Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ny plats för taxibilarna vid Borgå torg igen: “Den blir för liten för att fungera bra men fint att vi kommer bort från gatan”

Från 2020
Uppdaterad 24.11.2020 12:34.
Vy över Borgå torg i skymningen.
Bildtext Från Biskopsgatan i förgrunden till det nordvästra hörnet av torget, bakom bussen, flyttas taxistolpen snart i Borgå.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På parkeringen vid torget, intill den rivna busstationen på Lundagatan, ska taxibilarna nu stå och vänta på kunder.

Ganska stökigt och väldigt grått är intrycket då novemberskymningen faller över eftermiddagsrusningen vid torget i Borgå. Bussarna väntar på passagerare och taxibilarna på kunder.

Sedan taxistationen vid torget revs för lite på ett år sedan har taxichaufförerna fått parkera längs med Biskopsgatan och Ågatan då de väntar på nästa skjuts. Nu bygger Borgå stad en ny parkering och taxistolpe alldeles intill busshållplatserna på torget.

- Parkeringen borde vara lite större så kön kan cirkulera smidigt, så som vi hade det förr, men det skulle kräva lite mera utrymme, säger Hans Johansson. Nu blir den för liten för att fungera bra, men fint att vi kommer bort från gatan.

Taxibilar väntar på kunder.
Bildtext Snart flyttar taxibilarna bort från Biskopsgatan vid torget.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Han och Harri Blomberg har sammanlagt upplevt nästan 80 år i taxibranschen. De pekar på byggnadsområdet och har en hel del synpunkter.

- Taxichaufförer har alltid åsikter om alla saker, men framförallt om den här parkeringsplatsen, säger Hans Johansson.

Han får medhåll av sin äldre kollega.

- Jo, vi har pratat flera veckor och flera månader om allt det som vi skulle vilja ha här, men det tycks inte gå att göra så som vi skulle vilja, säger Harri Blomberg.

Obyggd del av torget av torget i Borgå.
Bildtext Alldeles snart är det här som taxibilarna ska vänta på kunder.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Året utan taxistation har inte varit det lättaste för kunderna, tycker Harri Blomberg.

- Nå, kunderna är tvinniga på det sättet att de inte vet var vi är. Och så kan det hända att någon tar sig med rollatorn till Grand och om bilen sticker framför näsan på en så gäller det att fundera var följande bil är, säger han.

Inte lätt för kunderna

Hans Johansson är glad över att staden den här gången har fört en dialog med taxiförarna.

- För första gången på länge har staden varit i kontakt med oss. Ett tack till staden för det, säger Hans Johansson. Den nya parkeringen ska bli klar närsomhelst.

Förutom att parkeringen enligt taxichaufförerna blir för liten för deras behov, är den höga kantstenen något som de också ser kritiskt på.

- Den här trottoarkanten skulle inte få vara så här vass och hög. När kunderna kommer med rollatorn faller de lätt mot sidan av bilen, säger han.

Harri Blomberg och Hans Johansson på Borgå torg.
Bildtext De höga kantstenarna och det trånga parkeringsområdet får ris av Harri Blomberg och Hans Johansson.

Då den nya taxiparkeringen tas i bruk kommer de nuvarande väntplatserna längs med Biskopsgatan att bli vanliga parkeringsplatser igen.

- Nu får butikskunderna de här platserna som vi har tagit upp. Det borde ha skett redan på sommaren för torghandeln har säkert lidit av att vi har stått här, säger Hans Johansson.

"Bilarna ska nog få plats"

Kari Hällström, kommunteknikchef i Borgå, bemöter kritiken från chaufförernas håll. Enligt honom blir området inte för trångt.

- En gemensam väntplats behövs inte på samma sätt som förr. I dagens läge plockar bilarna upp kunder i flykten och från olika gator.

Den nya väntplatsen för taxibilar får ändå inte en ny in- eller utfart. Meningen är att bilarna kör in från Lundagatan och ut från samma håll.

Om taxibilarna är många nattetid kan bilarna också i fortsättningen stå på busstationen nattetid, på platser där bussar står under dagarna.

- Kritiken om vassa eller höga kantstenar har inte nått mig, men det här kan diskuteras och åtgärdas vid behov.

Hur svårt blir det då för vanliga människor att lämna av eller hämta bussresenärer?

- I fortsättningen kan man stanna tillfälligt vid en gata för att lämna av eller plocka upp någon. Dessutom finns stadens övriga parkeringsplatser som man kan använda, säger Hällström.

Målet med den nya väntplatsen är att göra allting smidigare både med tanke på taxibilar och kunder, men lösningen är temporär. Efter att stadens stora visioner för torgområdet förverkligats är tanken att taxibilarna står längs med gatorna.

Igen ny plats för taxibilarna vid Borgå torg: “Den blir för liten för att fungera bra men fint att vi kommer bort från gatan”

4:58

Artikeln uppdaterad 24.11 kl. 12.34. Kari Hällströms kommentarer lades till.

Diskussion om artikeln