Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Axos café har varit en mötesplats för Pargasborna i årtionden - allt började med memma

Från 2020
Axo huset i pargas
Bild: Arash Matin / Yle

I förra veckan kom nyheten att Café Axo i Pargas stänger. Stängningen beror främst på coronakrisen. Axo har funnits i nästan 80 år i Pargas och många Pargasbor har köpt sitt bröd på Axos bageri och druckit kaffe på caféet.

Det var Pargasbon Ruben Söderholm som på 1940-talet startade först bageriet och senare caféet. Söderholm var lokalhistorikern Egil Esséns morbror. Essén minns sin morbror som en driftig man.

- I början gjorde han memma, massproduktion av memma, men sen började han med bröd. På den tiden var det ganska vanligt att man bakade i var och varannan stuga och sålde på torget, säger Essén.

Första caféet fanns vid gamla Bustis

Söderholm började alltså med bageri, men utvidgade snart till caféverksamhet. Under 70-talet flyttade caféet till det hus som numera är känt som Axo-huset på Köpmansgatan.

- Han köpte huset av Isak Segerström, som hade en droghandel i huset, och där öppnade han sen café. Före det hade han övertagit Lottornas café på gamla busstationen, säger Essén.

Axo-huset hade från början många snirkliga trädetaljer och små torn, men då huset renoverades förenklades taket så att det skulle vara enklare att underhålla.

- Det var billigare att hålla ett enkelt tak, jämfört med ett tak med många språng, tinnar och torn. Det var synd för det var en väldigt vacker villa, säger Essén.

Pargasprofilen Egil Essén.
Bildtext Egil Essén
Bild: Yle/Johanna Ventus

Bageriet var en del av vardagen

Axo var i många år ett familjeföretag som gick i arv i flera generationer. För Maria Axo som är barnbarn till Ruben Söderholm var bageriet och senare också caféet en del av vardagen.

- När jag var två år bodde vi ovanpå caféet. Vi bodde där en kort tid medan vårt hus byggdes. Pappas föräldrar och släktingar jobbade i bageriet, så det var en del av familjelivet, säger Axo.

Även om Axo-caféet hade funnits också före flytten till Köpmansgatan tycker Maria Axo att det var i huset som det verkligen blev ett café, för caféet vid Bustis var mera en matrestaurang.

Maria jobbade tidigt i familjeföretaget

Ruben och Marias pappa Frey Söderholm skötte Axo i flera år tillsammans, men 1977 gjorde de ett arvskifte och Frey Söderholm tog officiellt över verksamheten. Maria Axo började också själv tidigt jobba i familjeföretaget.

- Jag jobbade under somrar och julledigheter. Först var jag i packeriet, sen stekte jag munkar och då jag fyllde arton körde jag ut bröd. Det var olika uppgifter, beroende på var det behövdes hjälp, säger Axo.

När Marias pappa gick bort 1986 blev det Maria som tog över Axo.

- Vi var då nere i en stor svacka eftersom pappa varit sjuk så länge och inte kunnat vara aktivt med i verksamheten. Men så fick vi företaget på fötter och på 90-talet hade vi en bra period. Försäljningen gick upp och kostnaderna gick ner, säger Axo.

"Tyvärr gick det som det gick"

Men senare gick det sämre igen. Det blev helt enkelt för svårt att konkurrera med de stora bagerierna i Finland.

- Företaget var för litet för att konkurrera med de stora bagerierna, men det var för stort för att vara ett hembageri, säger Axo.

I ungefär tjugo år drev Maria Axo bageriet och caféet, men 2006 var konkursen ett faktum. Maskinerna och produktmärket såldes.

- Det var jätteledsamt. Det var en lång process där vi försökte hitta en lösning, men tyvärr gick det som det gick, säger Axo.

I dag är många beredda att betala mer för små bageriers produkter

Maria Axo tycker ändå att det är positivt att människor i dag verkar vara mer villiga att betala mer för mindre bageriers produkter.

- I dag är det mera acceptabelt att brödet kostar lite mer i de små bagerierna. Där tycker jag att samhället har gått mot det bättre. För det är inte möjligt för ett litet bageri att baka lika billigt som för ett stort bageri, säger Axo.

Vad händer med Axo-huset nu?

Sedan Maria Axo har Axos café skötts av andra företagare och nu sist av cafékedjan Aschan. Själva huset finns fortfarande i släktens ägo, men den släkting som äger huset bor numera utomlands.

Axo-huset är i dag i dåligt skick och många Pargasbor undrar vad som kommer att hända med huset nu då caféet inte längre finns där. Varken Egil Essén eller Maria Axo vill ta ställning till vad man bör göra med huset. Men Essén ser ingen större orsak att bevara det.

- Det är en annan sak om den vackra villan skulle vara kvar. Men i det skick som huset är nu och om inte caféverksamheten fortsätter finns det ingen orsak att bevara huset. Vi har säkert en hel del annat som vi har större orsak att bevara, säger Essén.

Diskussion om artikeln