Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klopp dundrade på nytt i intervju som bröts i England – tränare över hela Europa markerar mot spelschemat: ”Det är totalt vansinne”

Från 2020
Jürgen Klopp i intervju.
Bildtext Jürgen Klopp.
Bild: EPA

De flesta tränarna är starkt kritiska till matchprogrammet i Fotbollseuropa. Jürgen Klopp säger att han blir förbannad om någon pratar om tv-avtal igen. ”Kontrakten skrevs inte för en coronasäsong”, säger Liverpools tränare.

Alla vet att den pågående fotbollssäsongen inte är normal. Ligorna i Europa inleddes klart senare än vanligt – och samma sak gäller för de europeiska klubblagsturneringarna.

Samtidigt har landslagspauserna varit välfyllda med både Nations League och träningslandskamper utan sportslig tyngd.

Det tajta spelschemat är ett enormt problem, tycker tränarkåren.

Under landslagssamlingen i november konstaterade Finlands förbundskapten Markku Kanerva att matchprogrammet är en utmaning som han och alla hans kollegor måste hantera.

Finlands herrlandslag jublar med Teemu Pukki i spetsen.
Bildtext Finlands landslag spelade Nations League mot Bulgarien och Wales samt träningslandskampen mot Frankrike i november.
Bild: EPA

Sveriges landslagstränare Janne Andersson höll en pressträff på måndagen och sågade schemat. Takten med tre matcher under landslagssamlingarna fortsätter när VM-kvalet startar i mars – antingen tre kvalmatcher eller två tävlingsmatcher och en landskamp.

– Om det blir tre tävlingsmatcher per samling är det ju totalt vansinne. Att inte fler spelare åkt på fler skador så här långt gör mig jätteförvånad. Det är oerhört tuff för spelarna, säger Andersson enligt SVT.

– I bakgrunden finns en ekonomisk sida och jag har inte ansvar för det. Men ur ett sportsligt perspektiv är det här totalt förkastligt.

"Skrivbordsbeslut"

Ett lag som har drabbats av skador är Liverpool. De har stora delar av den ordinarie backlinjen skadad.

Tidigare i höst har tränaren Jürgen Klopp dundrat mot upplägget. Efter segern mot Leicester i söndags kväll var det samma tonläge från tysken.

Intervjun med Sky Sports bröts i England när Klopp riktade en ny markering mot tv-bolagen Sky och BT.

– Det handlar bara om ett skrivbordsbeslut på ett kontor. Sky och BT måste diskutera. Om vi fortsätter att spela på onsdag och lördag vid lunch är jag inte säker på om vi avslutar säsongen med elva spelare, säger Klopp enligt BBC.

Fabinho (till höger) som firar sitt 3–0-mål dominerade stort på Liverpools mittfält.
Bildtext Liverpool har spelat hem många poäng trots skadorna.
Bild: Phil Noble/NMC/Pool/EPA

Liverpool spelar mot Atalanta på onsdag och Brighton på lördag – och två matcher per vecka är de engelska storlagens takt resten av året.

– Om någon nämner tv-avtal blir jag förbannad. Kontrakten skrevs inte för en coronasäsong. Vi har anpassat oss till det här. Allt är förändrat, men tv-bolagen säger fortfarande ”Nej, vi följer kontraktet”. Vad? Hela världen har förändrats, säger Klopp.

Barcelona vilar Messi

Under hösten har andra tränare i England också hackat på tv-bolagens makt att styra över matchprogrammet.

Storlagen vill återinföra fem byten i matcherna – en regel som finns i de andra stora ligorna i Europa.

Trots det har FC Barcelona skadeproblem. I helgen åkte Gerard Pique och Sergi Roberto på skador som kan hålla dem borta länge.

Nu väljer tränaren Ronald Koeman att låta Lionel Messi och Frenkie De Jong stanna hemma när Barcelona åker till Ukraina för att möta Dynamo Kiev i Champions League på tisdag.

– Ibland måste man som tränare skydda spelarna. Programmet är otroligt, säger Koeman enligt Reuters.

Diskussion om artikeln