Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny omfartsväg i Närpes skulle lätta på trycket i centrum – ett av de projekt som föreslås få riksdagens julklappspengar

Från 2020
Uppdaterad 23.11.2020 11:19.
Ett äldre par går på gatan. På vägen till vänster om paret kör flera bilar.
Bildtext Närpes centrum är livligt trafikerad. 6 000 bilar kör där dagligen
Bild: Yle/Juho Karlsson

Skarpängsvägen i Närpes kan efter en lång väntan bli verklighet. Vi hoppas verkligen att det skulle vara den här vägens tur nu, säger tekniska direktören Edd Grahn.

I flera tiotals år har man i Närpes önskat sig en omfartsväg för att styra bort trafiken från centrum. Nu kan det bli verklighet då Skarpängsvägen finns med bland de projekt som riksdagsledamöterna i Vasa valkrets vill föra fram till regeringen.

- Vi hoppas verkligen att det skulle vara den här vägens tur nu. Vi har väntat i säkert 30 år, säger tekniska direktören i Närpes, Edd Grahn.

Grahn säger att man gjort trafikmätningar i centrum av Närpes som visar att cirka 6 000 bilar kör där i dygnet. En omfartsväg mellan Kristinestadsvägen och Närpesvägen skulle säkert minska på de trafikmängderna.

- Det är svårt att säga hur mycket, men kanske med hälften. Det är ett antagande förstås, men säkert skulle det minska ganska mycket.

En man med munskydd pekar mot en åker.
Bildtext Ungefär här skulle vägen gå, visar Edd Grahn. Omfartsvägen skulle bli ungefär en kilometer lång och gå väster om simhallen.
Bild: Yle/Juho Teir

Den tunga trafiken, som idag kör längs med Östermarksvägen genom skolområdet vid Mosebacke, kunde också med en omfartsväg omdirigeras.

- Från Närko, NTM och grönsakspackeriet kommer man den vägen ut till riksväg 8. Östermarksvägen är krokig och smal och där färdas mycket barn när de kommer till och från skolan.

Relativt få projekt beviljas pengar

Även om Skarpängsvägen finns med på de österbottniska riksdagsledamöternas lista betyder det inte automatiskt att projektet beviljas pengar.

Hundratals budgetmotioner lämnas in årligen till regeringens budgetproposition. Det som talar för Skarpängsvägen är att traditionellt har dessa så kallade julklappspengar handlat mycket om satsningar i infrastruktur.

Dessutom väljer man oftast lite billigare projekt framför dyra.

- Traditionellt sett är det relativt få projekt som får pengar och budgetarna för de här projekten brukar inte vara så stora, konstaterar riksdagsledamoten Mikko Ollikainen.

- Vi har sådana projekt som är flera miljoner, så där är sannolikheten väldigt mycket lägre än för ett projekt som kostar två miljoner eller några hundra tusen.

Kansanedustajat Joakim Strand ja Mikko Ollikainen täysistunnossa 11.9.2019
Bildtext Mikko Ollikainen (till höger) har tillsammans med andra riksdagsledamöter i Vasa valkrets fört fram Skarpängsvägen som ett projekt som borde få statliga pengar.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Kostnadskalkylen för Skarpängsvägen är 2,5 miljoner euro. Edd Grahn vill ändå inte utropa seger i förskott.

- Ärligt sagt så tror jag inte på det förrän jag ser att det faktiskt blir verklighet. Vi har väntat så pass länge nu, men jag hoppas innerligt att det blir av.

Viktigt att lyfta fram projekten

Även om endast en bråkdel av projekten beviljas pengar är det, enligt Ollikainen, ändå viktigt att ha med så många projekt som möjligt på listan.

- Det väsentliga är att lyfta fram projekten. Och då det gäller just sådana här infrastruktursatsningar är det viktigt att planerna är i skick och att de finns med på listan.

- Då man minst anar det finns det pengar för det och då är det viktigt att de har varit fram via budgetmotioner.

För Skarpängsvägens del börjar tiden dock rinna ut. Enligt Grahn bör någonting göras innan planen blir föråldrad.

- Vi har alla handlingar klara och om man inte får det här gjort inom två år går planeringen ut. Vi har redan en gång fått tilläggstid så jag tror inte de ger det flera gånger utan vi hamnar att starta upp hela processen på nytt.

För tillfället behandlas budgetpropositionen i finansutskottet och sedan ska den tas upp i plenum i december. Strax före jul är det klart vart julklappspengarna på kring 40 miljoner euro går.

Artikeln rättad 23.11 kl.11.19. Det stod felaktigt i rubriken att det handlade om regeringens julklappspengar. Det är riksdagen som beviljar pengarna.

Diskussion om artikeln