Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå kommun vill förbättra stigen till Lilludden och parkeringen på Björkudden

Från 2020
En björkallé längs en väg. Lilludden i Ingå.
Bildtext Till planerna hör att förbättra den nuvarande stigen till Lilludden med stenmjölsbeläggning. Arkivbild
Bild: Yle/Veronica Montén

Ingå kommun planerar att förbättra Lilludden och Björkudden. Kommunen ska nu ansöka om pengar för att förbättra områdena.

Tanken är att göra stigen till Lilludden i Ingå kyrkby mera tillgänglig och skaffa skyltar så att det är lättare att hitta från centrum.

Till planerna hör att förbättra den nuvarande stigen till Lilludden med stenmjölsbeläggning. Det ska byggas en spång så man kan ta sig fram med rullstol ända till berget och det ska finnas en utsiktsplats med bord och bänkar och grilltak.

Kostnaderna beräknas bli 67 000 euro.

Björkudden får bättre pump och parkering.

Björkuddens parkering och brunnens pump ska också förbättras. Målsättningen är att utvidga och organisera parkeringsområdet så att parkeringen styrs noggrannare till de områden som är avsedda för parkering.

Dessutom ansöker kommunen om bidrag för den teknik som behövs för att ta i bruk den vattenbrunn som finns så att man får tillgång till så kallat sommarvatten. Då kan man ha tillställningar i paviljongen.

Kostnadsberäkning är 57 000 euro för Björkudden.

Ingå kommun planerar också att förnya motionsbanans beläggning med stenmjöl, bygga en stig från undergången längs stamväg 51 till motionsbanan och förbättra utomhusgymmets botten med stötdämpande sand. Det här beräknas kosta 70 000 euro.

De totala kostnaderna beräknas uppgå till 194 000 euro och det är möjligt att få bidrag av NTM-centralen för hälften av summan, 97 000 euro.

Tekniska nämnden beslöt att ansöka om bidrag för Lilludden och Björkudden av Nylands närings-, trafik- och miljöcentral.

Diskussion om artikeln