från 2020
Uppdaterad 20.11.2020 08:37.
Vladislav Tretiak visar segertecknet
Bildtext Mediauppgifter: Vladislav Tretjak ska träffa IIHF:s ordförande Rene Fasel nästa vecka.
Bild: imago/Sven Simon/ All Over Press

Kan Ryssland kliva in och lösa det internationella ishockeyförbundets dilemma? Åtminstone skriver den kanadensiska sajten The Hockey News att det finns planer på att flytta VM från Minsk till Moskva. Matcherna i Lettland påverkas inte.

Internationella ishockeyförbundets styrelse möttes tidigare i veckan, men fattade inget beslut om VM. Det politiska läget i Belarus är fortfarande problematiskt och nya protester mot landets president Alexander Lukasjenko planeras till helgen.

Många röster har höjts för att IIHF borde fatta det stora beslutet att inte arrangera VM i Belarus under rådande omständigheter. Bland annat spelarföreningen i Finland motsätter sig ett VM i Belarus.

Också svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson öppnar för att nobba VM.

– Här och nu hade det ju inte gått att skicka ett landslag dit, säger han till SVT Sport.

IIHF: Lettland har inte kapacitet att ordna hela VM

För IIHF är frågan ytterst knepig. Förbundets stadgar ger inte utrymme för att diskriminera ett land på grund av politiska orsaker. Samtidigt kan det vara svårt att hitta ett nytt värdland med den här tidtabellen, som är villig att ta på sig en enorm ekonomisk risk, då ingen ännu vet hur pandemin kan komma att påverka möjligheterna att spela VM.

Att spela hela VM i Lettland är inte heller ett alternativ, enligt IIHF:s ordförande Rene Fasel. Lettland inte har tillräckligt många arenor som fyller IIHF:s krav.

Men enligt The Hockey News kan det finnas en lösning på den senare frågan. Ryssland, som arrangerade VM i Moskva och Mytisjtji 2007 och i Moskva och S:t Petersburg 2016, har signalerat att det finns ett intresse att ta över matcherna som skulle spelas i Minsk.

IIHF:s ordförande Rene Fasel uppges vara på väg till Moskva i början av nästa vecka för att träffa Vladislav Tretiak, ordförande för det ryska ishockeyförbundet, för att diskutera möjligheterna att flytta VM från Minsk till Moskva.

IIHF:s viceordförande Kalervo Kummola säger till MTV att frågan inte diskuterats i styrelsen. Enligt Kummola är det osannolikt att man skulle flytta VM till Moskva på grund av epidemiläget i Ryssland.

– Nog skulle det vara absurt om Ryssland skulle ta över VM från Belarus.

Ishockey-VM för herrar spelas mellan den 21 maj och 6 juni.