Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Miljövänligt ljusanvändande – så här väljer du ljus och sorterar dem rätt i vinter

Från 2020
Uppdaterad 28.12.2020 17:12.
fyra ljus i ljuskoppar, tre i mindre koppar och ett i ett större.
Bildtext Visst du att det är bättre för miljön att välja värmeljus med kopp av återvunnet plast än metall, eller att stearinljus också kan innehålla palmolja?

Visst du att det är bättre för miljön att välja värmeljus med kopp av återvunnet plast än metall, eller att stearinljus också kan innehålla palmolja? Två experter delar med sig av sina bästa tips för miljövänligt ljusanvändande.

Vad består våra ljus av för material och hur ska vi sortera dem rätt? Experterna David Gunnarsson från Bra Miljöval och Sini Hemming från Stormossen guidar oss kring ett miljövänligt ljusanvändande i vinter.

– Ljus består oftast av stearin eller paraffin. Det finns också ljus av raps och rybs, soja eller bivax, men det är lite ovanligare.

Det säger David Gunnarsson, enhetschef vid Bra Miljöval, som också påpekar att man kan blanda olika material i ett ljus.

– Doftljus finns också och ljus som har färgämnen i sig. I många ljus har man lite paraffin i ljusen för att de inte ska spricka, vilket kan vara vanligt i stearinljus.

Bara för att det är en förnybar råvara behöver det inte vara miljövänligt

David Gunnarsson, enhetschef vid Bra Miljöval
en man i skägg och svarta glasögon med kavaj och ledigt knäppt skjorta
Bildtext Själv ska David satsa på miljömärkta ljus i vinter. Han gillar de klassiska vita ljusen, så några till adventsstaken och några blockljus kommer det bli.
Bild: Bra Miljöval

Rekommenderar varken ljus på paraffin eller stearin utan miljömärkning

Varifrån kommer paraffin och stearin?

– Paraffin kommer från fossil råvara så det är inte ett så bra val för klimatet, säger Gunnarsson.

Hur är det med stearin?

– Då är stearin bättre eftersom det kommer från en förnybar råvara, ofta slaktavfall. Slaktavfallet är en restprodukt och ett bra miljöalternativ för då tar man tillvara den produkten.

Slaktavfall är en restprodukt och ett bra miljöalternativ

David Gunnarsson, Bra Miljöval

– Men stearin kan också komma från palmolja och då har vi den problematiken kopplat till regnskogsskövling och avskogning. Så bara för att det är en förnybar råvara behöver det inte vara miljövänligt.

Så vad rekommenderar du?

– Jag vill rekommendera miljömärkta ljus, eftersom det då ställs krav på ljusets innehåll. Då har också en oberoende part granskat innehållet efter uppställda krav. Det är kutym på alla produkter med miljömärkning.

bild på svanenmärkningen på ett blått ljuspaket
Bildtext I Norden är det Svanen som är den mest etablerade miljömärkningen, säger David Gunnarsson. Den har krav på att minst 90 procent av materialet ska vara förnybart och att det inte får innehålla palmolja.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

"Veken måste inte separeras från metallkoppen - det gäller bara i Sverige"

När ljuset då brunnit ut, hur ska det sorteras? Det kan Sini Hemming, miljöfostrare vid Stormossen berätta.

– Är man riktigt ivrig så kan man återbruka det lilla stearinet som finns kvar och stöpa nya ljus. Men annars hör ljusstumparna till brännbart avfall/blandavfall.

Hur var det med metallkopparna? Jag har hört att man borde separera veken och metallkoppen innan man återvinner det - stämmer det?

– Man behöver inte separera veken, utan det är nog bara att sätta hela koppen i metallåtervinningen. Det är tydligen så att man i Sverige har problem med att återvinna metallen om veken sitter kvar, så då har säkert den informationen spridit sig hit till finlandssvenskarna.

värmeljus i olika färger och bakom dem flera större blockljus
Bildtext Metall är jättebra att återvinna, så kom ihåg att sortera det, oberoende om det handlar om värmeljus i metallkoppar eller gravljusens lock, säger Sini Hemming. Om ett blockljus har en metallbit i veken under ljuset får man gärna också lägga det i metallåtervinningen.
Bild: Mostphotos/Tage Persson

"Det är ju glas tänker man – men värmetåligt glas ska i brännbart avfall"

Vilken typ av ljus är då svårast att återvinna rätt enligt Hemming? Hon svarar snabbt att det är ljus som finns i någon typ av glasburk.

– Det här är faktiskt lite knepigt. Det är ju glas, tänker man, men när ljuset är i ett glas så måste glaset vara värmetåligt och såndat glas lämpar sig inte i samma glasåtervinning som glasflaskorna och glasburkarna. Så tyvärr måste de kastas i brännbart avfall, de går inte att återvinna.

Till brännbart avfall/blandavfall hör också gravljusen, men metallkoppen ska i metallåtervinningen. Ett miljövänligare val på graven är en lykta som man kan återanvända och blockljus med miljömärkning.

LED-ljus och andra ljus som går på batteri eller liknande ska till el- och elektronikskrot. Men finns det batterier påminner Hemming om att man ska ta ut batterierna och tejpa polerna innan man lägger det i batteriinsamlingen.

– Annars kan batterierna börja brinna, säger Sini Hemming, miljöfostrare vid Stormossen.

Återvunnen plast bättre än metall – åtminstone när det gäller ljus

Doftljus får tyvärr inte ha miljömärkning, säger David Gunnarsson.

Vill man ha doftljus är det bäst att i så fall stöpa egna ljus med dofter som finns naturligt i saker, såsom lavendel eller kanelstång.

värmeljus i ljuskoppar i glas
Bildtext Värmeljus i återvunna plastkoppar är miljövänligare än metall, eftersom metallen kräver så mycket resurser. Värmeljus utan kopp är också bättre, om man har egna ljuskoppar hemma i till exempel glas.
Bild: Mostphotos

Gunnarsson upplyser också om att man gärna kan välja bort värmeljusen i metallkopparna om det finns andra alternativ.

– Istället kan man leta efter antingen flergångskoppar eller sådana som är gjorda av återvunnet plast. Aluminiumkopparna är väldigt energikrävande.

Artikeln uppdaterad 28 december med att specificera att doftljus inte kan få en miljömärkning.

Diskussion om artikeln