Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Överraskningsbeslut: Lovisa stad köper trots allt inte den gamla Kuggomskolan

Från 2020
Kuggom traditionscentrum
Bildtext Svenska folkskolans vänner går vidare med försäljningsprocessen. Arkivbild.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Lovisa stadsstyrelse fattade beslutet om att inte köpa Traditionscentrum Kuggom efter två omröstningar. Styrelsens ordförande är besviken och Svenska folkskolans vänner försöker nu hitta en annan köpare.

I den första omröstningen ställdes ursprungsförslaget om att köpa helheten mot Juha Karvonens (Saml) förslag om att återremittera ärendet och göra en noggrannare utredning. Karvonens förslag förlorade i omröstningen med rösterna 4–5.

I den andra och slutliga omröstningen segrade Paula Siljanders (Sannf) motförslag om att inte köpa fastigheten.

Den enda som då röstade för ursprungsförslaget, att köpa fastigheten, var stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP).

Här kan du läsa mer om bakgrunden.

Lovisa köper inte Traditionscentrum Kuggom - ägaren Svenska folkskolans vänner om vad som händer nu

6:52

Mia Heijnsbroek-Wirén berättar att stadsstyrelsen för ett par månader sedan enhälligt gav grönt ljus åt stadsdirektör Jan D. Oker-Blom att undersöka möjligheten att köpa Kuggomskolan.

– Han kom med ett jättebra förslag där vi skulle ha kunnat trygga den jätteviktiga helheten så att verksamheten skulle ha kunnat fortsätta och traditioner uppskattats, säger Heijnsbroek-Wirén.

Hon fortsätter med att konstatera att styrelsen i går trots allt inte litade på det hon beskriver som goda utvecklingsmöjligheter.

– Jag är jättebesviken på det här. Framför allt tycker jag att det är en viktig sak med tanke på traditionerna, och det fanns också en riktigt fin plan för hur vi skulle ha kunnat trygga fastighetsmassan ekonomiskt.

En kvinna framför en grå vägg. Kvinnan är klädd i kavaj och tittar in i kameran.
Bildtext Mia Heijnsbroek-Wirén är besviken över beslutet. Arkivbild.
Bild: Yle/Leo Gammals

Var det pengarna som gjorde att affären föll?

– Visst finns det en stor oro eftersom mycket måste hända där. Det var främst fastigheternas skick som oroade och som det spekulerades i, och huruvida det finns stora överraskningar.

"Det fanns rätt små risker i helheten"

Mia Heijnsbroek-Wirén konstaterar att staden hade möjligheter till stora understöd för energilösningar, bland annat. Tanken var också att öppna upp båthallen för företagsverksamhet som skulle ha gett intäkter.

Enligt henne var riskerna i helheten rätt små, speciellt då Lovisa stads ekonomi ser bättre ut än väntat.

Ännu för en månad sedan trodde staden att årets bokslut skulle visa ett underskott på 2,1 miljoner euro, men i och med förra veckans beslut om extra statsstöd så ser det ut att bli ett nollbokslut i stället.

– Då känns det tokigt att tala om 20 000 euro, som skulle ha kunnat användas för att utveckla någonting som är viktigt för Lovisa och hela bygden. Det är lite beslutsångest. Framför allt är jag besviken på att styrelsen först gav grönt ljus och sen går det på det här sättet.

Hon anser att det är viktigt att gasa på lite för att få utveckling till stånd, samtidigt som man tvingas fatta beslut om balanseringsåtgärder.

Tror på intresse på privata marknaden

Mia Heijnsbroek-Wirén får också frågan hur hon ser på framtiden för den gamla Kuggomskolan och verksamheten där då staden nu inte köper fastigheterna.

Hon konstaterar att Svenska folkskolans vänner (SFV) i flera år har velat bli av med fastigheten. Samtidigt har SFV inte aktivt försökt sälja den, enligt henne.

– Jag tror det finns ett intresse för helheten också på den privata sidan, men SFV har hela tiden velat ge över fastigheterna i trygga händer. Om staden skulle äga Kuggomskolan skulle vi ha bra möjligheter att få verksamhet dit som tryggar traditionerna.

Hon nämner till exempel båthallen, som ger fina möjligheter till såväl traditionsbyggande som kommersiell verksamhet.

Enligt Heijnsbroek-Wirén ska staden nu fundera på hur ärendet kan gå vidare och hur staden kan ge sitt stöd så att verksamheten och traditionerna vid Kuggomskolan kan få fortsättning.

Svenska folkskolans vänner försöker få in andra anbud

Yle Östnyland har också ringt upp Stefan Johansson, fastighetsdirektör på SFV, för att höra vad som nu ska hända med fastigheten.

– Först och främst är det beklagligt att Lovisa fattade det här beslutet. Vi hade faktiskt hoppats på att kunna gå vidare med den här lösningen. Ur vår synvinkel betyder beslutet att vi fortsätter försäljningsprocessen och försöker få in andra anbud på fastigheten.

Hur och när försäljningsprocessen går vidare är ännu oklart eftersom Lovisa stadsstyrelses beslut är så färskt.

Axxell och Borgå folkakademi har ett avtal som upphör. I det avseendet ser det lite illa ut med verksamheten

― Stefan Johansson

Vad gäller verksamheten i Kuggomskolan gäller separata, redan fattade beslut. Johansson säger att utbildningen i huset inte har någon huvudman från och med den 1 augusti 2021.

Avtalet mellan Axxell och Borgå folkakademi upphör, och Axxell har ansökt om att tillståndet för att bedriva folkhögskoleverksamhet där dras in.

Borgå folkakademi å sin sida har beslutat att inte ansöka om tillstånd att bedriva folkhögskoleverksamhet i Kuggom.

– I det avseendet ser det kanske lite illa ut. Lovisa stad har möjlighet att bedriva utbildning där inom ramen för medborgarinstitutet, men är förstås beroende av en ny ägares vilja, säger Johansson.

Om SFV fortsätter äga fastigheten en tid kan diskussioner om fortsättningen föras med Lovisa stad. I annat fall måste staden samarbeta med en eventuell ny ägare, säger Johansson.

Diskussion om artikeln