Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina sköt upp rymdsond som ska hämta stenar från månen - bemannad rymdstation nästa

Från 2020
Uppdaterad 24.11.2020 13:44.
Rymdsonden Chang'e-5 sköts upp med en bärraket som kallas den Långa marschen 5.
Bildtext Rymdsonden Chang'e-5 sköts upp med en bärraket som kallas den Långa marschen 5.
Bild: EPA-EFE/STR CHINA OUT

Kina har skjutit upp rymdsonden Chang'e-5 som ska hämta stenar från månen. Bärraketen med rymdsonden sköts upp från Kinas rymdcenter på ön Hainan.

Det är första gången på över 40 år som en rymdfarkost ska plocka upp månstenar. Om försöket lyckas blir Kina det tredje landet efter USA och Sovjetunionen på 1960- och 1970-talen som har utfört liknande projekt.

Rymdsonden, som döptes till Chang'e-5 efter en mytisk kinesisk
mångudinna, sköts upp med en bärraket som kallas den Långa marschen 5.Tusentals kineser följde i natt med hur rymdsonden sköts upp på den tropiska ön Hainan som ligger i södra Kina.

Kina satsar miljarder på sitt ambitiösa rymdprogram som drivs av militären. Rymdsonden Chang'e 4 landade i fjolpå månens relativt outforskade baksida.

Kinas mål är att år 2022 grunda en bemannad rymdstation och möjligen senare att skicka människor - så kallade taikonauter - till månen, något som inte har gjorts sedan USA:s Apolloprogram.

För att det ska lyckas måste Kina utveckla en ännu kraftigare bärraket än vad den amerikanska rymdstyrelsen Nasa eller det privata raketbolaget SpaceX har mäktat med.

Den kinesiska rymdsonden Chang 4
Bildtext Rymdsonden Chang'e 4 undersökte i fjol terrängen på månens baksida.
Bild: EPA/EFE

Rymdsonden Chang'e-5 uppgift är att samla in stoft och stenar, för att man ska få veta mer om hur månen bildades samt den vulkaniska aktiviteten på himlakroppen.

Planen är att samla in omkring två kilogram stenar och stoft i det outforskade området Oceanus Procellarum - eller Stormarnas ocean på månen.

Sonden ska plocka upp material under en måndag som motsvarar 14 dagar på jorden. Stenarna och stoftet ska skjutas till jorden i en kapsel som förhoppningsvis landar i Inre Mongoliet i december.

Projektet skulle egentligen ha genomförts år 2017, men det har fördröjts på grund av tekniska problem med bärraketen.

Utvecklingen av bärraketen som kallas den Långa marschen 5, har lidit av tekniska problem.
Bildtext Utvecklingen av bärraketen som kallas den Långa marschen 5 har lidit av tekniska problem.
Bild: EPA-EFE/STR CHINA OUT

Den amerikanska astronomen Jonathan McDowell säger att projektet är utmanande och att man kommer att utnyttja flera innovationer som inte har använts tidigare.

- USA skickade aldrig prov tillbaka med robotar och Sovjetunionens projekt var betydligt mer begränsade. Deras rymdsonder kunder endast landa på vissa begränsade områden, säger McDowell.

- Kinas system är det mest flexibla hittills.

Kina har tidigare gjort två lyckade landningar med rymdsonder på månen, i januari i fjol samt år 2013.

Rymdforskaren Chen Lan säger att Kinas rymdprogram försöker utveckla teknologi som kan utnyttjas för att i något skede skicka taikonauter till månen.

- Det här projektet är givetvis det mest komplicerade och mest ambitiösa hittills eftersom sonden måste skicka tillbaka material från månens yta.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln