Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu hårdnar restriktionerna: Helsingfors, Esbo och Vanda planerar distansundervisning för andra stadiet - Vapaavuori: Vi behöver en rejäl väckarklocka

Från 2020
Uppdaterad 24.11.2020 12:21.
Programmet är inte längre tillgängligt
Helsingfors stad och Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt har en presskonferens om coronaläget - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Coronarestriktionerna skärps i Helsingfors, Esbo och Vanda. Städerna planerar för att andra stadiets utbildning ska övergå till distansundervisning, att publikevenemang ska förbjudas och att städernas allmänna utrymmen ska stängas för allmänheten. – Det här är en väckarklocka, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Sammanfattning

Helsingfors stad, Esbo stad och Vanda stad planerar hårdare coronarestriktioner och rekommendationer. Städerna höll en presskonferens som leddes av Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Den främsta anledningen är att huvudstadsregionen i förra veckan konstaterade att man gått in i fasen för allmän smittspridning.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts vd Juha Tuominen konstaterar att nuvarande restriktioner och rekommendationer inte räckt till trots att man stegvis infört flera under hösten.

Städerna vill:
Att elever i andra stadiet övergår till distansundervisning. Elever i grundskolan och barn i förskolan fortsätter med närundervisning.

Att stadens offentliga utrymmen stängs för både barn och vuxna. I praktiken gäller det: alla idrottsutrymmen (simhallar, gym, ishallar, bollhallar), arbetarinstitut, bibliotek, kulturhus, ungdomslokaler, skolor under kvällstid.

Att de enda som undantagsvis får hålla öppet är nödvändiga social- och hälsovårdstjänster.

Att publika tillställningar förbjuds helt.

De egentliga besluten kring planerna fattas senare under veckan.

Beslutsfattarna ska bland annat ännu ta ställning till barn- och ungas hobbyverksamhet.

Invånarna uppmanas också att tvätta händerna, hålla distansen och använda munskydd.

Under den senaste veckan har antalet personer som behöver sjukvård på grund av covid-19 ökat.

Flera fall av covid-19 har upptäckts på äldreboenden i Helsingfors den senaste veckan

Under det senaste dygnet har andelen personer som behöver vård ökat med 15 procent. 5 personer intensivvårdas.

Helsingfors stad och Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS höll en presskonferens om coronaläget på tisdagen.

Bakgrunden är att huvudstadsregionen nu befinner sig i den allvarligaste coronafasen, det vill säga allmän samhällsspridning.

Statsminister Sanna Marin (SDP) kommenterar också rekommendationerna på Twitter. Hon konstaterar att det är allra senast nu som man måste reagera på coronaläget som förvärras snabbt.

- Coronarestriktionerna som HUS berättade om i dag är tunga och nödvändiga. Tack, skriver statsministern.

Här kan du läsa vår liveblogg från presskonferensen:

I huvudstadsregionen och övriga Nyland har man infört nya restriktioner och rekommendationer för att motarbeta spridningen av coronaviruset. Till exempel publikevenemang inomhus begränsas till maximalt tjugo personer och elever i grundskolans högre klasser rekommenderas använda munskydd.

Under måndagen meddelade HUS att man går in i högsta beredskapsläge.

Rättelse 24.11.2020 11.16: Artikeln angav felaktigt att städerna planerar distansundervisning för elever i årskurserna 7-9. Det stämmer inte. Distansundervisningen planeras för andra stadiet.

Uppdatering 24.11.2020 kl. 12.36 Statsminister Sanna Marins twitterkommentar.

Diskussion om artikeln