Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är Yle Sportens nya skidexpert: Matias Strandvall tar över efter Glenn Lindholm

Från 2020
Uppdaterad 24.11.2020 09:59.
Matias Strandvall
Bildtext Matias Strandvall kommenterar längdskidåkning för Yle Sporten den kommande vintern.
Bild: AOP / Heidi Koivunen

Efter en framgångsrik karriär som skidåkare är Matias Strandvall redo för en ny utmaning inom skidsporten. Strandvall är Yle Sportens nya skidexpert. Det ska bli spännande och roligt, säger han.

Yle Sportens mångåriga skidexpert Glenn Lindholm tackade för sig efter att han utsetts till finländsk landslagstränare i våras.

Matias Strandvall, som varit Svenskfinlands överlägset mest framgångsrika åkare under 2000-talet, tackade nästan omedelbart ja då han fick frågan om han kan tänka sig att ta över som expert efter Lindholm.

– Det blir roligt att få analysera toppidrotten ur ett annat perspektiv. Jag analyserar den dagligen i mitt jobb som tränare då jag försöker hjälpa unga åkare att nå toppen, säger han.

Vad vill du förmedla till publiken i din roll som expert?

– Framför allt vill jag nysta upp skidåkningen för publiken. Att förmedla till de stora massorna hur fin vår sport är.

Lång och gedigen karriär som skidåkare

Matias Strandvall har en lång och framgångsrik karriär att falla tillbaka på. Han har deltagit i sex VM-tävlingar och i OS i Vancouver 2010. Bästa resultatet var en nionde plats i VM-debuten i Sapporo 2007.

I världscupen var han bästa placering en tredje plats. Till finalpasset tog han sig sju gånger. I prisskåpet finns också fem FM-guld.

Strandvall avslutade sin karriär våren 2018. Sen dess har han fungerat som tränare i Finlands svenska skidförbund.

Diskussion om artikeln