Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"I Finland mognar bären långsamt vilket ger en unik smak" - Efter 20 år i branschen vet Maria Tigerstedt vad som gör finländska viner speciella

Från 2020
En kvinna i halsduk och glasögon framför en tegelvägg.
Bildtext Att experimentera med nya smaker och produkter är Maria Tigerstedts passion.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Att tillverka vin i nordliga Finland för med sig utmaningar men också unika styrkor. För Maria Tigerstedt är det kärleken till närmaten och de finska råvarorna som driver henne.

Maria Tigerstedt har tillverkat och sålt viner på hemgården Mustila i Elimä i över 20 år. Vad som började som en hobby har vuxit till ett företag som ger utlopp för hennes kreativitet.

- Den äldre generationen var så pass gammaldags att det var pojkarna som fick ta över gården, så jag fick hitta på något annat. Eftersom jag alltid varit intresserad av mat och delikatesser så kombinerade jag mitt intresse med min hobby, vintillverkning, till ett yrke.

I dag producerar vingården 16 olika slags viner, 8 olika likörer och en stor mängd olika sylter och safter och andra produkter på finska råvaror.

Vinglas
Bild: Mostphotos

De första likörrecepten ärvde Tigerstedt av sin farmor och mormor. Till andra produkter har hon tagit inspiration från hemgården och de råvaror som finns i Finland.

- Min första produkt var ett svartvinbärs- och blåbärsvin som var en hyllning till Mustilas gårdsspöke. En vinspecialist sa att det inte var möjligt att göra mustigt och fylligt vin på finska råvaror så jag kände ett behov av att bevisa honom fel. Det har varit vår mest sålda produkt i 23 år.

Finländska viner är unika

I Finland lyder tillverkning av gårdsviner under annan lagstiftning än övrig alkohol. Produkterna ska tillverkas enbart av finska råvaror vilket för med sig både fördelar och nackdelar, enligt Tigerstedt.

- Vi har ett intressant geografiskt läge i Finland. All odling som sker är längre norrut än till exempel i Sverige och det är ett ganska kallt klimat även om vi haft vackra somrar. Det betyder att råvarorna mognar långsamt och hinner då utveckla både vitaminer och en unik smak.

Tigerstedt säger att man genast känner skillnaden på finska bär och sådana som vuxit på kontinenten.

Däremot kan de inhemska råvarorna medföra svårigheter för produktionen om säsongen inte har varit lyckad.

- Jag har en mycket stor frys där jag kan förvara råvaror för åtminstone två år i taget. Till exempel var skörden av svarta vinbär mycket dålig i fjol så jag fick inte tag på den mängd jag skulle köpt i normala fall.

Maria Tigerstedt sköter det mesta av vintillverkningen själv, men hon har också några anställda. Hon är också verksam inom den gemensamma föreningen för Finlands cirka 25 gårdsvinstillverkare som driver deras intressen.

En liten träbyggnad med skylten Viinipuoti.
Bildtext På Mustila gård har det sålts vin i över 20 år.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Det finns vissa besvärligheter i alkohollagstiftningen som de små inhemska vintillverkarna ännu hoppas ska förändras.

- En stor sak skulle vara att få tillstånd att leverera produkter inom Finland. Just nu är det så pass konstigt att en finländare får beställa alkoholprodukter från utlandet men inte från en finsk vingård. Vi får också skicka vin till kunder utomlands men inte inom Finland.

För sin egen del vill hon värna om att de små producenterna i Finland kan överleva.

- Det handlar inte bara om de produkter jag gör själv utan alla de som du kan följa med från skogen till matbordet så att alla själva kan veta varifrån den mat vi äter kommer ifrån.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln