Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vändning i USA: Grönt ljus för Joe Biden att inleda maktövergång efter besked från nyckelmyndighet - Trump bekräftar beskedet på Twitter

Från 2020
Uppdaterad 24.11.2020 06:08.
Joe Biden talar om ekonomi i Wilmington, Delaware 16.11.2020
Bildtext Joe Biden och hans övergångsteam kan formellt inleda processen för ett maktskifte.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter att Donald Trump i tre veckor vägrat samarbete med presidentvalets segrare, demokraten Joe Biden, kom det en vändning.

Strax efter midnatt finsk tid på tisdagen meddelade den amerikanska myndigheten General Services Administration (GSA) till presidentvalets segrare Joe Biden, att Trumpadministrationen är redo att påbörja den formella processen för ett maktbyte, rapporterar flera amerikanska medier.

Beskedet från GSA - en myndighet som är underställd Trumpadministrationen - markerar startpunkten för maktskiftet och utgör den hittills starkaste signalen på att Trump och hans administration är redo att erkänna en valförlust.

Donald Trump själv bekräftade saken på Twitter, där han skrev att han med hänsyn till “landets bästa” rekommenderar att “myndigheten gör det som göras bör gällande initiala protokoll”.

Samtidigt lät Trump förstå att han själv fortsätter sin kamp för att uppnå en förändring i valresultatet och sade att “jag tror vi kommer att vinna”.

GSA:s besked ger Bidens team federal finansiering och tillgång till underrättelseinformation

Hittills har GSA vägrat underteckna dokumenten som möjliggör ett maktskifte och myndighetens chef, Emily Murphy, har utsatts för press både från arga demokrater och vissa republikaner, som menat att hennes velande äventyrat landets säkerhet och fördröjt koordineringen av kampen mot coronapandemin.

På måndagen skickade Murphy ett brev till Joe Biden, där hon gav Biden grönt ljus för att inleda övergångsprocessen. I brevet konstaterar hon att hon inte fattat sitt beslut som ett resultat av politiska påtryckningar.

Beskedet från GSA innebär att Bidens team får federala pengar för övergångsprocessen samt tillgång till underrättelseinformation, kontorslokaler och personal.

Enligt nyhetskanalen CNN kom Murphys besked som en total överraskning för en del av personalen i Vita huset. Enligt kanalen kommer personalen att börja samarbete med Bidens övergångsteam.

Joe Biden väntas på tisdagen nominera flera kandidater till sin kommande administration. Flera namn anses redan klara på förhand.

Biden svärs formellt in som ny president den 20 januari nästa år.

Källor: New York Times, CNN, AP.

Diskussion om artikeln