Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tobias Zilliacus har central roll i ny HBO-film –"Första träffen med stjärnspäckade teamet var pirrig"

Från 2020
Uppdaterad 25.11.2020 10:28.
En medelålders mörkhårig man.
Bildtext Tobias Zilliacus spelar den norska statssekreteraren Jan Egeland i den nya HBO-filmen Oslo.
Bild: Ingemar Raukola

Den finlandssvenska skådespelaren Tobias Zilliacus har en central roll i HBO-filmen Oslo som produceras av bland annat Oscarsbelönade Steven Spielberg. Filmen baserar sig på en Tony Award-belönad pjäs med samma namn. – Det är en inspirerande berättelse i denna värld som fortfarande präglas av svårlösliga konflikter, säger Zilliacus.

Tobias Zilliacus har central roll i ny HBO-film –"Första träffen med stjärnspäckade teamet var pirrig"

10:19

Sedan Lasse Hallströms film Hypnotisören 2012 har vi inte sett Tobias Zilliacus i någon av de stora filmerna. Men nu har han bra flyt i och med två stora HBO-satsningar; den nya filmen Oslo och tv-serien Björnstad, som baserar sig på Fredrik Backmans roman från 2016 med samma titel.

– Det går nu så där plötsligt, i vågor.

Här emellan Zilliacus gjort både teater, film och tv och jobbat med flera tv-serier i Sverige. Ännu för tio år sedan i samband med Hypnotisören närde han små drömmar om att slå igenom på ett större plan.

– Efter det har det handlat mer om att hitta det som känns meningsfullt för mig själv. Det är klart att det är kul med sådana här större grejer. Vi får se vad det leder till.

En leende man vid röda trähus.
Bildtext Tobias Zilliacus säger att viktigast för honom idag är att få jobbat med det som känns meningsfullt.
Bild: Jenny Jägerhorn

En hoppingivande berättelse

Den nya HBO-filmen Oslo grundar sig på verkliga händelser och tar avstamp i Osloprocessen 1993. Filmen baserar sig på en pjäs med samma namn. Den handlar om hemliga fredsförhandlingar mellan Israel och Palestina som gick av stapeln i Norge och som drevs av den norska utrikesministern Mona Juul (Ruth Wilson) och hennes man, sociologen Terje Rød-Larsen (Andrew Scott).

Zilliacus beskriver filmen som en fin och hoppingivande berättelse om att det finns möjligheter bara det finns en vilja.

– I det här fallet fanns det faktiskt vilja hos båda sidor och man frångick de officiella förhandlingarna som ofta är ganska stela.

– Berättelsen kan vara inspirerande i en värld som fortfarande präglas av konflikter som känns svårlösliga.

Tobias Zilliacus spelar den norska statssekreteteraren Jan Egeland i filmen. Egeland var en av de centrala aktörerna i Osloprocessen 1993.

Tobias Zilliacus kan inte ännu gå in på så många detaljer kring rollarbetet, och hänvisar till konfidentiella processer.

– Det är alltid intressant att gestalta riktiga människor. Det ger en annan inkörsport vare sig man i detalj vill försöka återskapa något eller bara låter det vara som en inspiration. Jag gör ändå alltid karaktären till något eget.

Filminspelningarna som sker i Prag är igång. I coronatider är det en stor utmaning i synnerhet som Tjeckien hör till de länder som drabbats hårdast i Europa. Men än så länge har produktionen rullat på tack vare dagliga coronatest och rigorösa system.

Planen är att filmen ska ha premiär nästa år.

– Ifall några centrala personer inom produktionen skulle bli sjuka blir det avbrott och uppskjutet, så det gäller för alla att hålla fingrarna i kors och ta sitt ansvar.

Prisbelönade filmproffs

Filmen görs av en lång lista kända och prisbelönade filmproffs. Tony-belönade J.T. Rogers har både skrivit skådespelet och filmens manus och filmen regisseras av Bartlett Sher, också han Tony-belönad. Ansvariga producenter är Emmy-belönade och Oscarsnominerade Marc Platt, Oscarsnominerade Kristie Macosko Krieger, Oscarsbelönade Steven Spielberg och David Litvak.

Första träffen med teamet kändes pirrig, men jobbet är ändå det samma och arbetsgruppen väldigt trevlig, konstaterar Zilliacus.

– Visst är det ju spännande och teamet är fullt av intressanta människor, som exempel kan jag nämna fotografen Janusz Kaminski. Han har filmat allt Spielberg har gjort under de senaste 20 åren och vunnit Oscar för Schindler's list och Saving Private Ryan. Där är man i ganska trygga händer.

– Alla vi snälla människor har en obehaglig sida som vi bara lyckas gömma undan mer eller mindre lyckat.

Två män som sitter på en buss.
Bildtext Tobias Zilliacus spelar hockeypappa i HBO-serien Björnstad.
Bild: HBO/Niklas Maupoix

Serien Björnstad är en publiksuccé

HBO-serien Björnstad har varit en publiksuccé här i Norden och var i november den mest sedda HBO-produktionen i Finland. Nu ska den visas också i USA, vilket ger den en riktigt stor spridning.

– Det känns stort, inte minst för att jag tycker det är en viktig berättelse som landar bra också i Finland och den kultur som råder här.

Zillacus spelar den otrevliga pappan till den 17-åriga hockeystjärnan Kevin som anklagas för sexualbrott.

Hur ofta råkar du ut för att folk blandar ihop din rollkaraktär med ditt verkliga jag?
– För många år sedan spelade jag i en populär såpa och när jag dog i den var det folk som sade: du är ju död! Men visst har folk hört av sig också gällande Björnstad och frågat hur jag som är så snäll kan vara så obehaglig.

Hur kan du det då?
– Alla vi snälla människor har en obehaglig sida som vi bara lyckas gömma undan mer eller mindre lyckat. Det är bara att släppa fram den.

En bister man vid en buss.
Bildtext Också snälla människor har en obehaglig sida, säger Tobias Zillacus om hur han kan spela en så otrevlig karaktär.
Bild: HBO/Niklas Maupoix

På frågan om det är film han brinner mest för svarar Zilliacus att han för tillfället mest tycker om att skriva. Vid sidan av skådespelandet skriver och översätter han sångtexter för olika produktioner.

– Det njuter jag av. Jag kan inte välja mellan teater och film, jag väljer det som känns inspirerande och meningsfullt.

Att helt överge teatern kommer inte på fråga eftersom den direkta kontakten med publiken känns så viktig för Zilliacus.

– Med film upplever man det aldrig tillsammans med en publik. Teater är ändå skådespelarens medium medan film är regissörens.

Din fru Linda Zilliacus som också är skådespelare är ju också väldigt framgångsrik, hur har det gått ihop med tre barn?
– Det har gått på nåt märkligt sätt, dels med mor- och farföräldrar som ställer upp, dels för att vi egentligen aldrig har behövt välja vem får göra vilka roller.

Zilliacus minns bara en period då parets äldre barn var ett och två år gamla och föräldrarna spelade i samma teaterproduktion.

– Vi var borta 40 kvällar en vår och jag minns den ändlösa skaran av barnvakter som kom och barn som skrek. Det är den enda gången jag har känt att barnen har fått lida för vårt konstnärskap.

Linda och Tobias Zilliacus
Bildtext Tobias Zilliacus delar samma yrke med sin fru, skådespelaren Linda Zilliacus.
Bild: Yle/Parad Media

Har du någon gång varit avundsjuk på din fru?
– Jo, det har jag, även om arbetet i det långa loppet har fördelat sig jämnt, har det funnits perioder då jag själv har haft det sämre på jobbfronten medan hon har haft framgång. Även om man gläds åt den andras framgång kan det nog ibland hugga till. Balansen är därför jätteviktig.

Samtidigt påpekar han att skådespelarparet har en stor förståelse för varandras yrkesliv.

– Vi har alltid haft en princip om att man får man får ta emot varje jobberbjudande man vill ha. Ibland kan det bli för mycket av det goda, men i det långa loppet är det en fördel för oss båda att vi delar samma yrke.

Diskussion om artikeln