Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tunga värvningar i hockeyligan – Aaltonen till Kärpät, Vaakanainen till SaiPa: "Här kommer en man full av energi"

Från 2020
Uppdaterad 23.11.2020 13:00.
Juhamatti Aaltonen, hockey_VM 2017.
Bildtext Juhamatti Aaltonen är landslagsmeriterad.
Bild: Aleksi Alku/All Over Press

Kärpät meddelade på måndagen att man skrivit ett kontrakt för återstoden av säsongen med anfallaren Juhamatti Aaltonen. I och med värvningen av den 35-årige puckvirtuosen blir FM-ligan i ishockey en färgstark profil rikare. SaiPa har lånat in Boston Bruins-backen Urho Vaakanainen.

Kärpät meddelade på måndagen om ett nyförvärv som inte lämnar någon som följer finländsk ishockey kall. Juhamatti Aaltonen är klar för Uleåborgsklubben. Aaltonen var utan kontrakt fram till att Kärpät meddelade att han spelar i klubben resten av säsongen.

– När Jesse Puljujärvi skrev ett NHL-kontrakt blev det klart att vi kommer att skaffa en ledande anfallare. Nu när Jesses avfärd från laget närmar sig var Juhamatti Aaltonen som en bekant spelare vårt främsta val, säger Kärpäts sportchef Harri Aho.

Enligt Kärpät var Aaltonen väl införstådd med det minst sagt osäkra läget på marknaden under förhandlingarna.

Tillbaka till rötterna

Aaltonen inledde sin proffskarriär i Kärpät och nu återvänder han till sina rötter. De sju första säsongerna spelade han för Kärpät. Efter det gick flyttlasset först till Pelicans och sedan till Metallurg Magnitogorsk i KHL och Rögle BK i SHL, innan han gjorde en comeback i Uleåborg säsongen 2013–2014.

Efter ännu en stark säsong i den inhemska ligan var nästa adress KHL-klubben Jokerit. Där blev det ändå bara en säsong innan han bytte både liga och klubb – men inte stad.

I HIFK blev det bara en säsong innan Rögle BK igen kallade. Sedan följde både SC Bern och Skellefteå AIK innan han säsongen 2018–2019 igen återvände till hockeyligan och Lahtisklubben Pelicans.

"Jobbet ska fullbordas"

I slutet av förra säsongen flyttade Aaltonen från Pelicans till den överlägsna tabellettan Kärpät där tanken var att vinna mästerskapet. De planerna kom sedan på skam när ett visst virus gjorde entré.

– Det känns mycket bra att komma till Uleåborg. Förra våren blev arbetet lite på hälft, nu ska vi fullborda jobbet, säger Juhamatti Aaltonen på Kärpäts webbplats.

– Jag hämtar med mig skicklighet, karaktär, fart och förmåga att avgöra matcher. I den här situationen också en slags injektionsspruta; här kommer en man full av energi.

Vid sidan av sina klubbar har Juhamatti Aaltonen även spelat i landslaget, bland annat i fem VM och i ett OS. 2011 var han med i Lejonlaget som vann VM-guld i Bratislava.

Juniorvärldsmästare till SaiPa

Villmanstrandsklubben SaiPa meddelade på måndagen att man skrivit ett lånekontrakt med Urho Vaakanainen, som hör till Boston Bruins organisation. Kontraktet gäller tills vidare och dess längd beror på när NHL:s träningsläger kör i gång.

Vaakanainen spelade för SaiPa säsongen 2017–2018. Då blev det 43 matcher i grundserien och totalt 11 poäng. Den 21-årige backen har också representerat Blues och JYP. I NHL har han hittills fått spela sju matcher utan att noteras för några poäng.

Urho Vaakanainen hann också debutera i herrlandslaget i våras.
Bildtext Urho Vaakanainen är landslagsmeriterad.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Vaakanainen var med i landslagen som vann U18-VM-guld 2016 och U20-VM 2019.

Enligt SaiPas verkställande direktör Jussi Markkanen kommer kontraktet att gynna alla parter:

– Vi har skador i backbesättningen och Bruins vill att Vaakanainen ska få speltid innan NHL börjar. "Uke" ville komma till oss och vi hjälper gärna till och samtidigt hjälper han oss, säger Markkanen på SaiPas webbplats.

– Det blir kul att få spela igen. Senast jag spelade var i mitten av mars. Men jag är nog i matchform, säger Vaakanainen på klubbens webbplats.

Diskussion om artikeln