Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Att få ett julkort känns som att man blivit sedd" – julkortskampanj hittar ensamma äldre

Från 2020
Snögubbar målade på kortkartong
Bildtext Köpta julkort eller sådana du gjort själv - alla julkort uppskattas.
Bild: Lee Esselström /YLE

Under coronaåret har vi uppmanats att undvika sociala kontakter. Rädslan för covid-19 gör att många håller avstånd till vänner och släktingar också på julen.

Många som känt sig ensamma kommer att vara ensamma också på julen.

- Ensamheten är en känsla som vi alla har. Det är en mycket mänsklig känsla, men sedan finns det de som har en så outhärdlig känsla av ensamhet att det påverkar både hälsan och funktionsförmågan, säger minneskoordinator Emma Soveri i Pargas.

Emma Soveri, en dam med blont, sidkammat hår i en blåsvart skjorta med rosa blommönster.
Bildtext Ensamhet är en subjektiv känsla, säger Emma Soveri. Alla kan emellanåt känna sig ensamma,
Bild: Linus Hoffman / Yle

Det finns både äldre och yngre som bor ensamma. Orsaken kan vara att man trivts med det, men med distansarbete och coronarekommendationer är det svårt att alls träffa någon fysiskt.

- Då kan det betyda mycket att få en hälsning av någon medmänniska, säger Soveri.

Julkortskampanj för åttonde året

Pargas stad är i år för första gången med i kampanjen "Julpost till åldringar", en julkortskampanj som uppmanar oss att skicka julkort till äldre.

Det äldsta julkortet man känner till i Finland är från år 1871, men redan innan det gav man nyårskort till varandra.

Som mest skickade finländarna närmare 50 miljoner julkort, men det är en tradition som håller på att minska. I fjol skickade finländarna cirka 15 miljoner julkort, och en stor del av dem var digitala.

En hand tar upp ett julkort med tomtar från ett bord med många färggranna julkort.
Bildtext I Pargas biblioteks julkortssamling är de äldsta julkorten från 1970-talet.
Bild: Stefan Granholm / Yle

Siskot ja Simot, samfundet för kreativ omsorg, arrangerar redan för åttonde gången kampanjen "Julpost till åldringar", i år under tiden 16.11 – 11.12.2020.

Kampanj på tiotal orter i Svenskfinland

Då vi i år inte får träffas som tidigare är en julhälsning på annat vis desto viktigare.

- Ett julkort som du fått visar att det finns andra människor i världen, andra som bryr sig om dig, och folk däremellan som förmedlar hälsningen. På det viset blir det en helhet där vi både ger och tar, säger Soveri.

En röd skylt på ett bord gör reklam för kampanjen Julpost till åldringar. I bakgrunden syns en person med korg på armen som tittar på julkort i ett bibliotek.
Bildtext Kampanjen "Julpost till åldringar" ordnas i samarbete med biblioteken och äldreomsorgen.
Bild: Stefan Granholm / Yle

Kampanjen ordnas bland annat i Pargas, Åbo, Reso, Rusko, Tövsala, Lundo, Pemar, Kyrkslätt, Lojo, Esbo, Helsingfors, Vanda, Kervo, Sibbo, Borgå, Lovisa, Vasa, Kronoby och Karleby.

På de orterna kan man skriva julkort och föra dem till en insamlingslåda i biblioteket, som i sin tur samarbetar med äldreomsorgen. Lagom till jul delas julkorten ut till äldre personer inom hemvård och serviceboende.

En hand sätter in ett julkort i en svart låda för att senare delas ut till ensamma äldre. I bakgrunden syns biblioteksböckr på hyllor.
Bildtext Man kan posta så många julkort som man vill till äldre.
Bild: Stefan Granholm / Yle

- Det är säkert många äldre personer som inte får julkort, och det här är ett trevligt inslag i deras vardag. Men det blir nog färre och färre julkort, också för mig, säger Pargas bibliotekschef Karolina Zilliacus.

Pargas frågar äldre hur de mår i coronatider

Biblioteket samarbetar gärna kring frivilligverksamhet. I aulan finns också julklappsönskemål av barn från mindre bemedlade familjer i Pargas. I Röda Korsets insamling "Julgubbens hjälpreda" förmedlas cirka 400 julklappar också i år.

En person med blå tröja drar upp ett kort ur en liten låda med julklappsönskemål. På lappen står att en 7-årig pojke önskar sig små plastsoldater.
Bildtext En 7-årig pojke önskar sig små plastsoldater.
Bild: Stefan Granholm / Yle

Det är många som är ensamma eller som har det svårt.

- Äldre och ungdomar är sådana grupper som kan vara mer utsatta. Det är bra att det ordnas frivilligverksamhet, där man kommer ihåg också dem under julhelgen, säger Zilliacus.

I Pargas har äldreomsorgen haft kontakt med äldre både inom och utanför den kommunala servicen för äldre, och trots att många saknar den sociala biten så mådde de flesta rätt så bra, berättar minneskoordinator Emma Soveri.

Staden kommer att ringa upp alla på nytt inför julen. Och så delar man ut julkort.

En person med rosa tröja och armbandsur sitter med knäppta händer vid ett bord.
Bildtext Många känner sig ensamma i dessa coronatider.
Bild: Stefan Granholm / Yle

- Jag tror det känns som att man på något vis har blivit sedd. Fastän man inte känner den som skrivit julkortet, så har någon ändå velat skicka en hälsning just till mig, säger Soveri.

Diskussion om artikeln