Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas planerar samarbetsförhandlingar - huvudförtroendeperson: "Är det här arbetsgivarens julklapp efter ett tungt år?"

Från 2020
Ingången till Pargas stadshus
Bildtext Hur ska Pargas stad spara pengar 2021? Det ska stadsfullmäktige ta ställning till i december.
Bild: Arash Matin / Yle

Pargas stad planerar att inleda samarbetsförhandlingar med sin personal år 2021. Målet är att minska på personalkostnaderna.

Ärendet behandlas i stadsstyrelsen på måndagskvällen.

- Jag tycker att det är jättesorgligt i dessa tider. Vi har haft en minusbudget i flera år. Personalen jobbar hårt och är det här det tack de får? Det här är en riktig julgåva från arbetsgivaren efter en tung vår och tung höst. Det säger Mikaela Luoma, JHL:s huvudförtroendeperson i Pargas.

Mikaela Luoma
Bildtext Enligt Mikaela Luoma är personalen trött efter ett tufft år.
Bild: Yle/ Nora Engström

Hur stor summa som ska sparas är ännu oklart, men enligt personalchef Peter Lindroos ser det i nuläget ut som om summan är omkring 500 000 euro.

Eftersom en del är ännu oklart, så kommer ärendet troligen att beredas på nytt åt stadsstyrelsen, tror Lindroos. Det slutliga behovet för besparingar klarnar i december, då stadsfullmäktige fattar beslut om budgeten för 2021.

"Staden måste hitta ett sätt att spara pengar"

Enligt personalchef Peter Lindroos har staden redan en längre tid diskuterat det ekonomiska läget inom staden. Staden måste hitta sätt att minska på kostnaderna, konstaterar Lindroos.

- Det ekonomiska läget är inte det bästa och det anpassningsprogram som vi jobbar med ser inte ut att räcka till. Vi behöver också ta till andra sätt för att minska på kostnaderna på lång sikt, säger Lindroos.

Enligt förslaget är både uppsägningar och permitteringar aktuella. En del tjänster kan också ändras om till deltid. Dessutom kan staden spara genom att vara sparsam med att anställa vikarier och genom att byta semesterpenning till ledig tid.

- Vi behöver ha hela paletten framför oss. Vi har diskuterat med personalen under hösten och bett om synpunkter på hur vi kan effektivera verksamheten. Vi måste också vara beredda på att diskutera jobbiga frågor, såsom att skära ner på servicen, forsätter Lindroos.

"Personalens ork prövas redan"

Om Pargas stad går inför att permittera, så krävs det planering, säger Lindroos. Hur bygger man upp verksamheten så, att en enhet klarar sig trots att en del av personalen är borta.

- Saker och ting blir ogjorda, det är klart, säger Lindroos.

Personalchef Peter Lindroos i Pargas.
Bildtext Enligt personalchef Peter Lindroos måste staden vara beredd på att också diskutera svåra frågor då budgeten behandlas.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Enligt Luoma är det frågan om drastiska åtgärder och hon frågar sig hur mycket staden har att vinna på att samarbetsförhandla.

- Vi har ett balanseringsprogram som begränsar användningen av vikarier. Personalens ork prövas redan, och nu talas det om permitteringar och uppsägningar.

Hur ska staden spara i så fall? Personalkostnaderna utgör en stor del av ekonomin i en kommun.

- Vi behöver kanske göra strukturella ändringar och också tänka om då vi anställer ny personal. Vi måste komma ihåg att det finns mycket lagstadgad verksamhet och som måste tas i beaktande då personalen permitteras. Hur blir det i så fall rättvist för personalen?

Personalchef Peter Lindroos håller med om att det finns lagstadgad verksamhet, som är svår att tumma på. Staden har också fått extrastöd av staten på grund av coronan till bildningssidan och de pengarna måste användas till lönekostnader.

- Det finns en hel del rörliga delar som vi måste granska noggrant, så att vi inte fattar beslut som i slutändan kostar mer än det sparar. Men vi måste också beakta all verksamhet och hela personalen under samarbetsförhandlingarna, säger Lindroos.

Diskussion om artikeln