Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

297 nya fall av smitta, nio nya dödsfall – Marin: Kan bli aktuellt med undantagsförhållanden om läget förvärras

Från 2020
Uppdaterad 23.11.2020 17:29.
Ihmisiä hengityssuojaimet kasvoilla bussipysäkillä Sörnäisissä.
Bildtext Personer med munskydd i Helsingfors.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 297 nya fall av coronasmitta i Finland.

Ytterligare nio nya dödsfall rapporteras vilket ger 384 dödsfall totalt.

Under de två senaste veckorna har 4 049 fall av smitta registrerats, vilket är 1 132 fler fall än under de två föregående 14 dagarna.

Totalt har 21 936 fall bokförts i Finland sedan pandemins start.

Uppgifter om antalet patienter som får sjukhusvård på grund av covid-19 kommer senare i dag. I fredags var 104 intagna på sjukhus, 10 av dem vårdades på intensivvårdsavdelning.

Marin uppmanar regioner och kommuner att göra tillräckligt mycket för att hejda viruset

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade i Birkala i dag att man inte kan utesluta att man tar i bruk beredskapslagen ifall epidemiläget ytterligare förvärras.

Med de lagar som är i kraft nu kan man inte isolera vissa områden.

- Undantagsförhållanden och beredskapslagen är inte i kraft nu, och vi kan inte fatta liknande beslut inom ramen för normal lagstiftning, sade Marin.

Enligt Marin kan undantagsförhållanden på nytt tas i bruk ifall de regionala åtgärderna för att dämpa epidemin inte räcker till.

- Därför vädjar jag mycket kraftigt till regioner och kommuner i både Nyland och i resten av landet att vidta tillräckligt kraftiga åtgärder i tid.

Regeringen rekommenderar att publiktillställningar och vuxnas hobbyverksamhet förbjuds när epidemiläget är sådant att allmän samhällsspridning råder.

Allmän samhällsspridning är den svåraste av de tre faser som myndigheterna använder för att beskriva epidemiläget. Nyland är för närvarande i den svåraste fasen.

Regeringen och presidenten fattar beslut om undantagsförhållanden

Om statsrådet i samverkan med presidenten konstaterar att undantagsförhållanden råder, kan statsrådet genom en ibruktagningsförordning bestämma att beredskapslagen börjar tillämpas.

Riksdagen beslutar därefter om förordningen får förbli i kraft eller om den ska upphävas helt eller delvis. Riksdagen kan också besluta om att förordningen är i kraft en kortare tid.

Artikeln har uppdaterats och förlängts. Uppgifter från Helsingin Sanomat om att regeringen överväger liknande undantagsförhållanden som i våras har ersatts med uppgifter från statsminister Sanna Marin om att undantagsförhållanden och ibruktagande av beredskapslagen kan bli aktuella om epidemiläget förvärras. Uppgifterna om Marins tal baseras på Yle Uutisets artikel
om ämnet.

Diskussion om artikeln