Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland väntas förlänga coronanedstängning – vissa lättnader planeras för julhelgen

Från 2020
Julmarknad i Tyskland
Bildtext Det blir inga traditionella julmarknader i Tyskland i år.

I Tyskland tar man i dag ställning till hur landet ska gå vidare med de gällande coronarestriktionerna. Den nedstängning som man gick in för i början av november föreslås nu fortsätta till den 20 december. För julhelgen planeras ändå vissa undantag.

Att största delen av de traditionella tyska julmarknaderna ställs in har redan varit klart en längre tid. I de flesta större städer blir det alltså ingen vanlig julstämning med glühwein, bratwurst och rostade mandlar.

Hur mycket normalitet som överhuvudtaget är möjligt under den kommande coronajulen är något som förbundskansler Angela Merkel och de tyska delstaternas regeringschefer under onsdagen ska slå fast.

Så gott som säkert är att den gällande partiella nedstängningen av samhället, med bland annat stängda restauranger, kommer att fortsätta till den 20 december.

Under de kommande veckorna vill man också ytterligare begränsa kontakterna människor emellan, heter det i det förslag som delstatscheferna har kommit överens om inför mötet.

Helt konkret betyder det här att endast fem människor från två olika hushåll får träffas samtidigt.

Skolor och daghem vill man fortsättningsvis hålla öppna så länge som möjligt, bland annat genom en utvidgad plikt för eleverna att använda munskydd.

”Håll kretsen liten”

Under julhelgen, mellandagarna och nyåret är det ändå tänkt att man tillfälligt ska lätta på vissa av begränsningarna.

För att kunna fira julen tillsammans med familj och vänner ska det då vara tillåtet för tio personer att träffas, barn yngre än 15 år inte medräknade.

– Samtidigt uppmanar vi folk att hålla kretsen så liten som möjligt med tanke på den krissituation vi befinner oss i, säger Berlins borgmästare och regeringschef Michael Müller i en intervju för rundradiobolaget ARD.

För mer trygghet och färre coronafall uppmanar delstatscheferna också människor att, om bara möjligt, gå i en flera dagar lång självkarantän inför julfirandet.

Man föreslår i det här sammanhanget att delstaterna tidigarelägger skolornas jullov, vilket till exempel de två folkrikaste delstaterna Nordrhein-Westfalen och Bayern redan har meddelat att man kommer att göra.

Inför nyårsfirandet har man också talat om ett allmänt fyrverkeriförbud för att förhindra gruppbildning och för att avlasta räddningspersonal. Det ska ändå förbli upp till de lokala myndigheterna att bestämma om man nu förbjuder fyrverkerier på vissa platser eller inte.

De tyska coronasiffrorna ser samtidigt ut att inte längre stiga i så snabb takt som de har gjort under de tidigare novemberveckorna.

Alarmerande är ändå de många dödsfallen. I onsdags rapporterades om 410 nya dödsfall med anledning av coronaepidemin.

Diskussion om artikeln