Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Då Robert såg storebror Oskar tävla i OS tändes gnistan – nu är bröderna varandras hårdaste konkurrenter: "Jag försöker lyssna på honom men ibland är det svårt"

Från 2020
Bröderna Oskar och Robert Kirmes är varandras tuffaste motståndare i jakten på en OS-plats: "Om vi försöker ge varandra råd blir det bara bråk" - Spela upp på Arenan

Den ena arbetsmyra, den andra latmask. Den ena lugn och koncentrerad, den andra temperamentsfull och otålig. Spetsar man till bröderna Kirmes egenskaper kunde skillnaden dem emellan knappast vara större – men i gymnastikpoäng har den aldrig varit så liten som nu.

Finlands två bästa manliga mångkampsgymnaster ser varandra i ögonen och har något på hjärtat.

– Det som ibland irriterar mig hos dig är att du inte riktigt vill lyssna på mig eller någon annan. Du tror att du vet allt trots att du är så ung, säger FM-guldmedaljören Oskar.

– Det som irriterar mig mest hos dig är att du hela tiden retar mig som en liten lillebror, säger FM-silvermedaljören Robert.

– Vad då retar dig? Jag retar dig inte. Nu får du mig att se ut som en mobbare!

Ordväxlingen mellan storebror och lillebror Kirmes är frejdig, men både Oskar, 24 och Robert, 20, har genom åren lärt sig att det finns situationer då det är bäst att hålla tyst.

För även om Oskar är känd för sitt lugn, kan även han blossa upp då den fem år yngre betydligt mer temperamentsfulla brodern tror att han vet bättre.

Lina, Oskar och Robert Kirmes framför OS-ringarna i Rio 2016.
Bildtext Lina, Oskar och Robert Kirmes i OS-byn i Rio 2016.
Bild: Privat

I Rio 2016 blev Oskar Kirmes Finlands första manliga redskapsgymnast i OS på 44 år. Då satt Robert och mamma Lina på läktaren och följde Oskar och tränarpappa Mati nere på tävlingsgolvet.

– Det var den bästa dagen i mitt liv, säger Robert som sedan dess liksom storebror siktat på Tokyo-OS.

Men båda kan inte nå drömmen. För europeiska mångkampsgymnaster står endast två OS-platser längre på spel – och av dem kan Finland få bara en.

Se Sportlivs minidokumentär om bröderna som kämpar om samma OS-plats:

Bröderna Oskar och Robert Kirmes är varandras tuffaste motståndare i jakten på en OS-plats: "Om vi försöker ge varandra råd blir det bara bråk" - Spela upp på Arenan

Olika temperament

Egentligen är det en helt vanlig torsdagseftermiddag i Espoon Telinetaiturits träningssal i Esbo. Men ändå lite annorlunda.

Om drygt en vecka ska landslagsgymnasterna tävla mot varandra för första gången sedan i våras, och just i dag ska de genomföra sina tävlingsserier som på tävling – och få feedback av tränarna Mati Kirmes och Dmytro Gorbachov.

Det är spänning i luften.

Oskar Kirmes sitter på golvet i sin egen värld med ögonen slutna och roterar överkroppen som om han utförde sin serie på bygelhästen.

– Oskar är en lugnare person. Han håller känslorna inom sig och visar inte så mycket på träningen, säger Mati Kirmes.

– Robert är sån att då det går bra så är han jätteglad och då det går dåligt kan han vara jättearg. Det går ganska mycket upp och ner, säger tränarpappan med ett godhjärtat skratt.

Och visst beaktar Mati sönernas olika temperament då det är dags att ge dem feedback.

– Till Oskar kan jag säga ganska rakt, men med Robert får man ibland ta det litet varsamt. Om det gått dåligt och han är arg, så är det bäst att ge honom lite tid att lugna ner sig och tänka själv. Säger jag något direkt blir det bara värre.

Oskar Kirmes får feedback av sin tränare Mati Kirmes.
Bildtext Mati Kirmes ger Oskar feedback på hans serie på bygelhäst.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Då pojkarna var yngre kunde även Oskar ge råd till sin lillebror, men i dag låter han helst bli.

– Vi är båda ganska dåliga på att ge varandra råd och speciellt att ta emot råd. Om nån av oss har en dålig dag och jag försöker ge Robert ett råd så blir det numera mest bara bråk, konstaterar Oskar.

Enligt Robert gäller det också åt andra hållet. Om han säger något till Oskar kan reaktionen vara att "vad ska den här lilla pojken komma till mig och säga hur jag ska göra?".

"Det kan finnas saker som jag förstår bättre och andra som han förstår bättre. Jag försöker alltid lyssna på Oskar, men ibland är det svårt och då kan det bli lite hetsig stämning."
-Robert Kirmes

En familjeaffär

Både mamma och pappa i familjen Kirmes är tidigare tävlingsgymnaster. Som ung tävlade mamma Lina för Sverige, medan pappa Mati, som är född i Estland, representerade Sovjetunionen.

Då Oskar föddes för knappt 25 år sen bodde familjen i Reykjavik, där Mati jobbade som tränare. Följande år flyttade familjen till Sverige, där Oskar som fyraåring inledde sin gymnastbana i en småbarnsgrupp som mamman ledde. Några år senare följde Robert i storebrors fotspår.

– Fem år är ingen stor åldersskillnad då man är vuxen, men som gymnaster har det nog varit en fördel för Robert, som i mig kanske haft en förebild att se upp till, konstaterar Oskar och får medhåll av Robert.

– Som barn såg jag från sidan alla coola saker som Oskar gjorde och sedan dess har jag alltid velat göra och kunna samma saker som han.

Till Finland flyttade familjen år 2008. I sina första internationella tävlingar representerade Oskar Sverige, men sedan 2013 har han tävlat för Finland.

Mati och Oskar Kirmes på tävlingsgovlet i OS i Rio 2016
Bildtext Mati och Oskar Kirmes på tävlingsgolvet i Rio 2016.
Bild: Privat

Robert minns hur han som liten drömde om att också han skulle få pappa som tränare. Men då han väl fick det, var det inte helt oproblematiskt.

– När jag var yngre och Oskar och pappa reste runt världen för att träna och tävla, upplevde jag att han bara följer med Oskar hela tiden. Jag ville ju ha honom bredvid mig!

Efter Rio-OS förstod Robert ändå att satsningen på Oskar varit nödvändig för att han skulle komma dit.

Arbetsmyra och latmask

Sedan dess har Robert vuxit upp från junior till senior och i dag tränar och tävlar bröderna i huvudsak tillsammans.

– Oskar är väldigt bra på att hålla huvudet kallt. Han försöker på nytt och på nytt och på nytt och jobbar hårt för att nå fram till sina mål, säger Robert som önskar att han hade samma tålamod. Och inte var så lat.

Enligt Oskar är orsaken till att han lärt sig jobba hårt den att han helt enkelt saknar den talang för sporten som till exempel Robert har.

"I gymnastik måste man var snabb, stark, envis, mjuk, vig… Som liten hade jag ingenting av det där, så jag har alltid fått jobba ikapp mina motståndare."
-Oskar Kirmes

– Alla säger att jag har mer talang, suckar Robert, men medger att han nog gärna tar en lite lättare väg om det går.

– Men jag försöker ta modell av Oskar och har nog jobbat hårdare de senaste åren. Jag har ju sett att det ger resultat.

Som storebror vill man inte att lillebror ska gå förbi

Oskar Kirmes

Visst ligger det lite extra spänning i luften även i träningssalen nu då differensen bröderna mellan börjar bli närmast obefintlig och det är dagsformen som avgör vem som presterar bättre.

Hittills har arbetsmyran oftast vunnit över latmasken, men i FM i början av november var Robert bättre på två av de sex redskapen. Och totalt blev differensen mellan guld- och silvermedaljören endast 0,2 poäng.

– Om Oskar har en sämre dag och Robert en bra dag kan han lätt vinna över Oskar, säger Mati, som tycker det är bra att sönerna är så jämna. Det tvingar båda att jobba hårt.

I EM 2019 tävlade bröderna för första gången tillsammans i ett stort mästerskap. För Oskar, som tävlat på den nivån sedan 2013, var det en ny upplevelse.

"Det känns väldigt tryggt att ha sin bror med sig på tävlingsgolvet. Vi hjälper varandra och finns där för varandra. Och gläds då det går bra för den andra. Men visst, som storebror vill man ju inte att lillebror ska gå förbi!"
-Oskar Kirmes

Det stora genombrottet har ändå låtit vänta på sig. Oskar hoppades kirra en OS-plats till Finland redan i VM förra hösten, men drabbades av en förkylning och underpresterade. Han slutade på 77:e plats i mångkampskvalet, medan VM-debuterande Robert var 84:a.

En annorlunda höst

För Oskar, som varit gymnast på heltid sedan studentexamen för fem år sedan och Robert, som fick vita mössan i våras, har hösten medfört stora förändringar.

Tillsammans med sex andra landslagsgymnaster ryckte de in i armén i slutet av oktober och får nu förbereda sig för OS-kval och ett eventuellt OS utifrån lite andra förutsättningar.

– Såklart påverkar det situationen lite, erkänner Oskar, men upplever ändå att man i idrottsskolan förstår gymnasternas situation väl och ger dem tillräckliga möjligheter att träna.

– Vi gör det bästa av situationen helt enkelt.

Hade det inte varit för coronapandemin hade OS i Tokyo arrangerats i månadsskiftet juli-augusti i somras. Efter det hade det passat perfekt att avtjäna värnplikten – med OS i Paris hela fyra år framåt i tiden.

I stället kommer de blåvita mångkampsgymnasterna i vår att tävla om en enda möjlig plats till Tokyo-OS, en plats som inte bara bröderna Kirmes är ute efter.

"Det är nog hårda fajter i hallen just nu då hela det finska laget försöker nå den där platsen."
-Robert Kirmes

Sedan OS-debuten i Rio för fyra år sen har Oskars mål varit att ta en plats i mångkampsfinalen i Tokyo. Samtidigt blickar han längre framåt.

– Jag är ganska säker på att jag kommer att fortsätta fram till Paris ännu, avslöjar han.

– Just nu satsar vi hårt på att få ett helt lag med fem gymnaster dit. Och förhoppningsvis är både Robert och jag med.

Vänner för livet

– Jag har ju ingen chans, säger en smått moloken Robert då brödernas första omgång i biljard kommit i gång.

Biljard och frisbeegolf hör till de aktiviteter killarna ibland ägnar sig åt då de behöver koppla bort gymnastiken ett tag.

Trots att bröderna tillbringat så mycket tid tillsammans och numera dessutom är konkurrenter, har de sällan kommit på kant med varandra.

– En gång för några år sen pratade vi inte med varandra på flera veckor, erkänner Oskar lite motvilligt.

Då bodde han ännu hemma, så bröderna var tillsammans nästan hela tiden, antingen i träningshallen eller hemma.

– Då den ena sa något roligt, ville den andra inte skratta, men det var ändå så roligt att man skrattade lite grann och på det sättet började vi bygga upp vänskapen på nytt.

Orsaken till grälet kommer varken Oskar eller Robert längre ihåg.

– Vi kommer att vara vänner för livet. Robert kommer alltid att vara min bror och vi kommer att göra saker tillsammans också efter gymnastiken. Helt hundra procent.

Gymnastbröderna Robert och Oskar Kirmes.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Diskussion om artikeln