Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Snart talar hela Estland om äktenskapet - de närmaste månaderna kommer polariseringen att öka

Från 2020
Två ester, en man och en kvinna, som dansar vals utomhus i snön. Kvinnan håller en liten estnisk flagga i handen. Ovanpå bilden en kommentarsstämpel på Gustaf Antell.
Bildtext Äktenskapsdebatten blir en hetare affär.
Bild: Yle / Gustaf Antell

En folkomröstning på våren är det nationalkonservativa partiet Ekres försök att definiera äktenskapet som något som bara en man och en kvinna kan ingå, skriver Svenska Yles medarbetare i Estland Gustaf Antell.

Efter två regeringskriser på tre veckor är regeringen tillbaka i vardagen, skriver den estniska journalisten Toomas Sildam i en kolumn på rundradiobolaget ERRs webbplats.

Det låter ju bra med tanke på att coronaviruset sprids snabbt och idag igen påverkar många esters liv rent konkret. Estland har infört nya restriktioner den här och förra veckan.

- Vad diskuterar Estlands regeringskoalition under tiden? Kanske hur vi ska klara av de ekonomiska följderna av krisen? Nej, i stället diskuterar den om äktenskapet ska förbli en institution mellan en man och en kvinna, skriver Sildam.

Den här folkomröstningen riskerar att kapa hela den politiska debatten för ett halvt år framåt, varnar han.

- Regeringskoalitionen håller på att förvandlas till en en-saks-regering. Coronakris, ekonomisk kris, mänskor förlorar sina jobb, företagen stänger sina dörrar - men vi debatterar hur ett samboende ska se ut för att få kalla sig ett äktenskap och vem som får kallas ett gift par.

Ekres vallöfte till sina konservativa väljare

Bakgrunden till folkomröstningen är enkel. Det nationalkonservativa partiet Ekre har vuxit snabbt under de senaste åren, vilket betyder att väljarbasen fortfarande är smal.

Det i sin tur innebär att partiets väljare röstade på Ekre utgående från de vallöften partiet gav inför parlamentsvalet våren 2019 och de bakomliggande värderingarna.

I en undersökning gjord av Kantar Emor efter valet 2019 kom det fram att 68 procent av Ekres väljare ansåg att vallöftena var avgörande för hur de röstade.

Det här skiljer sig starkt från hur de två största partierna, premiärminister Jüri Ratas Centerparti och det största oppositionspartiet Reformpartiet, får sina röster.

Hälften av deras väljare röstade på dem av gammal vana.

Ekres vallöfte under rubriken För Estlands familjer! i valprogrammet var enkelt; Määratleme abielu Põhiseaduses mehe ja naise vahelise liiduna, det vill säga äktenskapet ska i grundlagen definieras som en förening mellan man och kvinna.

Ett plakat på en demonstration mot den förväntade regeringen i Estland där texten säger; "På allvar? Måste jag verkligen oroa mig också för statsledningen?
Bildtext I april 2019, när Centerpartiet regeringsförhandlade med de två värdekonservativa partierna, protesterade mer liberalt sinnade personer. "Ska jag verkligen nu också behöva oroa mig för hur landets styrs?", står det på plakatet.
Bild: Gustaf Antell

I regeringsförhandlingarna lovade därför Centerpartiet och det andra nationalkonservativa partiet Isamaa att det under regeringsperioden ska genomföras en folkomröstning om äktenskapets definition.

Vi genomför en folkomröstning om förslaget att komplettera konstitutionen genom att definiera äktenskapet som en union mellan man och kvinna

― ur Estlands regeringsprogram

Det här löftet förklarar många av de kompromisser de tre regeringspartierna har gjort.

Ekre har gått med på beslut som går emot partiets linje flera gånger, till exempel när Estland godkände EU:s återhämtningsfond på 750 miljarder euro i stöd och lån åt EU-länder i kris i somras.

- Det här är en väldigt tung kompromiss för vårt parti och vi har praktiskt taget inget utrymme att backa ur, det vet premiärminister Jüri Ratas, sa Ekres ordförande Martin Helme när beslutet togs i juni.

Ratas och Isamaa har i gengäld låtit Ekre fortsätta med sin populistiska retorik, trots att i synnerhet inrikesminister Mart Helme (Martins far) har gått från skandal till skandal.

Han har uttalat sig nedlåtande om homosexuella ("Låt dem springa till Sverige ... jag är inte vänlig mot dem") och Sanna Marin ("Nu ser vi hur en flicka som jobbar i butik har blivit statsminister").

Det som har hänt får kroppshåren att resa sig … en flicka som jobbar i butik har blivit statsminister

― Mart Helme

Men den senaste skandalen, när far och son Helme kritiserade valet i USA och upprepade alla Donald Trumps beskyllningar om valfusk, blev droppen som nästan fick bägaren att rinna över.

Först försökte de andra regeringspartiernas ledare övertyga Ekre att priset för skandalen skulle bli att hela folkomröstningen om äktenskapets definition faller bort, men Ekre stod emot den pressen.

Partiet var ändå tvunget till en kompromiss för att inte regeringen skulle falla. Pappa Helme offrades och avgick från inrikesministerposten, medan finansminister Martin får fortsätta.

Nästa skandal kan i så fall mycket väl leda till att regeringen faller, vilket också skulle betyda att folkomröstningen om hur äktenskapet definieras inte blir av. Ekres position är skakig.

Och ännu en sak. Det som var tänkt att bli en bindande folkomröstning har nerklassats till en rådgivande sådan, vilket förstås passar det i grunden liberala Centerpartiet perfekt.

Någon form av upprättelse fick Ekre ändå förra veckan, då den centerpartistiska undervisningsministern Mailis Reps tvingades att avgå.

Den förra estniska undervisningsministern Mailis Reps intervjuas.
Bildtext Tidningen Õhtuleht avslöjade minister Mailis Reps fusk med skattebetalda förmåner, men tidningen fick samtidigt kritik för att ha publicerat smygtagna bilder på Reps barn.
Bild: All Over Press

Tidningen Õhtuleht avslöjade att den chaufför och bil Reps hade tillgång till som minister brukade köra hennes barn till skolan efter att han hade kört henne till jobbet.

En gång körde han också hela familjen till Kroatien.

Regeringen lovar lugn retorik under kampanjen

Som alla andra gånger när regeringen har löst en regeringskris lovade partiledarna att retoriken ska bli mindre polariserande i framtiden.

Efter att de hade pussats och blivit sams (eller hur de egentligen gör bakom lyckta dörrar) lovade de att tiden fram till folkomröstningen blir konsensussökande, lugn och utan drag av stötande och hotande retorik.

ERR-journalisten Toomas Sildam tror som väntat inte det minsta på det.

- Det råder ingen tvekan om att kampanjerna blir kraftfulla och eftersom folkomröstningen inte distraheras av lokalvalet på hösten förs kulturkriget med hård intensitet.

Folkopinionen stöder en konservativ äktenskapsdefinition

Som det nu ser ut kommer hela oppositionen att föra kamp mot förslaget att definiera äktenskapet som enkom något för man och kvinna. Ekre är det enda partiet som entydigt stöder förslaget.

När det gäller folkopinionen är situationen nästan tvärtom, enligt en opinionsundersökning av Turu-uuringute AS.

Om folkomröstningen skulle ordnas idag skulle åtminstone 46 procent av väljarna rösta för förslaget att begränsa äktenskapet till en union mellan man och kvinna.

Bara 27 procent vet att de skulle rösta emot förslaget.

Intressant är också att hela 58 procent säger att folkomröstningen är onödig. Det är bara i åldersgruppen 18-24 som fler personer tycker att den är viktig än oviktig.

Majoriteten av väljarna anser att det är irrelevant att hålla en folkomröstning om äktenskapet

― rubrik i Eesti Päevaleht

Journalisten Sildam tillägger dessutom att kampanjerna tär på partiernas kassor inför kommunalvalet på hösten.

Det är mycket möjligt att den part som satsar mer på folkomröstningen vinner den, men priset är tomma kassor inför lokalvalet.

Det är alltså svårt att se på vilket sättet någon vinner på en emotionell ideologisk kamp om äktenskapet just nu, i skuggan av coronaepidemin.

Därmed inget sagt om Ekres önskan att ta efter den schweiziska modellen med betydligt fler folkomröstningar överlag.

Bör äktenskapet förbli en union mellan man och kvinna i Estland? - Kas abielu peaks jääma Eestis mehe ja naise vaheliseks liiduks?

― den fråga regeringen vill ställa folket

Diskussion om artikeln