Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Drygt två år sedan polisen slog till mot Airiston Helmi – varför drar utredningen ut på tiden och är miljonerna fortfarande konfiskerade?

Från 2020
Säcklot, drönarbild.
Bildtext Arkivbild. En av villorna, som tillhörde bolaget.

I september 2018 utförde Centralkriminalpolisen en omfattande razzia mot bolaget Airiston Helmi i Åbolands skärgård. Polisutredningen har pågått i drygt två år. I utredningen finns två spår, ett inhemskt och ett internationellt.

Hur har utredningen framskridit? Kriminalinspektör Tomi Taskila svarar på Yle Uutisets frågor.

1. Vilka är Centralkriminalpolisens misstankar gällande utredningen som berör Finland?

Vi misstänker att ett bolag, som har varit verksam i Pargas har betalat till sina anställda förbi bokföringen. Enligt utredningen uppgår skadorna till totalt 2,8 miljoner euro. Det här inkluderar obetalda skatter och också skattehöjningar, som tilldelats bolaget.

Enligt brottsmisstankarna har bolaget låtit bli att betala arbetspensionsavgifter för en summa om 760 000 euro. Under utredningens gång har bolaget betalat 35 000 euro av avgifterna via utmätning.

2. Vilka är misstankarna då det gäller den internationella utredningen?

Den delen av utredningen som är internationell, gäller penningtvätt.

Vi misstänker att pengar, som fåtts på brottsliga vägar har gömts i bolaget som har varit verksamt i Pargas. Vi har en klar uppfattning om vilken typ av verksamhet som har bedrivits internationellt och var förbrottet har skett. Gärningsorten för förbrottet kan jag inte berätta om i det här skedet.

3. Hur många är misstänkta i utredningen?

Vi har tolv misstänkta i det finländska utredningsspåret. De här personerna har haft olika positioner i bolagets verksamhet, bland annat som styrelsemedlemmar och anställda och fått svarta löner.

Hur många som misstänks i utredningen som gäller penningtvätt kan jag inte kommentera i det här skedet.

4. Juris doktor Kari Uoti har sagt att han biträder en rysk affärsman, som är en av de misstänkta enligt uppgifter i offentligheten. Är personen misstänkt och har polisen hört honom?

Jag tar inte ställning till vem som är misstänkt. Vi har hört flera misstänkta under utredningens gång, och flera förhör görs också i fortsättningen. Två personer har varit häktade. För tillfället sitter ingen häktad.

5. Centralkriminalpolisen har utrett fallet i drygt två år. Varför tar en så lång tid?

Utredningen som gäller skattebedrägerier är på slutrakan.

Utredningen gällande förbrottet för penningtvätt har tagit tid, eftersom verksamheten som har utretts har varit omfattande, långvarig och internationell. Omfattningen har överraskat oss.

Det tar tid att utreda bolagets verksamhet med hjälp av rättshjälpsförfrågningar från många länder. När vi får ett svar från ett land, så leder det till nya frågor och en förfrågan till nästa land. Vi har ställt rättshjälpsförfrågningar till flera länder både i och utanför EU.

Alla länder, som har varit centrala för utredningen har lovat att svara på våra förfrågningar.

6. Polisen slog till i Åbolands skärgård med kulsprutepistoler. Drygt hundra personer från olika myndigheter deltog, Var det här överdimensionerat?

Nej, det var det inte.

Razzian var inte exceptionell för vår polisverksamhet, men målet för razzian var exceptionellt omfattande. Vi besökte närmare 20 mål under en helg. Mängden mål och hur de var belägna i skärgården var orsaken till att razzian genomfördes på det här sättet.

Husrannsakningarna genomfördes enligt alla konstens regler. Vi var tvungna att få tag på omfattande bevismaterial under en viss tid. Det lyckades vi med.

Om målet är en trerummare på 70 kvadratmeter, så kan vi undersöka bostaden med hjälp av några personer. Då det är frågan om flera villor på hundratals kvadrat, så krävs stora resurser.

Vi fick tag på en stor mängd data som bevismaterial från hundratals olika apparater, såsom minnespinnar, telefoner och datorer.

7. Under razzian beslagtogs kontanter för 3,5 miljoner euro. Är den här summan fortfarande konfiskerad och har ni gjort övriga åtgärder som gäller de misstänktas tillgångar?

Kontanterna är fortfarande beslagtagna. I februari i år ansökte vi om att 1,9 miljoner euro beläggs med kvarstad. På det här sättet vill vi säkerställa att de skador som uppstått i samband med obetalda skatter betalas.

8. När måste ni väcka åtal?

I nuläget måste åtal väckas i början av nästa år.

9. Kommer utredningen att bli klar tills dess?

Det kommer den inte att bli. Jag vågar inte uppskatta när utredningen är klar i sin helhet. Det beror helt på rättshjälpsförfrågningarna, som vi väntar på.

10. Finns det en risk för att den omfattande utredningen kring penningtvätt fallerar och att endast misstankarna om skattebrott kvarstår?

Ja, det är möjligt. Jag skulle ändå inte tala om att utredningen skulle fallera, utan att ärendet utreds så, att det kan avslutas på ett eller annat sätt.

11. Det har spekulerats i offentligheten att det också skulle ligga annat än ekonomiska brott bakom utredningen. Hittade ni material som är kopplat till ryska staten i samband med razzian?

Vi utreder endast ekonomiska brott.

Artikeln baserar sig på Airiston Helmeen iskettiin kaksi vuotta sitten: "Onnistuttiin täyden kympin arvoisesti" – Miksi tutkinta venyy, vieläkö miljoonat takavarikossa? skriven av Päivi Happonen. Översättning av Nora Engström.