Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Unik dom: Administratör för webbplats dömdes för narkotikabrott – anses ha främjat narkotikahandel genom att upprätthålla webbplatsen

Från 2020
Datorskärmar på ett skrivbord.
Bildtext Tullen slog hösten 2017 till hos personer som misstänktes driva webbplatsen Sipulikanava.
Bild: Tullen

Grundaren av Sipulikanava, som under flera år fanns i det anonyma Tor-nätverket, dömdes på fredagen av Helsingfors hovrätt till fyra års fängelse för medhjälp till flera narkotikabrott. Hovrätten anser att han genom att upprätthålla webbplatsen främjade en omfattande narkotikahandel trots att han själv inte hade ekonomisk nytta av handeln.

Fallet är unikt i finländsk kriminalhistoria. När Tullen 2018 informerade om förundersökningen uppgav man att det här är det första fallet där administratören av en webbplats i Tor-nätverket misstänks för förmedling av narkotika via webbplatsen.

Tullen ansåg att administratörens verksamhet varit uppsåtlig och att han möjliggjorde en omfattande narkotikahandel via webbplatsen. Webbplatsen grundades avsiktligen i Tor-nätverket för att det skulle vara svårare att identifiera användarna eller administratören, anser Tullen. På webbplatsen fanns köp- och säljannonser för narkotika.

Mannen administrerade webbplatsen under tre år mellan åren 2014 och 2017. Tullen, tillsammans med Centralkriminalpolisen, stängde webbplatsen den 1 november 2017 efter ett tillslag.

Åklagaren ansåg mannen hålla på med förmedling av narkotika

Administratören dömdes 2019 i Östra Nylands tingsrätt till tre år och fyra månaders ovillkorligt fängelse för medhjälp till sju grova narkotikabrott och elva narkotikabrott.

Enligt åklagaren borde mannen dömas för förmedling av narkotika. Alternativt ansåg åklagaren att han borde dömas för medhjälp till 22 grova narkotikabrott och 12 narkotikabrott.

Helsingfors hovrätt konstaterar i fredagens dom att mannen inte själv har dragit ekonomisk nytta av narkotikahandeln på webbplatsen. Han anses ändå genom sin roll som administratör ha främjat en omfattande narkotikahandel. Hovrätten lägger också vikt vid att han jobbat med att förbättra webbplatsen för användarna.

Inte förmedling, enligt hovrätten

Det han gjort går enligt hovrätten inte att jämföra med förmedling av narkotika, som det beskrivs i strafflagen. Men mannen kan trots det bestraffas för den narkotikahandel som ägt rum via Sipulikanava.

Sammanlagt dömde hovrätten honom för medhjälp till 18 grova narkotikabrott och 12 narkotikabrott till fyra års fängelse.

Hovrätten röstade om utfallet. En av medlemmarna ansåg att mannen förmedlat narkotika och därmed borde dömas för grovt narkotikabrott.

Domen kan ännu överklagas till Högsta domstolen.

Diskussion om artikeln