Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jan Vapaavuori olympiska kommitténs nya ordförande – FSI blev utan representant i styrelsen

Från 2020
Jan Vapaavuori står på löpbanan på Olympiastadion i Helsingfors.
Bildtext Jan Vapaavuori tar över som ordförande för Finlands olympiska kommitté.
Bild: Lehtikuva

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) vann ordförandevalet i Finlands olympiska kommitté. Vapaavuori slog tvåan Susanna Rahkamo med 25 röster. Det här är ett livsviktigt ämne, säger han i sitt tacktal.

Det krävdes två omgångar – men till slut gick Jan Vapaavuori segrande ur ordförandevalet i Finlands olympiska kommittés höstmöte på lördagen.

Efter en jämn första omgång där han endast fick en röst mer än Susanna Rahkamo vann han till slut med 25 rösters marginal (79–54) ner till den tidigare konståkaren.

Vapaavuori efterträder Timo Ritakallio som varit ordförande den senaste fyraårsperioden. Vapaavuori har tidigare meddelat att han inte ställer upp för omval som borgmästare i kommunalvalet 2021.

– Motion och idrott är ett livsviktigt ämne. Den olympiska kommittén är en av de mest centrala organisationerna i Finland och det är väldigt inspirerande att få leda den här rörelsen i fyra år framöver, säger Vapaavuori i sitt tacktal enligt Yle Urheilu.

– Men utmaningarna är stora. Till exempel hur idrotten ska finansieras under coronaviruspandemin. Samtidigt vågar jag ändå hävda att möjligheterna också är stora. Nu inser vi idrottens och motionens betydelse för folkhälsan och nationalekonomin, fortsätter han.

Rahkamo och Multala viceordföranden

Vapaavuori kunde inte närvara på mötet eftersom han exponerats för coronaviruset, utan han deltog istället på distans.

Rahkamo valdes i sin tur till första viceordförande medan Sari Multala (Saml), som också ställde upp i ordförandevalet, valdes till andra viceordförande.

Rahkamo har bland annat vunnit EM-guld och VM-silver i isdans tillsammans med finlandssvenska Petri Kokko. Multala har i sin tur tagit tre VM-guld i segling.

Till styrelsen valdes också Tapio Korjus, Esa Niemi, Hanna Hartikainen, Marco Casagrande, Katja Mjösund och Markku Haapasalmi. FSI, som nominerade Nina Simosas till styrelsen, blev alltså utan representant.

Idrottarrepresentanterna den kommande mandatperioden är Anni Vuohijoki och Mika Poutala.