Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nicolas Sarkozy inför rätta i dag – misstänkt för korruption och missbruk av sitt inflytande

Från 2020
Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozy misstänks bland annat för att ha försökt muta en domare i utbyte mot information.
Bildtext Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozy misstänks bland annat för att ha försökt muta en domare i utbyte mot information.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Frankrike inleds på måndagen en rättegång mot landets förre president Nicolas Sarkozy. Han misstänks bland annat för att ha försökt muta en domare i utbyte mot information om ett annat korruptionsmål mot ex-presidenten.

Sarkozy nekar till alla anklagelser och har beskrivit den rättegång som nu inleds som en "historisk skandal".

Sarkozy ställs inför rätta tillsammans med sin advokat Thierry Herzog och domaren Gilbert Azibert. Enligt en del franska medier finns det ändå risk för att rättegången skjuts upp innan den hinner börja ordentligt, eftersom Azibert uppges vara sjuk.

Sarkozy står alltså åtalad för korruption och otillbörlig påverkan. Han, Herzog och Azibert riskerar upp till tio års fängelsestraff och tunga böter, ifall de skulle konstateras skyldiga.

Sarkozy och hans advokat misstänks ha försökt få fram insiderinformation om en utredning som pågick om finansieringen av Sarkozys valkampanj 2007.

Använde falskt namn

Ett antal telefonkonversationer mellan Sarkozy och Herzog avlyssnades av utredare 2013–2014 och en del av dem ska visa att de konspirerat om att erbjuda domaren Azibert ett välbetalt jobb i Monaco, i utbyte om insiderinformationen.

De ska i första hand ha varit ute efter information om utredningen som gällde huruvida Sarkozy tagit emot olaglig kampanjfinansiering från Liliane Bettencourt, arvinge till L'Oreal. Sarkozy har sedermera friats från de Bettencourt-relaterade misstankarna.

Enligt den nu aktuella utredningen använde Sarkozy och Azibert hemliga telefoner, inköpta för att samtalens skulle kunna hemlighållas. Sarkozys telefon var registrerad under namnet Paul Bismuth.

Sarkozy och Azibert har förklarat att de ville undvika illegal avlyssning, medan utredarna misstänker att de hade fått nys om att de var avlyssnade av myndigheterna.

Sarkozy hävdar att han aldrig hjälpt Azibert att få något jobb i Monaco och att Azibert ju heller aldrig fick jobbet. Enligt utredarna är han skyldig till brottet om Azibert erbjöds den här posten.

Också andra utredningar och rättegångar på gång

Sarkozy misstänks också för andra fall av korruption. Våren 2021 väntar en annan rättegång där han och 13 andra personer står åtalade, misstänkta för olaglig kampanjfinansiering i samband med presidentvalet 2012.

Dessutom utreds fortfarande om Sarkozy tog emot miljoner euro i olagligkampanjfinansiering från Libyen inför presidentvalet 2007. Tidigare den här månaden tog den fransk-libanesiske affärsmannen Ziad Takieddine tillbaka sitt vittnesmål angående de här pengarna.

Sarkozys företrädare, Jacques Chirac, dömdes 2011 till två års villkorligt fängelse för förskingring och missbruk av offentliga medel. Men det hade han gjort sig skyldig till medan han var borgmästare i Paris, innan han blev president.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln