Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sysselsättningen har förbättrats under hösten, men fortfarande klart sämre än normala år

Från 2020
En kvinna på väg in genom dörren till en livsmedelsaffär.
Bildtext Lite bättre under hösten, men fortfarande skralt, kan man sammanfatta sysselsättningsläget. Bland annat inom handeln är många utan jobb.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Sysselsättningsläget förbättrades aningen under den tidigare hösten, visar den senaste statistiken. Men siffrorna är fortsättningsvis avsevärt sämre i en jämförelse med tiden före coronakrisen.

Antalet arbetslösa minskade lite från september till oktober 2020 men de är fortfarande nästan 90 000 fler än i oktober för ett år sedan.

Rekordmånga finländare är fortfarande permitterade, nästan 75 000, det är över 350 procent mer än i oktober för ett år sedan då 16 400 personer var permitterade. Det är särskilt unga som drabbas av arbetslösheten.

Arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik som vi presenterar i grafiken här under bygger på arbets- och näringsbyråernas kundregister och innehåller också antalet permitterade. Statistikcentralens arbetslöshetsstatistik bygger på en urvalsundersökning och förutsätter att den arbetslösa aktivt sökt arbete under den senaste månaden.

Enligt Statistikcentralen har antalet arbetslösa krympt en gnutta då man jämför läget i september med de nya siffrorna för oktober månad. Från 208 000 har de minskat med femtusen till 203 000.

Liten försämring i Österbotten

En blick på de regionala arbetslöshetssiffrorna visar att läget försämrades en aning i Österbotten och Mellersta Österbotten under september-oktober. NTM-centralen rapporterar 200 fler arbetslösa arbetssökande. Totalt är de nu nära 10 200.

- Sysselsättningsläget är svagt inom hotell- och restaurangbranschen, inom olika serviceyrken och i handeln, säger servicedirektör Perttu Kellomäki vid NTM-centralen i Österbotten.

Både i Nyland och Egentliga Finland har antalet arbetslösa däremot minskat lite mellan september och oktober. Det rör sig om minskningar kring ett par procent.

Klart sämre än i fjol

Jämför man sedan förändringen för arbetslöshet och sysselsättning från oktober i fjol till coronaårets oktobermånad, så pekar alla kurvor som väntat brant nedåt.

Det fanns i oktober i år tiotusentals fler arbetslösa arbetssökande, långtidsarbetslösa, unga arbetslösa och permitterade jämfört med samma månad i fjol.

Oktober månads arbetslöshetstal var i fjol 6,2 procent och i år 7,4 procent.

Utforska själv arbetslöshetsläget kommun för kommun

Här kan du själv se hur arbetslösheten utvecklats i hela landet de senaste fem åren. Välj kommun för att se hur läget ser ut i din egen region.

Diskussion om artikeln