Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagets mittback Natalia Kuikka vald till Damallsvenskans bästa back: "Man tänker aldrig att man kanske är den bästa spelaren, fast man hela tiden försöker vara bäst"

Från 2020
Uppdaterad 23.11.2020 08:29.
Natalia Kuikka firar i landslaget.
Bildtext Natalia Kuikka valdes till Damallsvenskans bästa back 2020.
Bild: Lehtikuva

Fotbollslandslagets backklippa Natalia Kuikka valdes i söndagens prisgala till Damallsvenskans bästa back. Den gångna säsongen representerade Kuikka FC Göteborg som vann sitt första SM-guld.

Under prisceremonin beskrevs Kuikka som en spelare som kan spela nästan på vilken position som helst:

– Springer så mycket att hon kan fungera som back, mittfältare och ytterforward på samma gång. Det är fysiken och tekniken som ligger bakom att hon gjort sex mål, vilket är mest av seriens alla backar.

I hela seriens skytteliga placerade sig Kuikka på delad 17:e plats. Bland FC Göteborgs lirare var hon fjärde effektivast.

– Ganska kul, wow! Jag vet inte vad jag ska säga, det känns väldigt bra. Jag jobbar mycket för att mina lagkamrater ska uppfatta mig som den bästa av medspelare. Det är kul att bli erkänd på det här sättet, säger Kuikka i Sportbladets intervju.

– Jag är överraskad. Man tänker aldrig att man kanske är den bästa spelaren, fast man hela tiden försöker vara bäst. Det känns otroligt!

De två övriga kandidaterna till titeln Årets back var FC Rosengårds Glodis Perla Viggosdottir och Kristianstads DFF:s Josefin Rybrink.

Natalia Kuikka berättar för Sportbladet att hon såg nomineringen på Twitter i helgen.

– Jag var så där att, ganska kul, men det är inte därför jag spelar fotboll. Fast visst känns det bra att jag uppfattas som en av de bästa här.

Mot nya äventyr

Kuikkas andra säsong i Göteborg kunde knappast ha gått bättre: hennes lag vann mästerskapet och själv valdes hon till till seriens bästa back. Men nu blåser det nya vindar.

Tidigare på hösten blev det klart att den 24-åriga Kuikka lämnar den svenska västkusten efter två säsonger och tar sitt pick och pack till USA där hon skrivit under ett tvåårigt kontrakt med Portland Thorns FC i proffsligan NWSL.

– Jag kommer att sakna en massa vänner i många olika lag. Men jag vill se nya saker och utmana mig själv. Jag kommer absolut att sakna Göteborg som varit mitt hem i två år.

– Det känns ledsamt att åka i väg men jag ser med iver mot framtiden. Jag hoppas att jag kan vara lika snabb (på engelska 'quick' som uttalas ungefär 'kuikk') i USA, säger Kuikka till Sportbladet.

Diskussion om artikeln