Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny båt och station räddade Kimitoöns sjöräddare: "Julen kom tidigt för oss"

Från 2020
Uppdaterad 01.12.2020 09:19.
Julafton för Kimitoöns Sjöräddare - Spela upp på Arenan

Efter många års väntan kom äntligen Mona - Kimitoöns Sjöräddares nya utryckningsbåt. Och samtidigt valde föreningen att flytta hamnplats från Rövik till Dalsbruk där man nu har helt andra förutsättningar att bedriva verksamheten.

- Det är nog julafton, det kan man verkligen säga. Och det är tydligt att intresset bland såväl gamla som nya medlemmar är större igen. Vi vet inte hur det hade gått med verksamheten om vi inte hade fått till de här förändringarna, säger Calle Storm, föreningens ordförande.

Och aktiva har man varit. Kimitoöns Sjöräddare har i år haft 37 utryckningar vilket är fjärde mest i hela Åboland. Flest utryckningar hade Abso i Åbo med 107 larm. Eftersom Pargas frivilliga sjöräddare har haft brist på skeppare tillkallas ofta Kimitoöns sjöräddare så långt som till Utö, Jurmo och Nötö. Vissa utryckningar räcker ett halvt dygn.

- Vi har inte så många, men vi har långa utryckningar med bogseringsuppdrag som kan dröja många timmar. Den här säsongen har vi bränt ungefär 4 400 liter diesel, säger Storm.

Calle Storm står i den nyrenoverade möteslokalen.
Bildtext I den nya lokalen kan man hålla utbildningar. Dessutom finns det övernattningsmöjligheter och kök för jourpersonalen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Tidigare befann sig sjöräddarna i Rövik och hade inte tillgång till egna klubblokaler. Nu samarbetar sjöräddarna med DB-Marina i Dalsbruks hamn och har både bastu, torkrum och ordentliga lagerutrymmen till sitt förfogande.

- Men viktigast av allt skulle jag säga är mötesrummet där vi kan erbjuda utbildning för upp till 16 personer sen när coronaläget lugnat ner sig förstås. Projektorn med duk har vi fått donerat vilket vi är väldigt tacksamma för, säger Storm.

Många nya på sjön - många nybörjarfel

Susanne Piekkala är föreningens viceordförande och sköter jourtelefonen. Det är hon som delar ut uppdragen när larmen kommer in.

- Att vi nu har både kök och sängar i lokalerna innebär att vi kommer att kunna ha bemannad veckoslutsjour nästa säsong. Många medlemmar bor utanför ön och har helt andra möjligheter att ställa upp, säger hon.

På grund av att många utlandsresor inhiberades i år har fler rört sig på sjön och många människor har även passat på och skaffat sin första båt. Något som märkts i utryckningsstatistiken.

Susanne Piekkala öppnar en lucka i köket i den nya sjöräddningsstationen.
Bildtext Susanne Piekkala är väldigt nöjd med de nya lokalerna som ger nytt liv till föreningen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Vi brukar ha något enstaka fall av motorstopp på grund av att bensinen tagit slut, men i år har det varit fler. Folk har inte förstått att de borde ha reservdunkar med bränsle med sig. Samtidigt kan vi vara glada att vi inte behövt rycka ut för några allvarligare olyckor i Åboland i år, säger Calle Storm.

Förhoppningen är att man ska få igång någon form av båt- och säkerhetsutbildning för båtägare i samarbete med DB-Marin och deras kunder. Ännu är inget klart så det återstår att se hur det går med planerna.

Artikeln korrigerades den 1.12.2020 kl 9.18: Sjöräddningsbåten Abso är inte en läkarbåt som det tidigare stod i artikeln.

Det är inte Susanne Piekkala som avgör hurdan hjälp de nödställda behöver som det tidigare stod i artikeln även om hon ansvar för jourtelefonen och delar ut uppdragen. Ibland kommer det även samtal direkt till henne av båtägare som rådfrågar till exempel om roddbåtar som drivit iväg.