Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Domare i Pennsylvania slår ner Trumps utsaga om valfusk: "Påståendet har precis som Frankensteins monster sytts ihop på måfå"

Från 2020
Donald Trump i kostym tittar neråt mot sidan.
Bildtext Donald Trump och hans kampanjs påståenden om omfattande valfusk håller inte i Pennsylvania, slår en domare fast.
Bild: AFP / Lehtikuva

En domare i Pennsylvania säger att Trumps kampanjstab inte har tillräckliga bevis när den hävdar att det pågått omfattande valfusk i delstaten. Alla röster som räknats kommer därmed att godkännas, trots Trumps försök att stoppa en del poströster.

Det här är ett hårt slag för den sittande presidenten som förlorade i valet. Trump har försökt vända sin förlust i vågmästarstaterna, men det har hittills inte lyckats.

Den federala domaren Matthew Brann säger att Trumps kampanj presenterat "ansträngda juridiska argument och spekulativa anklagelser utan meriter" i sin överklagan om poströster i Pennsylvania.

Delstaten är nu ett steg närmare att officiellt bekräfta Joe Bidens seger i delstaten, vilket väntas ske på måndag.

Inte motiverat att beröva väljare på sin rösträtt

Biden har samlat ihop 80 000 fler röster i Pennsylvania jämfört med Trump. Han har fått 306 elektorsröster, medan Trump fått 232.

Trumps kampanjstab menade att man behandlat poströsterna inkonsekvent och att vissa väljare fått fixa mindre misstag de begått i samband med poströstningen, medan andra inte fått göra det.

– I USA kan det här inte motivera berövandet av rösträtt av en endaste väljare, än mindre samtliga väljare i den sjätte mest befolkade delstaten, sade domaren Brann.

– Det här påståendet har – precis som Frankensteins monster – sytts ihop på måfå.

Domarens uttalande har fått ytterligare en republikansk senator att uppmana Trump att erkänna sig besegrad.

– Biden har vunnit valet och kommer att bli landets 46:e president. President Trump borde acceptera valresultatet och påbörja övergångsprocessen, säger Pat Toomey som är senator från Pennsylvania.

Trumps advokat Rudy Giuliani har däremot meddelat att han kommer överklaga beslutet.

Trumps försök att vända valresultatet har misslyckats i domstolar i Georgia, Michigan och Arizona.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln