Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ministrar föreslår: Stäng barer, restauranger och nattkaféer i Nyland senast klockan 23 – Krista Kiuru samtalar med Nyland och andra regioner på tisdag

Från 2020
Uppdaterad 23.11.2020 23:43.
Nattkaféverksamhet i baren Populus på Aleksis Kivis gata i Helsingfors den 21 november 2020.
Bildtext Nattkaféer har väckt debatt eftersom de har haft öppet samtidigt som barer och krogar har varit stängda.
Bild: Lehtikuva

Regeringens ministerarbetsgrupp för social- och hälsovården anser att nya restriktioner behövs med anledning av det oroväckande epidemiläget.

I Nyland ska alkoholserveringen fortfarande upphöra klockan 22. Restauranger där alkoholserveringen utgör den huvudsakliga verksamheten ska fortfarande använda högst hälften av den normala kapaciteten.

Restauranger där maten är huvudsaken får använda 75 procent av sin kapacitet.

Bland restriktionerna finns ett förslag om att de så kallade nattkaféerna måste stänga redan klockan 23. De får öppna på nytt klockan 5 på morgonen.

Förordningen om begränsningar för krogar, barer, matställen och kaféer godkänns enligt planerna på statsrådets extra sammanträde i morgon tisdag och den träder i kraft torsdagen den 26 november.

Begränsningarna berör inte bensinstationer.

Ministerarbetsgruppen ger dessutom sitt starka stöd till att Social- och hälsovårdsministeriet på alla sätt ska styra de regionala myndigheterna så att de förhindrar att coronaepidemin sprids.

För Nylands del efterlyser ministrarna snabba och tillräckligt effektiva åtgärder.

"Nyland måste skärpa sig"

Anna-Maja Henriksson säger på Twitter att Nyland måste skärpa sig. Hon påpekar att Vasa fick ner smittkurvan tidigare i höst.

Det man måste göra är enligt Henriksson bland annat att använda munskydd, ställa in bjudningar, undvika trängsel och hålla avstånd.

Ministeriet dryftar åtgärder med regionerna

Social- och hälsovårdsministeriet kommer att diskutera med regionerna om vilka coronaåtgärder som man borde vidta.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) säger till STT att det främst handlar om regioner där epidemiläget är sämre än i andra regioner.

Ministeriet kommer att diskutera med de regionala coronagrupperna om olika åtgärder för att på regional nivå hejda spridningen av coronaviruset.

Kiuru diskuterar med representanter för Nyland och andra regioner på tisdag

Minister Kiuru kommer att hålla ett videomöte med de nyländska kommundirektörerna samt företrädare för smittskyddsmyndigheterna klockan 11 i morgon, rapporterar Helsingin Sanomat.

Kiuru säger att Nyland kan göra mer än vad man har gjort hittills. Kiuru går ändå inte in på detaljer i det här skedet.

Kiuru säger att hon är glad över president Sauli Niinistös intervju i Helsingin Sanomat på måndagen. Niinistö efterlyste bättre samarbete mellan regeringen och huvudstadsregionen.

Minister Kiuru diskuterar med andra regioner senare på tisdag, uppger Kiurus medarbetare till Yle Uutiset.

Källor: Social- och hälsovårdsministeriet, Twitter. STT, HS

Artikeln uppdaterades med information om statsrådets extra sammanträde tisdagen den 24 november 2020. Artikeln uppdaterades med en tweet av Anna-Maja Henriksson om hur smittkurvan fås ner. Artikeln uppdaterades med information om diskussioner mellan regionerna och ministeriet. Artikeln uppdaterades med uppgifter om Kiurus samtal med regioner på tisdag.

Diskussion om artikeln