USA:s läkemedelsverk gav grönt ljus åt Regenerons antikroppscocktail – kan hjälpa covidsjuka med underliggande åkommor
Regenerons antikroppscocktail var en av de mediciner som USA:s president Donald Trump behandlades med för covid-19 i oktober. Nu har USA:s läkemedelsverk gett behandlingen ett så kallat nödgodkännande. Tillgången till REGEN-COV2 är tillsvidare rätt begränsad.
USA:s läkemedelsverk Food and Drug Administration (FDA) har gett bioteknikföretaget Regenerons antikroppscocktail REGEN-COV2 ett godkännande i nödsituation (emergency use approval, EUA).
Antikroppscocktailen har, enligt FDA, visat sig vara till hjälp för patienter med underliggande sjukdomar och riskfaktorer, smittade som riskerar att drabbas svårt av virussjukdomen.
FDA hänvisar till en klinisk studie där 799 smittade ingick. De hade milda eller moderata symptom av covid-19 och ingen av dem hade ännu tagits in på sjukhus.
Av de patienter som tillhörde riskgrupper (allt från äldre patienter till patienter med övervikt eller diabetes) och fick antikroppsbehandlingen, behövde bara tre procent söka sjukhus- eller akutvård.
Av dem som fick verkningslös placebo blev nio procent allvarligt sjuka.
Finns inga stora lager av läkemedlet
Regeneron uppger att ungefär 80 000 patienter kan ha tillgång till antikroppsbehandlingen i slutet av november. I slutet av januari 2021 kan cirka 300 000 patienter ha fått tillgång till läkemedlet.
Det räcker inte speciellt långt – åtminstone utanför USA. USA registrerade över 360 000 nya coronasmittade bara under de senaste två dygnen.
REGEN-COV2 var en av de mediciner som fick stor publicitet då Trump behandlades med den i oktober. FDA har också godkänt ett annat läkemedel som Trump gavs – det antivirala läkemedlet Remdesivir. Kort därefter gav också den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA grönt ljus för användning av Remdesivir.
Sedan dess har Världshälsoorganisationen WHO avrått från användningen av Remdevisir, efter att studier visat att det läkemedlet i stort sett saknar effekt.
Källor: AFP, Reuters, Yle