Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hetlevrade demonstrationer i Brasilien efter att säkerhetsvakter slog ihjäl en svart man i mataffär

Från 2020
Demonstration i Porto Alegre 20.11.2020. En kvinna i munskydd håller upp sitt mittfinger.
Bildtext Demonstrationer har brutit ut i Brasilien efter att en svart man dödades av vita säkerhetsvakter i en mataffär i staden Porto Alegre. Bilden är tagen utanför affären där mannen dog.
Bild: AFP / Lehtikuva

Black Lives Matter-rörelsen har blivit mer synlig i Brasilien efter att en 40-årig svart man slagits ihjäl i en mataffär i staden Porto Alegre. Över 1 000 människor demonstrerade för honom på fredagen.

Ett flertal demonstrationer har pågått runtom i Brasilien sedan två vita säkerhetsvakter slog ihjäl en svart man, Joao Alberto Silveira Freitas, i en mataffär på torsdagskvällen.

Händelsen inträffade i en Carrefour-affär i staden Porto Alegre som ligger i södra Brasilien. En anställd vid affären larmade säkerhetsvakter efter att mannen hotat att attackera henne.

Säkerhetsvakter anlände till platsen och mannen slogs ihjäl – enligt rapporter dog mannen till följd av kvävning. En video från händelsen spreds snabbt på sociala medier.

Eldsvåda vid en Carrefour-affär i Porto Alegre efter att en svart man slagits ihjäl i affären.
Bildtext Demonstranter utanför mataffären där mannen dog.
Bild: AFP / Lehtikuva

I videon kan man se en säkerhetsvakt slå mannen i ansiktet och huvudet upprepade gånger, medan en annan säkerhetsvakt håller ner honom.

Mannen förlorade medvetandet till följd av misshandeln och dog på plats.

Händelsen har redan jämförts med fallet där George Floyd kvävdes till döds av poliser i USA i maj tidigare i år.

Demonstrationer vid flera Carrefour-affärer

Under fredagen delade över tusen demonstranter ut klisterbilder som föreställde Carrefours logo befläckad med blod. De uppmanade människor att bojkotta butikskedjan och höll upp plakat med texten "Black Lives Matter" på portugisiska.

Demonstranterna har också angripit affären där mannen dog. De har krossat fönster och förstört leveransfordon på affärens parkering. Enligt ett vittne till nyhetsbyrån Reuters avfyrade polisen tårgas mot demonstranterna.

Demonstranter fäller ner produkter i en mataffär på golvet i samband med Black Lives Matter-demonstrationer i Sao Paulo 20.11.2020.
Bildtext Demonstranter i Sao Paulo.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Sao Paulo krossade demonstranter fönster och dörrar till en annan Carrefour-affär och tog sig in i affären och fällde ner och hällde ut produkter i gångarna. I Rio de Janeiro samlades drygt 200 demonstranter utanför en annan av kedjans affärer.

Även i huvudstaden Brasília har demonstrationer pågått.

Brasilien firar den 20 november Black Awareness Day för att uppmärksamma allt det landets svarta befolkning – det vill säga omkring hälften av befolkningen – gjort för landet. Marscher brukar ordnas i samband med dagen varje år och den här gången överskuggades de av torsdagens händelse.

Folkmassa i Sao Paulo demonstrerar för svartas rättigheter.
Bildtext Marsch i samband med Black Awareness Day, plakaten visar stöd för mannen som miste livet i samband med händelsen i mataffären.
Bild: AFP / Lehtikuva

Carrefour beklagar händelsen – presidenten och vicepresidenten säger att det inte var ett "rasistiskt dåd"

Carrefour har sedan händelsen släppt ett uttalande där de meddelar att man genast vidtagit åtgärder – bland annat genom att avskeda säkerhetsfirman i fråga och genom att ta de nödvändiga steg som krävs för att de ansvariga ska straffas enligt lag.

Affären beklagar händelsen – som de kallar för "ett brutalt dödsfall" – djupt. Bolagets vd Alexandre Bompard har uttryckt sorg över händelsen och säger att de bilder som spridits på sociala medier är "oacceptabla".

Bägge säkerhetsvakter har gripits.

Demonstranter håller upp skyltar där det står "Black Lives Matter" i en mataffär i Rio de Janeiro 20.11.2020.
Bildtext Demonstranter i Rio de Janeiro, en av dem håller upp en skylt med texten "Black Lives Matter" på portugisiska.
Bild: AFP / Lehtikuva

President Jair Bolsonaro har inte kommenterat händelsen direkt, men har på Twitter skrivit att landets problem sträcker sig utöver "rasproblem" och att "den stora ondskan" i landet är "moralisk, social och politisk korruption".

Vicepresident Hamilton Mourao säger att det inte är fråga om ett rasistiskt dåd, utan närmare resultatet av "en säkerhetsvakt som var oförberedd för jobbet".

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln