Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen letar febrilt efter åtgärder som biter på smittspridningen - utreder möjligheter att utlysa undantagstillstånd igen

Från 2020
Regeringen vid presskonferens våren 2020.
Bildtext Regeringen uppges igen bereda hårda tag mot coronaepidemin. Bilden är från en presskonferens om coronaåtgäder i vårvintras.
Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Statsledningen fortsätter att förbereda ännu hårdare åtgärder mot den eskalerande coronaepidemin. I dag tisdag diskuterar hälsovårdsministern med regionerna samtidigt som det finns nya tecken på att regeringen förbereder sig för att utlysa undantagstillstånd.

Enligt uppgifter som Yle presenterade på måndagskvällen har Sanna Marins regering redan vänt sig till justitiekanslern och till justititieministeriet i fråga om nytt undantagstillstånd i Finland. Regeringen uppges ha bett om en utredning.

Regeringen vill veta om coronaläget i landet kan anses vara sådant, att grundlagen tillåter undantagstillstånd.

I morgon onsdag ska regeringen föra förhandlingar om saken och behöver alltså bedömningen till dess.

Enligt Yles uppgifter är president Sauli Niinistö informerad om regeringens avsikter.

Undantagstillstånd är en förutsättning för att beredskapslagar ska kunna tas i användning som i våras. Regeringen uppges ändå inte ha några akuta planer på att ta till beredskapslagen.

Samtal med regionerna i dag

Statsminister Sanna Marin (SDP) har flera gånger signalerat att staten tar till nya åtgärder ifall de regionala åtgärderna inte biter på smittspridningen.

I dag tisdag ska Social- och hälsovårdsministeriet diskutera med representanter för regionerna om vilka ytterligare coronaåtgärder de borde vidta. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) träffar representanter på distans från klockan 11 på förmiddagen.

Hon ska först och främst förhandla med Nyland och huvudstadsregionen, men också med landets övriga regioner.

Diskussion om artikeln