Tiotusentals flyr regeringsoffensiv ‒ FN vädjar om humanitära korridorer för civila i konfliktzonen i norra Etiopien
Striderna mellan regeringsstyrkor och rebeller fortsätter i den nordetiopiska provinsen Tigray. Regeringen uppger att militären avancerar och att ytterligare två städer har erövrats från rebellstyrkorna.
Samtidigt fortsätter civilbefolkningen att fly undan konflikten till grannlandet Sudan. Kring 5 000 flyktingar tar sig över gränsen varje dag.
FN:s flyktingorganisation förbereder sig på att ta emot upp till 200 000 flyktingar under de kommande månaderna.
FN vädjar också till parterna om öppnandet av humanitära korridorer för nödhjälp till civila i krigsområdet.
‒ Vi har bett parterna att respektera internationell humanitär rätt och vädjat om öppnandet av humanitära korridorer. Hittills har etiopiska myndigheter inte accepterat någon utomstående medling, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på fredagen.
Bruten kommunikation
Bakgrunden till konflikten är motsättningarna mellan Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och det tidigare maktpartiet TLFP, som har sin bas i Tigray.
Motsättningarna blossade upp till öppen konflikt då TLFP angrep en militärbas den 4 november. Den etiopiska regeringen svarade med en storskalig motoffensiv.
Striderna trappades snabbt upp och situationen i Tigray påminner allt mer om ett öppet inbördeskrig.
Regeringen har blockerat så gott som all kommunikation till och från Tigray och det är därför svårt att avgöra exakt vad som pågår i rebellprovinsen.
Soldater bytte sida
TLFP har fortfarande en stark närvaro inom den etiopiska militären och verkar ha erövrat tunga vapen från militärbaser i provinsen.
Det finns också obekräftade uppgifter om att upp till hälften av militären i Tigray bytte sida då striderna bröt ut.
Premiärminister Ahmed har uppgett att militären inlett den sista fasen i sin operation i Tigray och att striderna snart kommer att vara över.
Men den bergiga terrängen i Tigray gynnar TLFP och rörelsen verkar förbereda ett gerillakrig mot regeringsstyrkorna.
‒ Varje slagfält, varje berg i Tigray blir en begravningsplats för våra fiender, sa Tigrays militärtalesman Gebre Gebretsadik på torsdagen.
Nytt inbördeskrig hotar
Många befarar att Etiopien är på väg in i ett långt inbördeskrig. Etiopienexperten Martin Palut säger till DW att de kommande veckorna blir avgörande.
‒ Vi vet inte med säkerhet. Men en sak vi vet är att Tigray har upp till 200 000 soldater som de kan kalla in, det är en väldig siffra och de kan använda dem på många sätt, sa han till DW.
Han påminner om att det senaste inbördeskriget i Tigray pågick i 20 år från 1970-talet till 1991.
Källor: AP, AFP, DW, FP