Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera skolor donerar överbliven mat till mathjälpen i Vasa: "Under hösten har skolmaten varit mycket viktig för oss"

Från 2020
En hand lyfter på locket till ett kärl med en pastasås i en skolmatsal.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Flera skolor i Vasa och Korsholm donerar överbliven skolmat till föreningen Mathjälp Vasa. Skolmaten har tagits emot med extra stor tacksamhet av mathjälpen under hösten, då hjälpbehovet ökat.

På måndagsförmiddagen var det som vanligt fullt upp vid föreningen Mathjälp Vasa, där man packade mat för att delas ut vid måndagens matutdelning i Vasa centrum.

En del av den mat som delas ut vid de olika matutdelningstillfällena i Vasa med omnejd är överbliven skolmat. Den fyller en viktig funktion, berättar föreningens ordförande John Åsvik.

- Under hösten har den varit mycket viktig för oss. Vi skulle inte ha haft så mycket mat att dela ut utan skolmaten.

John Åsvik.
Bildtext John Åsvik
Bild: Yle/Anna Ruda

I dagens läge donerar omkring fem skolor överbliven skolmat till mathjälpen. Överbliven mat kommer också från centralsjukhuset och från Vasklot matservering.

Hur många kilo överbliven skolmat som delas ut per vecka har John Åsvik inte exakta siffror på. Men han säger att det i runda tal rör sig om cirka 100-200 kilo mat per vecka.

Vegetarisk mat samt ris och broiler

Det är inte varje dag det blir skolmat över att donera till mathjälpen. John Åsvik säger att det som ofta blir över i skolorna är vegetarisk skolmat.

- Också av ris och broiler blir det mer över i skolköken än av potatis. Det tycker jag är lite intressant. Men jag kan förstå det. Eftersom man har bråttom hemma och ris och broiler är snabbmat, så äter eleverna gärna potatis i skolan.

Vaasan etäkoululaisille on tarjolla lihakeittoa mikronkestävissä astioissa
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Också Jalle Lindholm, en annan av eldsjälarna bakom Mathälp Vasa, har lagt märke till att det ofta är vegetarisk skolmat som blir över.

- När de har ärtsoppa och korvsoppa i skolorna kommer det lite mat till oss. Samma sak om det är pasta. Eleverna äter mycket när det är sådan mat.

"Maten räcker i flera dagar"

Vasa mathjälp förpackar den överblivna skolmaten i formar som rymmer 0,7 liter. Det betyder att själva portionen är 500-600 gram.

- Det räcker gott och väl till två personer, säger John Åsvik.

- Normalt sätter vi minst två av de här förpackningarna i varje påse. Kommer det mer skolmat sätter vi tre förpackningar i varje påse. De har mat flera dagar framåt av det här.

Skolmaten har varit väldigt uppskattad bland klienterna, säger Jalle Lindholm.

- De har tyckt om det, och de har uppskattat systemet.

De skolor som donerar mat till mathjälpen är sådana skolor som har utrymme att kyla ner den överblivna maten i skolköket, eftersom maten hämtas först följande morgon.

Korsholms kommun: "En jättebra sak"

I Korsholm deltar Korsholms högstadium som enda skola i samarbetet med mathjälpen. Det är ett väldigt fungerande samarbete, berättar kosthållschef Marcus Åkerblom.

- Korsholms högstadium tillverkar nästan 2 000 portioner mat dagligen. Därifrån hämtar Vasa mathjälp den överblivna skolmaten dagligen. Före coronaepidemin packade de maten i portionsförpackningar på plats, men nu tar de med sig maten och packar den på ett annat ställe.

Marcus Åkerblom, kosthållschef i Korsholm.
Bildtext Marcus Åkerblom
Bild: Yle/Jukka Tyni

- För vår del är det väldigt varierande hur mycket mat som blir över per dag. Men det är de ju medvetna om. Jag tycker det är en jättebra sak att vi får användning för den överblivna maten. Annars skulle det bli svinn för oss. Här uppfylls miljötänket på ett bra sätt, och samarbetet fungerar jättebra.

Finns det planer på att fler skolor i kommunen skulle börja donera överbliven skolmat?

- Vi har inte diskuterat det, men varför inte. Men Korsholms högstadium tillverkar nästan 40 procent av våra portioner i kommunen så mängderna är störst där.

Tidigare slängde man största delen av den överblivna skolmaten, men inte allt.

- Sådan mat som inte varit ute i matsalen kan man återanvända. Man kyler eller fryser ner maten och använder den vid ett senare tillfälle.

Behovet av mathjälp har ökat

John Åsvik på Mathjälp Vasa säger att behovet av mathjälp har ökat i höst.

- I dag delar vi ut ungefär 1600 påsar mat per vecka. I mars var antalet ungefär 1 000 påsar. Så det är den ökningen vi ser sedan coronaepidemin började. Tyvärr är hjälpbehovet på väg åt fel håll.

Människor som plockar livsmedel i kassar.
Bildtext Frivilliga packar livsmedel i kassar.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Åsvik säger att det är permitteringar och ökad arbetslöshet som gör att hjälpbehovet har ökat.

- Jag tror att det här ökade behovet håller i sig i åtminstone ett år framåt. Det behövs en hel del mat.