Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hemligt möte mellan Benjamin Netanyahu och kronprins Mohammed bin Salman - första gången som Israels och Saudiarabiens ledare träffades

Från 2020
Uppdaterad 23.11.2020 16:16.
Benjamin Netanyahu träffade förra veckan USA:s utrikesminister Mike Pompeo både i Israel och i Saudiarabien.
Bildtext Benjamin Netanyahu träffade förra veckan USA:s utrikesminister Mike Pompeo både i Israel och i Saudiarabien.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har besökt Saudiarabien i hemlighet för att träffa kronprins Mohammed bin Salman. Israeliska medier uppger att Netanyahu flög till staden Neom samtidigt som USA:s utrikesminister Mike Pompeo var där för ett träffa kronprinsen, som i praktiken leder Saudiarabien.

Den hemliga sammankomsten på söndagen i staden Neom vid Röda havet, var veterligen det första mötet någonsin mellan israeliska och saudiarabiska ledare. Saudiarabien har inte ännu erkänt Israel, såsom grannländerna Bahrain och Förenade Arabemiraten gjorde tidigare i år.

Israeliska medier uppger att Netanyahu flög till Saudiarabien tillsammans med underrättelsetjänsten Mossads chef Yossi Cohenmed ett privatplan som ägs av den israeliska affärsmannen Udi Angel.

Medierna anger Netanyahus medarbetare som sina källor, men Saudiarabien avvisade uppgifterna som osanna medan USA inte har velat kommentera dem. Pompeo är som bäst på avskedsturné i Mellanöstern där han har besökt bundsförvanterna Israel och Förenade Arabemiraten. Han har inte velat tala med medföljande amerikanska journalister.

Det är tills vidare oklart vad som diskuterades, men man kan förmoda att samtalen rörde sig kring Iran samt möjligheterna att upprätta diplomatiska förbindelser mellan Israel och Saudiarabien, som i åratal har haft informella kontakter med varandra.

Mohammed bin Salman
Bildtext Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman leder i praktiken Saudiarabien eftersom hans far kung Salman bin Abdul Aziz lider av dålig hälsa.
Bild: YURI KOCHETKOV

USA och Pompeo spelade en central roll då Bahrain och Förenade i Arabemiraten erkände Israel tidigare i år.

Även Sudan har i princip gått med på att erkänna Israel efter hårda amerikanska påtryckningar och Netanyahu medgav i augusti att Israel har fört hemliga förhandlingar med flera arabiska länder, som inte ännu har erkänt Israel.

Saudiarabien håller officiellt fast vid Arabförbundets gamla princip om att Israel inte kommer att erkännas innan konflikten med palestinierna har lösts.

Netanyahu är inrikespolitiskt sårbar eftersom han hotas av korruptionsåtal och konflikter med försvarsminister Benny Gantz som ingår i en bräcklig regeringskoalition med Netanyahus högerblock Likud.

Netanyahus nära medarbetare slog genast mynt av det "hemliga" mötet som de läckte ut.

- Gantz gör politik medan premiärministern sluter fred, skrev Netanyahus medarbetare Topas Luk på Twitter.

Biden hårdare gentemot Saudiarabien

USA:s kommande president Joe Biden har en betydligt tuffare inställning gentemot Saudiarabien än president Donald Trumps administration. Biden anklagar saudierna bland annat för omfattande människorättsbrott och kriget mot Jemen, som har lett till den värsta humanitära katastrofen i världen, enligt FN.

FN oroar sig nu för att Trump kommer att stämpla Houthirebellerna i Jemen som en terroristorganisationen vilket skulle försvåra försöken att lindra den humanitära katastrofen.

Biden vill också rulla tillbaka Trumps beslut att säga upp det internationella kärnavtalet med Iran, som var en av president Barack Obamas främsta utrikespolitiska framgångar. Det här är något som Netanyahu bestämt motsätter sig och vilket han förra veckan
påminde Biden om.

Både Trump och Pompeo har också varit noga med att inte kritisera Saudiarabien eller Mohammed bin Salman för styckmordet på den saudiarabiska dissidentjournalisten Jamal Khashoggi.

I Israel antar man allmänt att det skulle vara svårt för Bidens administration att arbeta för en normalisering av relationerna mellan Israel och Saudiarabien utan betydande eftergifter av Saudiarabien, särskilt vad gäller mänskliga rättigheter.

En del israeliska experter tror därför att Trump hoppas att Israel och Saudiarabien erkänner varandra innan Biden tillträder den 20 januari.

Källor: Reuters, AFP