Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Niclas Grönholm gör sin VM-rallydebut i Monza om en dryg vecka – men pappa Marcus står inte bredvid och ger goda råd: "Vi har märkt att det inte påverkar positivt, så han låter mig vara ifred"

Från 2020
Uppdaterad 23.11.2020 19:22.
Niclas Grönholm.
Bildtext Niclas Grönholm ser rally som bra träning för huvudgrenen rallycross.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Rallycrossföraren Niclas Grönholm gör sin VM-rallydebut i början av december i Italien. "Nu är det ganska pirrigt. Det är ett år sedan jag kört rally senast, så man börjar nästan från noll", konstaterar Ingåsonen till Yle Sporten.

För ett år sedan körde Niclas Grönholm en tävling på F1-banan i Monza för det italienska stallet Mrc Sport och det var där det började.

När Grönholm blev erbjuden att tävla i år igen tvekade han inte. Att tävlingen sedan blev en VM-deltävling kom som en glad överraskning.

– Det blir roligt. Jag har aldrig kört ett VM-rally förut. Nu får man uppleva det också.

Den sista VM-deltävlingen i rally körs mellan den 3 december och den 6 december, delvis på F1-banan i Monza och delvis på allmänna vägar. Senast han körde där gick loppet helt och hållet på F1-banan.

– Det var en kortare bana som kördes flera varv, så det var lite som rallycross. Nu är det ganska annorlunda.

Erfaren kartläsare

Grönholm har aldrig kört ett asfaltrally på allmänna vägar, men det bekymrar honom inte. Som kartläsare har han erfarna Antti Linnaketo, som också har varit hans kartläsare i tidigare rallytävlingar.

Grönholm som tävlar i WRC3 klassen, ska köra en Evo Skoda Fabia. En nyare modell av den bil han körde för ett år sedan. Planen är att åka ner på lördag för att hinna köra tester.

– Så börjar vi skriva noterna på tisdag–onsdag. Det blir en ganska lång resa, men sånt är det med rally. Man kan inte bara komma på plats dagen före.

"Rallycross är min grej"

Grönholm hör till tätförarna i rallycross och slutar fyra i VM-serien. Den sista deltävlingen skulle ha körts i Tyskland i december, men på måndagen klarnade det att tävlingen är inställd.

Det betyder att Grönholm stannar precis utanför pallen för andra året i rad. Sverige säkrade en trippel och Johan Kristofersson tog VM-titeln.

Grönholm har inte några planer på att byta gren, trots att han tycker att det är roligt att köra rally.

– I rally krävs det att chauffören är snabb direkt, det finns inte tid att öva. I rallycross har vi träning före och man får ställa in bilen i lugn och ro.

Bland annat snabbheten och bilhanteringen är sådana saker som Grönholm tycker att han kan överföra från rally till rallycross.

– Vi har tänkt att det är bra träning att köra då och då när det finns en möjlighet.

Inga råd från pappa

Grönholm vet också hur svårt det är att nå toppen inom rally och hur mycket tid det krävs för att komma dit.

– Det tar säkert flera, flera år att bara öva på noterna, så att du på riktigt förstår vad han där bredvid säger.

Pappa Marcus Grönholm, världsmästare i rally 2000 och 2002, har åtminstone tillsvidare inte kommit med goda råd inför VM-debuten.

– Nä, vi har kanske märkt att det påverkar inte positivt så hemskt ofta när han står bredvid och ger råd, säger Niclas Grönholm och skrattar hjärtligt.

– Så han låter mig vara ifred. Men emellanåt kommer det faktiskt goda råd som man kan tänka på och använda.

Artikeln uppdaterad klockan 19.22 med information om att VM-serien i rallycross är avslutad.