Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Teaterscenerna i Helsingfors tystnar för tre veckor framåt: “Det är förstås jättetråkigt då vi har alla föreställningar slutsålda”

Från 2020
På bilden syns skådespelarna Josefin Silén, Anna Kettunen, Denny Lekström och Aron Nyman i Svenska Teaterns musikal Mary Poppins.
Bildtext Svenska Teatern meddelade i september att de skjuter upp alla vårens Mary Poppins-föreställningar till hösten 2021 och våren 2022.
Bild: Cata Portin

Från och med måndag den 23 november får inga evenemang med över 20 personer arrangeras i huvudstadsregionen. Det här tas emot med blandade känslor inom teatervärlden.

Svenska Teaterns teaterchef Joachim Thibblin berättar att de likt de andra teatrarna i huvudstadsregionen inhiberar alla föreställningar från och med måndagen 23 november fram till söndagen den 13 december.

- Det är ytterst beklagligt att siffrorna har stigit och att det här beslutet nu kom men det är något som vi lever med, säger Thibblin.

Vilka effekter det här får för teatern är svårt att kommentera i nuläget, berättar Thibblin.

- Det här innebär förstås en stor ekonomisk förlust för teatern. Det viktigaste för oss nu är att säkerställa hälsan för teaterns publik och personal.

I ett pressmeddelande uppger teatern att det rör sig om cirka 4 000 biljetter och ett bortfall i biljettintäkter på drygt 200 000 euro.

Hur det ska gå med de föreställningar som inhiberas återkommer teatern med nästa vecka.

- Vi har redan reviderat vår repertoar så många gånger att det är ytterst utmanande, säger Thibblin.

Svenska Teatern meddelade i september att de skjuter upp alla vårens Mary Poppins-föreställningar till hösten 2021 och våren 2022.

Förståeligt men chockerande beslut

Lilla Teatern meddelar att också de inhiberar alla föreställningar för tre veckor framåt från och med måndag.

Teaterns konstnärliga ledare Jakob Höglund berättar att beslutet delvis kom som en chock samtidigt som att beslut som det här var väntat.

- Det är förstås jättetråkigt då vi har alla våra föreställningar slutsålda.

Enligt Höglund är det smart att nu i god tid försöka göra saker för att få situationen under kontroll för att förhoppningsvis öppna om tre veckor igen.

- Jag försöker vara positiv i situationen och hoppas på det bästa om alla sköter sig nu.

Vad som händer med de föreställningar som inhiberas är ännu oklart. Förhoppningsvis kan de flyttas framåt, berättar Höglund.

- Vi måste titta över läget ifall det finns möjlighet att få in dem på vårterminen, men det måste jag återkomma till.