Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Detta är kriminalöverkonstapel Kenneth Erikssons sista fall – efter spaning under flera år gav en prostituerad avgörande information

Från 2020

Detta är Kenneth Erikssons sista fall

För andra gången inom ett och ett halvt år ska kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson gå i pension från Helsingforspolisen. Men innan han gör det ska han följa med rättegången i ett omfattande fall av grovt koppleri. Den inleds på tisdagen. Eriksson var med och avslöjade de hallickar som nu står åtalade.

Intervjun med Eriksson avbryts av ett ihärdigt surrande. Hans telefon ringer. Det gör den ofta. Hans telefonnummer är bekant för många prostituerade i Helsingfors. Också den här gången är det en prostituerad som ringer.

Tack vare sina kontakter har Eriksson och hans grupp inom polisen avslöjat flera sexrelaterade människohandels- och kopplerifall.

I det som är Eriksson sista fall inleds huvudförhandlingen i Helsingfors tingsrätt i dag på tisdagen. Sex rumäner är åtalade för grovt koppleri och antalet åtalspunkter är sammanlagt 13. Vissa av dem gäller grovt koppleri som har pågått sedan 2013.

Hur Kenneth Eriksson kom det här fallet på spåret framkommer senare i artikeln, men först ska vi reda ut varför det här är den andra pensionsintervjun med honom.

Skulle gå i pension 2019

I juni 2019 publicerade Svenska Yle en intervju med Eriksson där han berättar att han ska gå i pension och att hans grupp inom polisen då läggs ner. Gruppen har avslöjat organiserad brottslighet, sexrelaterad människohandel och koppleri.

- Människohandeln och koppleribusinessen kommer att blomstra. Hallickarna har ringt mig då de hört att jag ska gå i pension. De har avslutat samtalet med ”next year freedom”. Det berättar exakt vad det är frågan om. Om vi inte ingriper blir det en soppa, sade Eriksson då.

Därefter började det hända.

- Polishuset ville sedan trots allt att det ska finnas en grupp som gräver fram brotten. En ny grupp skapades och jag lovade jobba där i två år. Jag ville inte vara gruppchef utan snarare en mentor, säger Eriksson.

Du kunde ha sagt att det är bra att någon fortsätter utreda människohandel, men själv går jag i pension. Varför gjorde du inte det?

- Min gamla grupp var splittrad, vissa hade flyttat till andra polisenheter som Centralkriminalpolisen. Det var svårt att få ihop en grupp som hade jobbat med det här tidigare. Jag fick bra villkor och gick med på att fortsätta ett par år.

Sommaren 2019 diskuterade jag med en prostituerad och fick då veta hur personerna var kopplade till varandra.

"Vi har länge känt till de här personerna"

Men innan Eriksson går i pension ska ett av de största kopplerifallen under senare år behandlas i Helsingfors tingsrätt.

Enligt polisen har en grupp ledd från staden Craiova i Rumänien värvat tiotals rumänska kvinnor för att jobba som prostituerade i Finland. Polisen undersökte fallet som människohandel, men åklagaren väckte åtal för grovt koppleri.

Sex personer, fem män och en kvinna, står åtalade. De misstänkta brotten har skett på olika håll i Finland, bland annat i Helsingfors, Åbo och Tammerfors.

- Vi har länge känt till de här personerna, men inte kunnat koppla ihop dem. Under sommaren 2019 diskuterade jag med en prostituerad och fick då veta hur personerna var kopplade till varandra. Vi fick reda på hur stor gruppen är och började utreda fallet, säger Eriksson.

Jag har skött om det här fallet och jag har grävt fram det.

Planen var att förundersökningen görs i Rumänien, men på grund av coronapandemin kunde de misstänkta inte lämna Finland. Därför gjordes utredningen här.

- Vi kan inte spana i åratal och följa med hur kvinnor säljs utan att ingripa, säger Eriksson.

Hur viktig var din insats för att komma de misstänkta på spåret?

- Det är svårt att säga. Jag har skött om det här fallet och jag har grävt fram det. Jag har under fyra år försökt få information om personerna som är inblandade här, om när de åker in och ut ur landet. Men den nya gruppen har jobbat bra. Hur mycket jag än har vetskap om saker och ting så går det inte att göra ensam. Det sker bara på film.

"Det tar tid att fylla tomrummet"

Kriminalkommissarie Jukka Larkio var förundersökningsledare i fallet och säger att Kenneth Erikssons jobb var centralt för utredningen.

- Han känner till området yrkesmässigt och har nått en position där människor kontaktar honom. Det är lätt att närma sig honom, säger Larkio.

Hur fylls tomrummet han lämnar efter sig när han går i pension?

- Det kommer att finnas där. Tiden får utvisa hur det fylls. Men det tar tid att fylla tomrummet. Han är en betydelsefull person, säger Larkio.

Tutkinnanjohtaja Jukka Larkio
Bildtext Kriminalkommissarie Jukka Larkio säger att Kenneth Eriksson är en betydelsefull person inom polisen och att det tar tid att fylla det tomrum han lämnar efter sig.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

"Den nuvarande lagen är knäpp"

Det är oklart hur många som har köpt sex av de kvinnor som nu enligt åklagaren anses vara offer för grovt koppleri. Enligt åtalet finns nio målsägande, eller offer, i fallet.

- Det är helt omöjligt att jaga kunderna. I vissa av fallen har verksamheten pågått i sju år, från 2013 till 2020. Det kan handla om tusentals köpare. Vi har identifierat över 20 kvinnor som har jobbat under den här gruppen. Vi har inga teleövervakningslistor utan har bara hållit på med spaning, säger Eriksson.

Det kan handla om tusentals köpare.

Enligt lagen är det inte förbjudet att köpa sex, men däremot är det förbjudet att köpa sex av ett offer för koppleri eller människohandel.

- Den nuvarande lagen är knäpp. Det skulle vara enklare med en lag enligt svensk modell där det råder totalförbud. Det är lättare att övervaka.

Två personer med svarta rockar. Den ena sätter sedlar i plånboken.
Bildtext Det här en skärmdump från en video som polisen har tagit. Här har ett av offren i kopplerifallet gett pengar till en av de åtalade. Polisen spanade på dem och filmade samtidigt.
Bild: Polisen

"Jag försvarar inte kunderna, de som köper sex tar en risk"

Eriksson säger att det kan verka som att kvinnorna i det aktuella kopplerifallet har jobbat självständigt, vilket gör det svårt för köpare att misstänkta koppleri eller människohandel.

- Det är svårt för en kund att avgöra om någon är ett offer. Men jag försvarar inte kunderna. De som köper sex tar en risk.

I Finland ges ändå väldigt få domar för utnyttjande av person som är föremål för sexhandel.

Är det med andra ord riskfritt att köpa sex av personer som senare visar sig vara offer för koppleri eller människohandel?

- Så är det. Vi har inte resurser att övervaka kunderna. Bara om vi gör en razzia kan vi stöta på en kund.

"Jag är inte redo att ändra mig så mycket så det är bättre att dö ut"

Eriksson, som nyligen fyllde 60, går officiellt i pension den 31 maj 2021, men innan dess har han mycket innestående semester att ta ut.

- Den här gången går jag i pension på riktigt. Jag har redan sagt upp mig.

En bidragande orsak till beslutet är att jobbet har förändrats för mycket. Eriksson säger att polisen har blivit ansiktslös medan han vill jobba på fältet och prata med människor.

- Jag har fortfarande möjlighet att röra mig på fältet, men dagens poliser tänker på annat sätt. Man är bunden vid datorn. Jag är som en mammut. Mammutarna dog ut för att de inte klarade av evolutionen. Jag är inte redo att ändra mig så mycket så det är bättre att dö ut.

- En viss glädje har försvunnit under de senaste åren, säger han.

Jag är som en mammut. Mammutarna dog ut för att de inte klarade av evolutionen.

Ditt jobb har varit långt ifrån ett vanligt kontorsjobb från nio till fem. Tror du att du kan släppa jobbet helt när du går i pension?

- Det har varit en del av mitt liv och nu börjar en ny del. Det måste man acceptera. När jag lägger tjänstemärket i lådan är jag inte längre polis. Då måste jag se till att inte blanda mig i polisjobbet och komma med goda råd, säger Eriksson och skrattar.

- Jag har gett 39 år av mitt liv till det här jobbet. Det räcker. Nu är det tid att göra något annat.

Diskussion om artikeln