Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Munskydd vid julbordet, isolering på stugan eller stor fest? Vi frågade er hur ni firar jul – här är svaren

Från 2020
Två barn står glada vid julgranen.
Bildtext Det fanns en viss dysterhet i många svar, vilket inte är helt oväntat. Det fanns också positiva röster, men det står klart att majoriteten är ledsna eftersom julen i år blir annorlunda.
Bild: Mostphotos

Majoriteten av finländarna firar jul. Så vi ville veta hurdana tankar ni har kring jul och hur ni ska fira nu under den rådande situationen.

Vi fick in svar i stora mängder, här är ett urval av dem. Tack till alla som delade med sig av sina tankar!

En ljuslykta i snön.
Bildtext Som signaturen J&M säger så vore en vit jul vara en bra avslutning på ett lite miserabelt år.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

Viktigt att träffa äldre släktingar

Vi har ingen stor släkt. Familjen är utspridd över världen. Jag väljer kontakten och gemenskapen med 80 plus-generationen, för vi ses sällan och det är viktigt för oss. Så länge vi har varandra och är friska.

Vi bor inte under samma tak, vi håller avstånd och använder munskydd vid behov. Om någon blir sjuk omprövar vi planerna.

Fia

Julstjärna i fönster, julgran, två röda stearinljus och ett skrivbord. Stämningsbild. Skymning.
Bildtext Några ska sitta i karantän innan jul för att kunna träffa äldre släktingar. Några träffas utomhus. Vissa låter sig testas. Vi har fått in svar om skyddsutrustning – allt från munskydd och visir till handskar.
Bild: Mostphotos

Hur blir det med julkyrkan?

Kyrkorna i Finland är sällan lika packade som på julafton, men i år ser det säkert annorlunda ut. Det är upp till varje enskild församling att anpassa julfirandet.

I Matteus församling i Helsingfors kommer julbönen på julafton inte att ordnas i kyrkan utan på kyrkans gård.

Kör som sjunger de vackraste julsångerna
Bildtext Julkonserter kan till exempel ordnas utomhus i år. Vi får hoppas på fint väder.
Bild: Yle / Leif Lindgren

Önskar julefrid

Vår tanke är att fira endast hemma, endast med vår egna familj. Vi kommer att sakna julkyrkan som är viktig för oss, även att besöka mor- och farföräldrar, men vi måste vara försiktiga nu.

Vi önskar att alla ska få känna julefrid, vara krya, kunna äta julmat, julevangeliet och julsånger, gemenskap, kärlek, någon julgåva och Kalle Anka.

M

Dekorativa julklappar i ett köpcenter.
Bildtext Många ska corona-anpassa sitt julfirande i år och följa myndigheternas rekommendationer. Till exempel undvika att fira med någon som har symtom, inte springa i butiker i rusningstid och fira i mindre grupper.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Men resandet, då?

Statsrådet bestämde nyligen att fortsätta med gränskontroller i tre veckor till.

Dessutom rekommenderas det att undvika onödigt resande, speciellt mellan orter som har väldigt olika incidens.

Det här kommer klart att påverka julen, till exempel för Matti som bor i Rovaniemi och inte ännu har bestämt sig för om han ska besöka släkt i huvudstadsregionen eller inte.

Oshin bor utomlands och är på väg till Finland men räknar med två veckors karantän innan jul så att hen kan besöka familj och äldre släktingar.

En tom sandstrand.
Bildtext Det blir knappast någon solsemester i år.
Bild: Unsplash

Flyget ställdes in

Jag bor på Gran Canaria och brukar flyga till Helsingfors över jul för att fira med barn och barnbarn. I år blev flyget inhiberat så jag firar här. Vi har lågt smittläge men jag vet inte ännu exakt hur jag firar.

Åtminstone firar jag virtuellt med familjen i Finland, som i år har valt att fira skilt med sina egna familjer. Visst kommer jag att sakna dem, eftersom det dröjer länge tills vi kan träffas på riktigt.

Kanariska julgubben har fört över pengar till konto, och finska julgubben får ta över, så alla får gåvor också i år.

Jag kommer att ringa till olika människor som jag vet att firar annorlunda i år. Det här kommer att bli en jul som vi inte glömmer.

Carola Winberg-Bruun

Ett julbord med olika maträtter.
Bildtext Det kom överraskande många svar av personer som bor i Sverige. Vissa kommer att resa till Finland och vissa stannar där och försöker göra det bästa av situationen. Men det är klart att deras släktingar i Finland också påverkas.
Bild: Mostphotos

Barnen strandsatta i Sverige

Första julen vi firar på tumanhand, gubben och jag, efter femtio år som gifta. Båda barnen bor i Sverige och vi kan därför inte ses. De brukar alltid komma hem till jul.

Det är sorgligt, men det är bara att gilla läget. Gubben och jag får försöka att ha ett litet julbord, tända ett ljus och helt enkelt ringa barnen och skåla för ett bättre nästa år.

Nog ska det här lösa sig. Ingen panik … bara ett litet knip i hjärtat.

Anonym

Ett fönster i Gamla stan i Ekenäs.
Bildtext För några påverkar coronakrisen inte julfirandet eftersom de vanligtvis brukar fira i mindre grupper.
Bild: Henry Lindqvist

Många firar som förr

Vi kommer att fira jul precis som vi brukar, alltså tre generationer, totalt åtta personer. Att hålla säkerhetsavstånd vid middagsbordet känns aningen löjeväckande.

Under hela corona-året har vi i vår familj även valt att träffas kontinuerligt, ingen kan sitta ensam och isolerad längre tider.

Julklapparna och matinköpen kommer jag att fixa mestadels via näthandeln, det har jag även gjort andra år eftersom det underlättar.

Julfantasten

Några tar risken

Vi kommer att göra som alltid. Det vill säga att hela släkten träffas och samlas för att ta del av julfirandet och högtiden.

Vi blir runt 40 stycken men ingen av oss är oroade eftersom viruset alltid kommer att finnas bland oss.

För vissa i släkten kan det vara sista julen som firas på grund av den höga åldern.

Stig Helmer

God Jul kyltti.
Bildtext Hur julfirandet ser ut beror i högsta grad på hur smittläget ser ut i december.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Svårt att planera i förväg

Det känns svårt att bestämma nu hur vi ska göra i december. Allt ändrar så snabbt och på sätt och vis har jag tappat tron på att "det kommer att gå".

Allra helst skulle jag vilja att min och min brors familjer kunde fira tillsammans med några ur mor- och farföräldergenerationen, men ni hör ju hur bra det blir.

Vi är från olika städer, olika delar av landet med halvvuxna barn som studerar på annan ort. Det låter inte som att det kommer att bli av, och det gör mig ledsen.

Kvinna, 48

Protokollchef Mika Akkanen har utlyst julfreden i Åbo sedan 2013.
Bildtext Julfreden i Åbo utlyses i år utan publik.
Bild: Åbo stad/Kari Vainio

Många ensamma

Det blir troligtvis ganska ensamt. Besök hos anhörig på servicehus på julafton men troligtvis endast en halv timme – så är systemet nu.

På juldagen förhoppningsvis julmiddag tillsammans med en barndomsvän. Men få se …

Peter

Ensamhet ser ut på olika sätt

Om vi i Finland hade mera bra underhållningsprogram, typ På spåret skulle folk känna sig mindre ensamma. Man kan faktiskt känna ensamhet fast hela ens familj finns runt omkring.

Täcktombo

Här kan vi tipsa om att Arenan har fått mycket nytt material i form av serier och poddar.

Corgi ligger med tassen på en julklapp framför en julgran.
Bildtext I år kommer antagligen flera personer att vara tvungna att fira jul ensamma, speciellt om de hör till riskgruppen.
Bild: Mostphotos / Serhii Mostovyi

Håller kontakt på elektronisk väg

Högst sannolikt firar jag julen ensam i år, något jag också ibland har gjort tidigare – så det är inget problem. Men till gravgården går jag i sällskap med mina syskon.

Vi är uppvuxna med traditionen att tända ljus för våra nära och kära på julafton. Jag hoppas att alla finländare är beredda att ändra sitt julfirande i år och följa restriktionerna. De finns ju till för allas bästa!

Via telefon, e-post och Skype kan vi ju hålla kontakt ändå!

Anonym

Pepparkaksgubbar sticker upp ur en låda.
Bildtext Ofrivillig ensamhet är ett allvarligt problem som kan leda till fysiska och psykiska symtom. Speciellt i år gäller det att försöka visa omtanke för andra människor. Du kan fråga ensamma släktingar eller grannar om de vill gå på promenad eller baka pepparkakor till dem. Varför inte skicka ett trevligt julkort?
Bild: Mostphotos/ Tage Persson

Lugnare julfirande

Jul blir det i alla fall, annorlunda och lugnare än vanligt. Julmaten är ändå viktigast. Förhoppningsvis får vi lite snö för julstämning och ljus och glada minnen.

Anonym

Julgatan i Helsingfors.
Bildtext I år gäller det att undvika att besöka affärer under rusningstid. Som går det lätt att beställa julklappar via nätet.
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Positiva tankar

Försök att tänka positivt! Tänk inte på vad vi inte har denna jul utan skapa nya traditioner nu. Denna jul är annorlunda, men det är inte dagarna mellan jul och nyår som är de viktiga, utan dagarna mellan
nyår och jul.

Fokusera inte så mycket på julen, det är bara en dag bland andra. Ta en promenad med släkten och dansa runt granen på gården. Det kan också ge fina minnen. Detta går över, kämpa på alla!

Anonym

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln