Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nedslagna Hongkongbor förlorar framtidstron – ledningen kan göra vad den vill

Från 2020
Många av dem som deltog i fjolårets våldsamma demonstrationer är nu rädda för att bli åtalade för brott mot nya säkerhetslagar. Polisen använde bland annat vattenkanoner för att kväsa demonstrationerna.
Bildtext Många av dem som deltog i fjolårets våldsamma demonstrationer är nu rädda för att bli åtalade för brott mot nya säkerhetslagar. Polisen använde bland annat vattenkanoner för att kväsa demonstrationerna.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Hundratusentals människor förmodas nu överväga att emigrera från Hongkong. I synnerhet unga Hongkongbor ser dystert på framtiden, och många upplever att de har lämnats i sticket. Stämningen sägs vara sämre än någonsin förr.

Engelskläraren Roy Li beskriver sig själv som en medfödd optimist. För närvarande känner han sig ändå ofta modlös, och han har också tappat lusten att gå till jobbet.

Roy Li skulle gärna se att hans barn inte växer upp i Hongkong. Hans familj har ändå inga möjligheter att emigrera.
Bildtext Roy Li skulle gärna se att hans barn inte växer upp i Hongkong. Hans familj har ändå inga möjligheter att emigrera.
Bild: Yle / Björn Ådahl

- Det gör mig deprimerad att se hur illa många av mina elever mår. De har engagerat sig i politiken, och de kan inte förstå hur allt snabbt kan ha gått på tok i Hongkong, konstaterar Li via videosamtal.

Li undervisar 16-18-åriga gymnasister. En stor del av Hongkongborna i den åldersgruppen antingen deltog i eller stödde de våldsamma demonstrationerna som i fjol lamslog Hongkong i mer än ett halvt år.

- De har en fientlig inställning till Kina och Hongkongs ledning. Nu är de rädda för att ingen längre kan försöka hindra ledarna från att ytterligare begränsa deras friheter och rättigheter, säger Li.

En stor del av de unga Hongkongborna blev politiskt medvetna för sex år sedan. Prodemokratiska demonstranter ockuperade då tre av de viktigaste trafiklederna i mer än två månader.
Bildtext En stor del av de unga Hongkongborna blev politiskt medvetna för sex år sedan. Prodemokratiska demonstranter ockuperade då tre av de viktigaste trafiklederna i mer än två månader.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Ingen opposition, ny gummistämpel

Ända sedan den förra brittiska kolonin blev en autonom del av Kina år 1997 har det demokratiska lägret i parlamentet då och då lyckats stoppa ledningens lagförslag.

Tidigare i november avgick ändå samtliga prodemokrater från parlamentet som en protest mot att ledningen plötsligt avsatte fyra av deras kolleger.

- Ledningen visade då att den när som helst kan göra sig av med oss. Det var därför lönlöst att fortsätta att sitta kvar i parlamentet, förklarade en av ledamöterna som avgick, Fernando Cheung, i ett diskussionsprogram på Hongkongs radio.

Ett land, två system-principen har nu slopats och det Hongkong som vi älskade finns inte längre

― Fernando Cheung, en av de parlamentsledamöter som avgick i protest mot att fyra ledamöter avsattes

Cheung sa också att parlamentet nu har blivit en gummistämpel som alltid gör som ledningen och Kina vill. Han tillade att det således i allt högre grad påminner om Kinas folkkongress som utan undantag godkänner det styrande kommunistpartiets förslag.

Socialarbetaren Fernando Cheung fungerade som parlamentsledamot i åtta år innan han avgick. Han är synnerligen populär i synnerhet bland lågavlönade Hongkongbor.
Bildtext Socialarbetaren Fernando Cheung fungerade som parlamentsledamot i åtta år innan han avgick. Han är synnerligen populär i synnerhet bland lågavlönade Hongkongbor.
Bild: Yle / Björn Ådahl

- Ett land, två system-principen har nu slopats. Det Hongkong som vi älskade finns inte längre, konstaterade Cheung.

Drakoniska lagar, otäck vaghet

Prodemokraterna anser att Hongkong i praktiken förlorade sin autonomi när Kina på sommaren införde strikta säkerhetslagar som är skräddarsydda för territoriet.

Lagarna behandlar brott såsom uppror, förräderi och terrorism. Maximistraffet är livstid i fängelse.

Många Hongkongbor är upprörda över att lagarna är luddigt formulerade. Något som heter ”farlig verksamhet som kan hota människornas hälsa” är till exempel ett brott som kategoriseras som terrorism.

Säkerhetspoliser från Kina får nu också för första gången fritt fungera i Hongkong. Hittills har 30 personer häktats för brott mot säkerhetslagarna.

Fjolårets demonstranter visade sin avsky för Hongkongs ledare Carrie Lam. Idag skulle det sannolikt vara ett brott mot säkerhetslagarna att visa upp en sådan affisch.
Bildtext Fjolårets demonstranter visade sin avsky för Hongkongs ledare Carrie Lam. I dag skulle det sannolikt vara ett brott mot säkerhetslagarna att visa upp en sådan affisch.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Hongkongs ledare Carrie Lam förnekar ändå bestämt att territoriets autonomi har naggats i kanterna. Hon försäkrar att säkerhetslagarna infördes för att få ett slut på de våldsamma demonstrationerna, och hon betonar att lagarna i det fallet har haft önskad effekt.

Massflykt att vänta

Gallupar visar att en klar majoritet av Hongkongborna inte har något förtroende för Lam och den övriga ledningen. En hel del invånare har också bestämt sig för att lämna Hongkong, och många fler antas överväga att flytta bort.

- Också min hustru och jag skulle gärna flytta utomlands, men vi har inga möjligheter att göra det. Vi tycker att det är obehagligt att våra barn ska växa upp i ett samhälle som inte längre är fritt, säger läraren Li.

Mer än en halv miljon Hongkongbor har medborgarskap i ett västland. Största delen av dem emigrerade för säkerhets skull från Hongkong före maktskiftet år 1997 för att sedan återvända efter att de hade fått medborgarskap i det land som de hade flyttat till.

- Ett par av mina vänner har kanadensiskt pass. De kan när som helst slå sig ned i Kanada ifall de upplever att läget i Hongkong är olidligt, kommenterar Li.

En klar majoritet av lärarna har alltid stött prodemokratiska partier. Det har fått Kina att anse att de är fiender.
Bildtext En klar majoritet av lärarna har alltid stött prodemokratiska partier. Det har fått Kina att anse att de är fiender.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Lärarna som måltavlor, obligatorisk patriotism

Li ondgör sig också över att Hongkongs ledning har gått in för att få alla skolor att i sin undervisning presentera både Kina och säkerhetslagarna i en positiv dager. Li säger att många av hans kolleger anser att de nu tvingas att hjärntvätta eleverna.

- Lyckligtvis behöver jag som engelsklärare inte delta i det här. Det är avskyvärt, konstaterar han.

Kommunistpartiet har anklagat lärarna för att ha misslett sina elever för att få dem att tycka illa om sitt moderland. Partiet förutsätter nu att lärarna liksom också tjänstemännen och politikerna i fortsättningen ska kunna påvisa att de är sanna patrioter som älskar både Hongkong och Kina.

Prodemokraterna anser att partiet förväntar sig att Hongkongborna inte bara ska älska Kina utan också landets auktoritära ledning. Det har majoriteten av de drygt sju miljoner invånarna inte för avsikt att göra.

Tjallare skapar rädsla - Hongkongborna uppmanas att bli angivare

Hongkongborna uppmanas nu att bli angivare. Polisen har utarbetat ett system som gör det möjligt för invånarna att via sina smartmobiler rapportera personer som de misstänker för att ha brutit mot de nya säkerhetslagarna.

Många Hongkongbor är förskräckta. Polisens initiativ påminner dem om den ökända kulturrevolutionen i Kina då otaliga människor blev förföljda efter att en granne eller en familjemedlem hade anklagat dem till exempel för att de inte var lojala mot kommunistpartiet.

Polisen tog emot fler än 10 000 anmälningar under den första veckan som systemet var i bruk. Det betyder att i medeltal 1 400 människor per dag ansåg att de hade fått fast någon för brott mot säkerhetslagarna.

Prodemokraterna betonar att lagarna är så vagt utformade att Hongkongborna inte kan veta exakt vad som är tillåtet och vad som inte är det. Det samma gäller för dem som vill fungera som angivare.

Polisen har gjort det klart att det räcker med att man framför den förr populära sloganen ”befria Hongkong, vår tids revolution” för att bli åtalad för brott mot lagarna. Några andra konkreta exempel har myndigheterna inte gett.

Prodemokraterna varnar för att tjallarsystemet förvärrar de svåra motsättningarna mellan dem och Hongkongbor som är lojala mot kommunistpartiet. Samhället anses redan vara farligt tudelat.