Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden vann Georgia efter omräkning - Trump misstänks försöka vända valresultatet i Michigan

Från 2020
Uppdaterad 20.11.2020 09:53.
Biden beskriver Trumps taktik som "otroligt ansvarslös"
Bildtext Biden beskriver Trumps taktik som "otroligt ansvarslös"
Bild: AFP / Lehtikuva

Joe Biden blir den första demokraten på 28 år som vinner delstaten Georgia i ett presidentval. Det står klart efter omräkningen. Men Donald Trump vägrar fortfarande erkänna sig besegrad och misstänks försöka kullkasta valresultatet i Michigan.

Nu är omräkningen av rösterna i presidentvalet i Georgia klar och Bidens seger i delstaten står sig. Segern är knapp och segermarginalen blev ännu smalare efter omräkningen som gjordes helt för hand.

Enligt slutsiffrorna vann Biden över Trump med 12 284 röster. Den ursprungliga maskinräkningen gav Biden ungefär 14 000 fler röster än Trump, av totalt cirka fem miljoner röster i valet i Georgia.

Enligt delstatens republikanske statssekreterare Brad Raffensperger ligger skillnaden gått och väl inom marginalen för mänskliga misstag. I de flesta valdistrikt blev skillnaden mellan de två räkningarna ingen alls eller mindre än tio röster.

Men enligt flera amerikanska medier hittades, i samband med omräkningen, drygt 5 800 röster som inte räknats tidigare. Det var huvudsakligen de här rösterna, i distrikten Floyd, Fayette, Walton och Douglas som ledde till att Bidens segermarginal krympte.

Enligt delstatens valmyndigheter handlade de nu upptäckta rösterna inte om valfusk, men om mänskliga misstag och slarv. Valchefen i Floyd County kommer att få sparken på grund av att hela 2 600 tidigare oräknade röster upptäcktes där.

Räkning av poströster i Atlanta, Georgia den 6 november.
Bildtext Räkning av poströster i Atlanta, Georgia den 6 november.
Bild: EPA-EFE/CHRIS ALUKA BERRY

Raffensperger väntas bekräfta valresultatet i Georgia ännu på fredagen. Därefter har Trumpkampanjen ännu två dygn på sig att begära ytterligare omräkning. Den omräkningen skulle i så fall ske med maskiner.

Raffensperger har utsatts för hårda påtryckningar av Trump, eftersom han, trots att han är republikan, inte har velat bekräfta presidentens misstankar om oegentligheter. Trump har bland annat hävdat att omräkningen går fel till och han har krävt att Raffensperger avgår från sin post.

Georgia är också den delstat där det avgörs om republikanerna får behålla sin majoritet i senaten. Delstatens två senatsplatser avgörs i en andra valomgång den 5 januari, eftersom ingen fick över 50 procent av rösterna i valet den 3 november.

Trump försöker kullkasta valresultatet i Michigan?

Trump vägrar fortfarande erkänna sig besegrad och hans twitterflöde fylls fortfarande av påståenden om valfusk.

Under en presskonferens i sin hemstad Wilmington på torsdag kväll, beskrev Biden Trumps agerande som "otroligt ansvarslöst".

Nu rapporterar amerikanska medier, exempelvis nyhetsbyrån AP, New York Times och Washington Post att Trump har bjudit in republikanska ledare från Michigan till Vita huset för att diskutera valresultatet i Michigan.

Republikanernas två högsta företrädare i Michigan, delstatens senatsledare Mike Shirkey och representanthusets talman Lee Chatfield, ska vara på väg till Vita huset redan på fredagen.

Enligt flera, både demokratiska och republikanska, källor vill Trump få delstatsförsamlingen i Michigan att utse elektorer som skulle stöda Trump i elektorsvalet, trots att Biden vann flest elektorsröster i delstaten.

Trumps taktik skulle alltså gå ut på att skapa fortsatt tvivel kring valresultatet så att republikanskt dominerade delstatsförsamlingar skulle besluta sig för att utse elektorer på egen hand, valresultatet till trots.

De flesta bedömare tror ändå att den taktiken är dömd att misslyckas, eftersom det skulle bryta mot exempelvis delstaten Michigans vallagar.

Källor: Reuters, AP, AFP, New York Times, Washington Post

Lyssna på USA och Trump - mot valet 2020 om framtidens politik

Det här är USA efter Trump

25:16

Diskussion om artikeln