Strömsö presenterar cumberlandsåsen – julbordets syrliga “universalsmörja” som görs på inhemsk bärgelé
Bild: Strömsö/YLE
Den klassiska, granna cumberlandsåsen med anor från 1800-talet passar fint till mycket på julbuffén. Prova den till patén, skinkan, fårfiolen eller varför inte till de här smakrika kalkonköttbullarna.
Såsen serveras kall och kan med fördel tillagas i god tid innan julfirandet inleds.
I en liten vacker glasburk är den en ypperlig gå-bort-present i juletid.
Cumberlandsås
Ingredienser:
- 1 dl vinbärsgelé eller annan gelé på syrliga bär
- ½ dl rött vin
- ½ dl portvin
- zest och saft från en apelsin (ekologisk)
- 2 msk citronsaft
- 1 tsk grovkornig dijonsenap
- 2 tsk majsstärkelse
- ½ tsk mald ingefära
- ett kryddmått cayennepeppar
- en nypa salt
Bild: Strömsö/YLE
kryddor,matrecept,Strömsö
Gör så här:
- Blanda gelé, senap, kryddor, portvin och rött vin i en kastrull.
- Koka upp under omrörning.
- Blanda ner majsstärkelsen utrörd i lite vatten och koka några minuter. Blanda ner apelsinzest, apelsinsaft och smaksätt med några droppar citronsaft. Låt svalna.
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det: