Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skuldrådgivaren väntar sig konkursvåg och arbetslöshet nästa år – många tar hjälp först när skulderna vuxit sig stora

Från 2020
Ann Christine Levlin, ekonomi- och skuldrådgivare vid Mellersta Österbottens och Österbottens rättshjälpsbyrå
Bildtext Ann Christine Levlin, ekonomi- och skuldrådgivare vid Mellersta Österbottens och Österbottens rättshjälpsbyrå.
Bild: Yle/Anna Ruda

Hos skuldrådgivaren märks inte coronakrisen ännu, men Ann-Christine Levlin är rädd att när bankernas amorteringspaus är slut kommer mångas pengar inte att räcka till att betala lånen.

För många är det en hög tröskel att ta kontakt med skuldrådgivningen.

Ann-Christine Levlin är ekonomi- och skuldrådgivare på Mellersta Österbottens och Österbottens rättshjälpsbyrå och hon berättar att många som kontaktar skuldrådgivningen redan har hunnit få stora skulder.

- Det är ganska hög tröskel att ta kontakt med oss. Ofta skäms man, Man har kanske inte vågat prata med någon, inte ens med sin partner. När de har pratat med oss är det ofta en lättnad för dem i alla fall att de har fått berätta för någon. Vi är kanske den första personen de berättar för.

Enligt Levlin är privatekonomin inte sådant som man pratar om. Trots att skulderna ibland kan bero på sådant som vi inte kan påverka och att över hälften av alla finländare har fått ett inkassobrev någon gång.

- Man kanske försöker hålla uppe en kuliss, att man har det bättre än vad man har.

Orolig inför nästa år

Enligt skuldrådgivaren Ann-Christine Levlin ser de inte något av coronakrisen, ännu. För Levlin tror nog att permitteringar och uppsägningar kommer att märkas också hos dem.

- Vi väntar nog att det ska börja synas hos oss. Har man blivit permitterad finns det ju hopp om att man kanske får gå tillbaka till sitt jobb. Blir man arbetslös måste man vänta en tid innan man kan göra något.

Levlin tror att en orsak till att coronakrisen inte ännu har märkts hos skuldrådgivaren är bankerna ganska enkelt beviljade amorteringsfrihet i våras. Hon är orolig för vad som händer när bostadslånen ska betalas och inkomsterna minskar.

Inför nästa år säger hon att hon är ganska pessimistisk.

- Jag är nog rädd för allt som det pratas och skrivs om, att det blir en konkursvåg och arbetslösheten kanske ökar.

Snabblån är för lätta att få

Levlin säger att finländare ofta vill betala sin skuld. Men ibland blir skulden till banken för svår att betala och då händer det att man tar ett snabblån för att kunna betala.

- Snabblån är för lätta att få och lånen är alltför dyra. Har man kommit till det skedet att man börjar ta nya lån för att klara av skötseln av de lån man har ska man absolut ta kontakt med oss och absolut sluta med skuldsättningen. Då har det redan gått för långt.

Kunderna kan hitta till skuldrådgivningen via till exempel ett indrivningsföretag. Banken eller socialbyrån kan också hänvisa dem till skuldrådgivningen.

Vad de på skuldrådgivningen sedan kan göra för sina kunder beror enligt Levlin på hur situationen ser ut.

- Om situationen är svår och skulderna är höga kan vi hjälpa till med att ansöka om skuldsanering via tingsrätten.

Levlin vill att alla ska fundera noggrant innan man tar ett lån eller skuldsätter sig och till vad och varför man behöver pengarna.

- Kan man istället spara? Det är ju lite samma sak, har du tagit ett lån måste du varje månad betala en viss summa. Det är samma sak om du istället försöker spara den där samma summan varje månad.