Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Julfirandet i coronatider och fyra andra lästips för söndagen

Från 2020
Julstjärna i fönster, julgran, två röda stearinljus och ett skrivbord. Stämningsbild. Skymning.
Bildtext Julfirandet ser kanske annorlunda ut i år på grund av coronaepidemin.
Bild: Mostphotos

God söndagskväll! Här kommer några lästips för söndagen.

Munskydd vid julbordet, isolering på stugan eller en stor fest?

Majoriteten av finländarna firar jul. Så vi ville veta hurdana tankar ni har kring jul och hur ni ska fira nu under den rådande situationen. Vi fick in svar i stora mängder, här är ett urval av dem.

Coronarestriktionerna har slagit hårt mot cirkusbranschen

Coronapandemin har gjort cirkusartisterna Patrick Harrison och Philippa Ashley från England arbetslösa. Nu har de parkerat sin husvagn på en bakgård i Karis i väntan på att situationen lättar.

Många cirkusartister har förlorat jobbet på grund av coronapandemin - Spela upp på Arenan

I normala fall skulle artistparet uppträda med sina hundar på en cirkus någonstans i Europa.

Vårdreformen sätter stopp också för lyckade modeller

I ett tjugotal kommuner i Finland är det privata vårdbolag som har hand om kommuninvånarnas hälsa. En av dem är Pyttis där allt från tandläkare till rådgivning sköts av ett privat företag sedan år 2015.

Vårdkostnaderna har sjunkit och kunderna på hälsocentralen är nöjda. Vårdreformen kommer ändå att sätta stopp för modellen i framtiden.

Vårdreformen sätter stopp också för lyckade modeller - “Kan vi ha hälsocentralen kvar här i Pyttis?” - Spela upp på Arenan

Sara Danius knytblus blev en feministisk symbol

Sara Danius var en älskad och folklig akademiker som blev känd för en bredare allmänhet under sin tid som ständig sekreterare för Svenska Akademien. Men Danius är också känd för sitt stora intresse för mode och haute couture. En ny bok undersöker hennes relation till mode.

Sara Danius i Nobelklänningen från år 2018.
Bildtext Sara Danius väckte ofta uppmärksamhet med sina klänningar på Nobelfesterna. På bilden syns hon i en ikonisk Nobelklänning av Per Engsheden från år 2018.
Bild: CARL BENGTSSON

Coronapandemin satte stopp för många finländares resplaner i våras. Men i stället för att hänga läpp har ressugna finländare passat på att åka på "hemester" i eget land.

Hemester i Svenskfinland intresserar

Speciellt regioner som Norra Österbotten, Kajanaland och Satakunta lockade inhemska resenärer i somras och i synnerhet övernattningar på ställen som inte är hotell ökade, visar statistiken. Och hemesterivern verkar sitta i också under hösten.

Programmet är inte längre tillgängligt