Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler republikaner uppmanar Trump att sluta med påståenden om valfusk och erkänna sig besegrad: "Det är dags att han förstår vad som på riktigt hänt"

Från 2020
Uppdaterad 21.11.2020 10:30.
Donald Trump tittar åt sidan. I bakgrunden syns USA:s flagga.
Bildtext President Donald Trump är inte redo att ge upp ännu, något som allt fler republikanska politiker ber honom göra.
Bild: AOP

Majoriteten av de republikanska kongressledamöterna i USA har ännu inte gratulerat Joe Biden för segern i presidentvalet. Fler och fler republikanska politiker ber ändå Trump att inleda den övergångsprocess som hör till då en ny president har valts.

Flera senatorer och kongressledamöter i USA har på senaste uttryckt sig kritiska till president Donald Trumps anklagelser om valfusk.

Den senaste är senatorn Lamar Alexander från Tennessee som säger att det är dags att Trumpadministrationen inleder övergångsprocessen för Joe Biden.

– Förloraren i valet ska sätta landet först, gratulera vinnaren och hjälpa honom få en bra början på sin presidentperiod.

Också republikanen Fred Upton i Michigan säger till reportrar att han inte sett några tecken eller bevis på att det förekommit valfusk i delstaten.

När Upton fick frågan om det är dags att Trump erkänner sig besegrad svarade han:

– Ja, allt är sett och gjort nu.

"Svårt att föreställa sig ett sämre och mer odemokratiskt uppträdande av en sittande president i USA"

Nyhetsbyrån Reuters har pratat med en republikansk strateg som säger att man nu kan se mer utbredd kritik mot Trump inom det republikanska partiet.

Flera republikaner som tidigare varit kritiska mot Trump får nu sällskap av sådana som stött honom de senaste fyra åren.

Senator Susan Collins i Maine säger att Biden borde få tillgång till kontorsutrymmen, statliga resurser och annan information som han behöver för att vara redo att ta över presidentskapet efter att han installerats som USA:s nästa president.

Senator Dan Sullivan i Alaska säger för sin del att "tröskeln är hög" i fråga om att bevisa att valet har "stulits av demokraterna".

Senatorn Mitt Romney i Utah är en av få mycket berömda republikaner som redan en längre tid riktat kritik mot Trump. Även han säger nu att Trump misslyckats med att föra fram trovärdiga argument för att bevisa valfusk. Han fördömer Trumps agerande att pressa statliga och lokala myndigheter att störta valresultatet.

– Det är svårt att föreställa sig ett sämre och mer odemokratiskt uppträdande av en sittande president i USA, skriver han på Twitter.

Kay Granger, långvarig republikansk politiker i Texas, säger till CNN att hon tvivlar på att Trump kan ändra valresultatet.

– Enligt mig är det dags att gå framåt. Det är dags att han [Trump] förstår vad som på riktigt händer, säger hon.

Republikanen Adam Kinzinger i Illinois säger till CNN att han är orolig för att Trumps anklagelser undergräver demokratins kärna.

– Det som verkligen stör mig är att föra fram ogrundade anklagelser om bedrägeri och fusk. Det har förödande effekter.

Källor: Reuters, CNN

Lyssna på USA och Trump - mot valet 2020. I det senaste avsnittet handlar det om hur Trump kommer att fortsätta påverka amerikansk politik också efter valet.

Det här är USA efter Trump

25:16

Diskussion om artikeln